• Αναζήτηση
 • Για μια επανάσταση επενδύσεων και παραγωγής

  Επιχειρηματίες και τραπεζίτες βεβαιώνουν ότι πολιορκούνται στην κυριολεξία τους τελευταίους μήνες από διεθνή επενδυτικά σχήματα που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.

  Για μια επανάσταση επενδύσεων και παραγωγής | tovima.gr
  Επιχειρηματίες και τραπεζίτες βεβαιώνουν ότι πολιορκούνται στην κυριολεξία τους τελευταίους μήνες από διεθνή επενδυτικά σχήματα που αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα.
  Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν κρύβει ότι δέχεται καθημερινά εκπροσώπους διεθνών επενδυτικών εταιρειών, οι οποίοι ζητούν ενημέρωση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναζητούν κλάδους και επιχειρήσεις να τοποθετηθούν.
  Στο ερώτημα τι συμβαίνει ξαφνικά και κατέστη η χώρα μας ελκυστική  και επενδύσιμη ο ίδιος απαντά ότι οι ξένοι αντιλαμβάνονται πια ότι ο κίνδυνος του Grexit ξεπεράστηκε και ακόμη ότι το χρέος, στον βαθμό που η οικονομία σταθεροποιείται, αργά ή γρήγορα θα διευθετηθεί ή απλά θα πάψει να είναι πρόβλημα.
  Και όντως, όταν οι προϋπολογισμοί ισοσκελίζονται και οι δανειακές ανάγκες περιορίζονται στο ελάχιστο, το χρέος μπαίνει σε δεύτερο πλάνο και οι ξένοι επενδυτές ξεπερνούν φόβους και αναστολές.  
  Σπεύδουν έτσι να τοποθετηθούν στη φθηνότερη, έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης και αναδιάρθρωσης, χώρα της ευρωζώνης, η οποία τυχαίνει ταυτόχρονα να είναι όμορφη, με καλό κλίμα, γοητευτικό πολιτισμό και να βρίσκεται στο σταυροδρόμι Δύσης – Ανατολής και για πολλούς να είναι ίσως ο κρισιμότερος εμπορικός και ενεργειακός κόμβος μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
  Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτες διεκδικούνται οι υποδομές της χώρας, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, οι εκτάσεις τουριστικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και άλλες.
  Το τελευταίο διάστημα οι εξαγορές ξενοδοχείων πληθαίνουν και ακολουθούν εκείνες του τομέα των τροφίμων. Πρόσφατα η μεγάλη ιταλική ηλεκτρική εταιρεία ENEL ολοκλήρωσε τις σχετικές διαδικασίες προκειμένου να επενδύσει 300 εκατ. ευρώ σε ανεμογεννήτριες στο ακρωτήρι του Καφηρέα και τα Ελληνικά Πετρέλαια διαπραγματεύονται με διεθνείς πετρελαϊκούς κολοσσούς συνεργασίες για έρευνες.
  Κοινή είναι η πεποίθηση ότι επενδυτικός πυρετός και αντίστοιχες διεργασίες επικρατούν σε όλους τους κλάδους  της ελληνικής οικονομίας. Εκτιμάται μάλιστα ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης το επενδυτικό ενδιαφέρον θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
  Θα μπορούσε βεβαίως να λάβει μοναδικές διαστάσεις αν η πολιτεία επιτάχυνε και ευνοούσε τόσο το άνοιγμα των αγορών όσο και τις μεταρρυθμίσεις.
  Ενα σχέδιο εκσυγχρονισμού κρίσιμων λιμανιών της θα ενίσχυε τις τάσεις δημιουργίας εφοδιαστικών αλυσίδων, θα άλλαζε ριζικά τις θαλάσσιες μεταφορές, θα ευνοούσε την κρουαζιέρα, θα περιόριζε τον χρόνο και το κόστος προσέγγισης των νησιών του Αιγαίου.
  Τυχόν άνοιγμα ξενόγλωσσων τμημάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια θα αναγεννούσε τον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, επιτρέποντας σε πολλούς πανεπιστημιακούς να επιστρέψουν στην πατρίδα και να δημιουργήσουν νέες ισχυρές βάσεις εκπαίδευσης και έρευνας. Συνδυαζόμενο το εκπαιδευτικό άνοιγμα με μια στροφή στις νέες τεχνολογίες με την παροχή κινήτρων για παραγωγή νέων τεχνολογικών αγαθών και υπηρεσιών θα προσέθετε πλούτο και θα άλλαζε εντελώς την ατμόσφαιρα στη νέα γενιά.
  Λίγα κίνητρα επίσης για τη δημιουργία θερμοκηπίων στην πιο ηλιόλουστη χώρα της Ευρώπης θα άλλαζε τα δεδομένα στη γεωργία, επιτρέποντας την υποκατάσταση εισαγωγών βασικών λαχανικών και τροφίμων.
  Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς άπειρες ειδικές  επενδυτικές πολιτικές, ικανές να ενισχύουν τις συνθήκες αναγέννησης της ελληνικής παραγωγής.
  Είναι ζήτημα κατανόησης και αντίληψης των σύγχρονων αναγκών της χώρας, αγαπητοί κύριοι της κυβέρνησης…
  Γνώμες