• Αναζήτηση
 • Κ. Σταυρινίδης:Λαϊκισμός και έλλειψη παιδείας κρατούν τη χώρα πίσω

  Ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού συμβούλου της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο κ Σταυρινίδης έχει μακρά σταδιοδρομία τόσο στον ESA όσο και στη βιομηχανία της αεροναυπηγικής και διαστήματος.

  ΤοΒΗΜΑ Team
  Ο καθηγητής Κώστας Σταυρινίδης αναλαμβάνει τη θέση του τεχνικού συμβούλου της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Ο κ Σταυρινίδης έχει μακρά σταδιοδρομία τόσο στον ESA όσο και στη βιομηχανία της αεροναυπηγικής και διαστήματος.   
  Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ πρωταρχικός του στόχος είναι «ο σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου διαστημικού προγράμματος, ώστε η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τις τεράστιες ευκαιρίες που της δίνονται στον τομέα της Διαστημικής, με πολλαπλά άμεσα οφέλη για τον πολίτη, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, της τεχνολογικής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της εθνικής ασφάλειας και της μείωσης της ανεργίας».
  Η απόδοση της επένδυσης στο Διάστημα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν αναφέρει και φέρνει σαν παράδειγμα τις εφαρμογές διαστημικών τεχνολογιών που αποτελούν υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας (μικροτσίπ, υπολογιστές, έξυπνα τηλέφωνα, πλοήγηση, γεωργία ακριβείας, τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταϊκά, νέα υλικά, κλπ.) «Η επένδυση ανά ευρώ αποδίδει πολλαπλάσια οφέλη σε οικονομική δραστηριότητα, η οργανωμένη προσέγγιση και ο συντονισμός θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στην ελληνική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και σε βάθος χρόνου» τονίζει.
  Σχετικά με τον χαμένο χρόνο από τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον ESA εξηγεί ότι «η σημαντική έλλειψη συντονισμού, στρατηγικής και επένδυσης στο χώρο του Διαστήματος οδήγησε σε αδυναμία απορρόφησης σημαντικών πόρων εκ μέρους της χώρας μας, ενώ απώλειες υπήρξαν και από τη δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας ή την αξιοποίηση μοναδικών ευκαιριών για την ανάπτυξη ενός σημαντικού τομέα της σύγχρονης οικονομίας, που θα βοηθούσε την οικονομία μας να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική». Προσθέτει ωστόσο ότι «Δεν είναι αργά για να αποκτήσουμε νέες γνώσεις προς όφελος της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ερευνητικής κοινότητας και της χώρας».
  Για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελλάδας στο διάστημα με την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat 3, ο κ. Σταυρινίδης λέει ότι μια τροχιακή θέση σε γεωστατική τροχιά «θεωρείται το πιο επικερδές «real estate» στο ηλιακό μας σύστημα».
  Όπως επισημαίνει «ο λαϊκισμός, η έλλειψη γνώσης και παιδείας κρατούν τη χώρα πίσω. Η κατανόηση του τεχνολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαιτούν γνώση, βούληση, σωστή επικοινωνιακή πολιτική, στρατηγική και ομαδικότητα, με προτεραιότητα στα σίγουρα και γρήγορα αποτελέσματα. Δεν πρέπει να χάνουμε άδικα, πολύτιμο χρόνο για τη χώρα».
  Κοινωνία