• Αναζήτηση
 • ΟΑΣΑ: Ανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας

  Ο ανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας, προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ο άμεσος στόχος του ΟΑΣΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Τάσος Ταστάνης, στη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Έρευνα στις Μεταφορές.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο ανασχεδιασμός του συγκοινωνιακού δικτύου της Αθήνας, προκειμένου να ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, είναι ο άμεσος στόχος του ΟΑΣΑ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος κ. Τάσος Ταστάνης, στη διάρκεια του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Έρευνα στις Μεταφορές. Σύντομα θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα μελέτης αστικής κινητικότητας, η οποία και θα αξιοποιηθεί για αυτό το σκοπό.
  «Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα μας, βασική προτεραιότητα του ΟΑΣΑ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι η εφαρμογή ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης, εξυγίανσης και αναβάθμισης του συστήματος αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας. Ένα σχέδιο με καινοτόμες και «έξυπνες» εφαρμογές στον τομέα των συγκοινωνιακών υποδομών της  Αθήνας» είπε στο χαιρετισμό του.
  Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ παρέθεσε στοιχεία του συγκοινωνιακού έργου της πρωτεύουσας.
  Μέσα στο 2016, τα οχήματα της ΟΣΥ (λεωφορεία και τρόλεϊ) πραγματοποίησαν 3.635.000 δρομολόγια που αντιστοιχούν σε 86.500.000 οχηματοχιλιόμετρα.
  Οι επιβιβάσεις των οδικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας ανήλθαν για το ίδιο έτος σε 340 εκατ. κατά μέσο όρο. Καθημερινά, στις ώρες αιχμής κινούνται περί τα 1.200 λεωφορεία και τρόλεϊ τα οποία πραγματοποιούν 11.500 δρομολόγια περίπου.
  Αντίστοιχα, μετρό και τραμ πραγματοποίησαν 540.000 δρομολόγια κατά μέσο όρο που αντιστοιχούν σε 51 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα. Οι επιβιβάσεις σε μετρό και τραμ για το 2016 εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 274.000.000. Κάθε μέρα πραγματοποιούνται 1.700 δρομολόγια με 53 συρμούς μετρό και 24 οχήματα τραμ.
  Συνολικά, την περσινή χρονιά πραγματοποιήθηκαν από τον ΟΑΣΑ 614 εκατ. μετακινήσεις. Από τα μέσα μεταφοράς της Αθήνας, πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια, τα οποία σε οχηματοχιλιόμετρα αντιστοιχούν σε 3.431 φορές στο γύρο της Γης ή 357 φορές την απόσταση από τη Γη στη Σελήνη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ταστάνης.
  Επίσης, επισήμανε ότι ο Οργανισμός σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδοτικών εργαλείων προκειμένου να ανανεωθεί ο γηρασμένος στόλος οχημάτων, με νέα λεωφορεία που θα πληρούν αυξημένες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές.
  Σε πρώτη φάση, έχουν εξασφαλισθεί 30 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, όπως είπε, «και δρομολογούμε την προμήθεια 92 οχημάτων, από τα οποία τα 12 θα είναι ηλεκτρικά και φιλοδοξούμε να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας μέσα στο 2018».  
  Το θέμα του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Έρευνα στις Μεταφορές είναι «Το μέλλον των μεταφορών στην Ελλάδα: Ένα όραμα για το 2030» και συνδιοργανώνεται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης από το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Σ.Ε.Σ.) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.).
  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk