• Αναζήτηση
 • Ν.Τόσκας: «Πουλάει» ασφάλεια η Ελληνική Αστυνομία

  Την αιφνιδιαστική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας του γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του

  Την αιφνιδιαστική βόλτα στο κέντρο της Αθήνας του γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του εκμεταλλεύτηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας για να μιλήσει για το αίσθημα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας την ίδια στιγμή που οι πολίτες διαμαρτύρονται για τα αυξημένα κρούσματα μικροεγκληματικότητας όπως κλοπές και διαρρήξεις.

  Αρχικά στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας στην 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έθεσε ερωτήματα: «”Πουλάει ασφάλεια” αυτή τη στιγμή η Ελληνική Αστυνομία σε ένα περιβάλλον καθαρά εμπορικό, σε ένα περιβάλλον καθαρά οικονομικό; Ναι, “πουλάει ασφάλεια” σε μια χώρα που η Ελληνική Αστυνομία την ίδια στιγμή διασφαλίζει το περιβάλλον ασφάλειας, ώστε ήσυχος και αμέριμνος ο Πρόεδρος μιας άλλης χώρας να περπατάει στο κέντρο της Αθήνας και την ίδια στιγμή κάνει επιχειρήσεις με τα drones στη Ζάκυνθο, και διασφαλίζει το περιβάλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης;»

  Και απάντησε: «Ναι, παρέχει ασφάλεια, “πουλάει”, αν θέλετε να το πούμε εμπορικά, ασφάλεια η Ελληνική Αστυνομία, ώστε περισσότεροι τουρίστες σήμερα με ασφάλεια περνούν από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος -κάτω στην Αθήνα- όπως μου είπε ο διοικητής της αστυνομικής δύναμης: Το αεροδρόμιο έχει σήμερα μεγαλύτερη κίνηση ακόμη και από τις καλοκαιρινές ημέρες.»

  Ο κ. Τόσκας πρόσθεσε ότι «για να έρχεται αυτός ο μεγάλος αριθμός τουριστών, για να έρχεται ο αριθμός των επιχειρηματιών να δει την έκθεση -και ελπίζουμε να επενδύσει- σημαίνει ότι εμπιστεύεται την χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας. Και εργαλείο σε αυτή την προσπάθεια είναι η Ελληνική Αστυνομία και είναι ο κόπος, ο ιδρώτας των αστυνομικών, των στελεχών και των απλών αστυνομικών που είναι στο πεζοδρόμιο για να δημιουργηθεί αυτό το περιβάλλον ασφαλείας»

  Ακόμη είπε ότι στον προϋπολογισμό της Αστυνομίας εντάσσονται 10 εκατ. ευρώ για προμήθεια περιπολικών και άλλων οχημάτων, πλέον του διαγωνισμού ύψους 12 εκατ. ευρώ – μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων – που βρίσκεται σε εξέλιξη για προμήθεια οχημάτων.

  «Γίνονται προσπάθειες με τα μέσα που έχουμε, με τον περιορισμένο προϋπολογισμό που έχουμε, αλλά με τον πολύ κόπο και με την εκμετάλλευση κάθε ευρώ», σημείωσε ώστε η χώρα να αποτελεί πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας.

  Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στο χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, επεσήμανε: «Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος αναδιοργάνωσης-αναδιάταξης των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας (…) Η ευρύτατη αυτή μεταρρυθμιστική οργανωτική πρωτοβουλία, οι δραστηριότητες που ενδεικτικά και συνοπτικά παρουσιάζονται στο Πληροφοριακό μας Κέντρο και γενικά το σημαντικό έργο που αδιαλείπτως παράγεται από την Ελληνική Αστυνομία και τον Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη του Υπουργείου Εσωτερικών, σε επιχειρησιακό, κοινωνικό και νομοθετικό επίπεδο, επιβεβαιώνουν, απλώς την κοινή εκείνη διαπίστωση που κατά τρόπο απολύτως ευκρινή και πειστικό αποτυπώνεται και στους σχετικούς δείκτες εμπιστοσύνης των πολιτών: Πως η Ελληνική Αστυνομία εκπληρώνει με αποτελεσματικότητα την αποστολή της· πως διατηρεί και ενισχύει την αξιοπιστία της στην αντίληψη και τη συνείδηση των πολιτών»

  Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Γνωρίζουμε βέβαια ότι την ίδια στιγμή μας λείπουνε πολλά. Θα χαλούσαμε αυτή την όμορφη ατμόσφαιρα εάν αναφερόμασταν σε πραγματικές ελλείψεις σε μέσα και σε ανταλλακτικά. Πόσες φορές δεν τα έχουμε δει αυτά, αλλά είναι το αποτύπωμα δυστυχώς αυτών των πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών, που κάποια στιγμή όμως πρέπει να κάνεις τον λογαριασμό. Όταν απομακρυνθείς από το ταμείο, λέει, δεν αναγνωρίζεται καμία ευθύνη. Δεν ισχύει αυτό για την περίπτωση της χώρας μας, η οποία είναι καταδικασμένη, εντός εισαγωγικών, να ζει τα τελευταία χρόνια μέσα σε σκληρές συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας. Νομίζω, ότι έχουμε κατορθώσει όμως και σταματήσαμε τον κατήφορο, έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και είναι ορατά τα σημάδια της ανάκαμψης, της οικονομικής ανάκαμψης, που θα μας επιτρέψει με περισσότερο θάρρος, με περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις αυτού του λαού, αυτού του τόπου, να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους σημερινούς πολίτες και για τους αυριανούς πολίτες».

  Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου Πυροσβεστικού Σώματος. Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Το Πυροσβεστικό Σώμα, ως επιχειρησιακός βραχίονας της Πολιτικής Προστασίας, προσπαθεί ακατάπαυστα να βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών του, προς όφελος των πολιτών και της κοινωνίας. Αυτό επιτυγχάνεται με τη συνεχή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την κατάρτιση του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις. Μάλιστα, ήδη χρησιμοποιείται το καινοτόμο πληροφοριακό σύστημα συντονισμού πυροσβεστικών δυνάμεων και ενημέρωσης πολιτών engage.»

  Επιπλέον υπογράμμισε ότι «έχουν δρομολογηθεί νέες αλλαγές στη διοικητική και επιχειρησιακή δομή του Σώματος, όπως η θεσμοθέτηση των ΔΙ.Π.Υ.Ν., – Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομών, αποσκοπώντας αφενός σε μεγαλύτερη αυτονομία και αφετέρου σε αποκέντρωση ενεργειών. Ταυτόχρονα στον τομέα εκπαίδευσης και στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του πυροσβεστικού προσωπικού, εντάσσονται νέα εκπαιδευτικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας, με νέες πρωτοποριακές τεχνικές κι ακόμη προβλέπεται συνεργασία με ξένους φορείς και ευρωπαϊκά ιδρύματα. Αλλαγές επίκεινται και στην οργάνωση και λειτουργία των επιχειρησιακών τμημάτων, προκειμένου να επιτευχθεί ακόμη πιο άμεση επιχειρησιακή κινητοποίηση οποτεδήποτε και οπουδήποτε απαιτηθεί.»

  Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «έχω συνείδηση απευθυνόμενος σε εσάς, στα μέλη και τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι η Πολιτεία, η κοινωνία μας, οφείλει πρώτα από όλα σεβασμό. Σεβασμό για αυτό που κάνετε καθημερινά κι όχι μόνο όταν τα φώτα της δημοσιότητας κάθε καλοκαίρι είναι πάνω σας».

  Αναφερόμενος στις φετινές πυρκαγιές είπε: «Ο απολογισμός αυτής της χρονιάς, πάρα τις πυρκαγιές που είχαμε, νομίζω πως δείχνει ό,τι δεν υπάρχει σύγκριση με αυτά που είχαμε υποστεί παλαιοτέρα. Κι αυτό βασίζεται στον καλό σχεδιασμό, στην καλή και έγκαιρη αντιμετώπιση του κίνδυνου, στην αξιοποίηση των όποιων μέσων έχουμε».

  Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «έχουμε συνείδηση ότι μας λείπουν μέσα, θα θέλαμε περισσότερα, ποτέ τα μέσα δεν επαρκούν, αλλά προφανώς δεν θα μπορούσε το Π.Σ. όπως και άλλες υπηρεσίες και μηχανισμοί της Πολιτείας να μείνει αλώβητο από μια πολιτική η όποια καταδυναστεύει αυτόν τον τόπο τα τελευταία χρόνια. Και αναφέρομαι στη βαθιά οικονομική κρίση».

  Ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «θα με ακούσετε συνέχεια να επιμένω στο θέμα της εκπαίδευσης, θα με ακούσετε συνέχεια να επιμένω στο θέμα της προσαρμογής της δομής στους καινούργιους κινδύνους που προέρχονται από τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών: Κεραυνοί, ξηροί κεραυνοί, ανεμοστρόβιλοι – δεν είχαμε τέτοια πράγματα στη χώρα μας. Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και αυτούς τους κλιματολογικούς κινδύνους, γιατί σύμφωνα με μια μελέτη, που ήρθε στη δημοσιότητα στην Ευρώπη, δύο στους τρεις Ευρωπαίους θα πληγούν από φυσικές καταστροφές μέχρι το 2100. Άρα πρέπει οι απαιτήσεις να είναι πολύ περισσότερες από όλους μας».

  Αναφερόμενος στη φετινή αντιπυρική περίοδο σημείωσε ότι: «Για την ώρα, ο αριθμός των καμένων εκτάσεων είναι μικρός, πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλα χρόνια» για να συμπληρώσει: «Και αυτό οφείλεται στην αυτοθυσία των πυροσβεστών, οφείλεται στην αυτοθυσία των πιλότων των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, στην αυτοθυσία και την προσπάθεια της ηγεσίας του Π.Σ., σε όλους τέλος πάντων αυτούς οι οποίοι ενεπλάκησαν, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωής τους έδωσαν αυτό το αποτέλεσμα που φαίνεται ότι θα ‘ναι καλό».

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  • Έντυπη έκδοση Extravagant σκηνικό… Η στάχτη από το πούρο έπεσε ξαφνικά πάνω στο βαρύτιμο χαλί του 18ου αιώνα. Δίπλα ακριβώς στον πίνακα του... ΣΙΒΥΛΛΑ
  Helios Kiosk