• Αναζήτηση
 • Τέλος εποχής για το 70% των ελλήνων επιχειρηματιών!

  Οσοι κυκλοφορούν στην Αθήνα αντιλαμβάνονται με την πρώτη ματιά τη διαφορά

  Τέλος εποχής για το 70% των ελλήνων επιχειρηματιών! | tovima.gr
  Οσοι κυκλοφορούν στην Αθήνα αντιλαμβάνονται με την πρώτη ματιά τη διαφορά. Τούτο τον Μάιο το κέντρο της πρωτεύουσας κατακλύζεται από τουρίστες. Σε όλη τη ζώνη του ιστορικού κέντρου η παρουσία τους είναι ευχάριστα εμφανής και ελπιδοφόρα. Ολα τα ξενοδοχεία της πόλης είναι γεμάτα, οι πληρότητες είναι μοναδικές, όπως και το ενδιαφέρον για σχετικές επενδύσεις. Η αναζήτηση κατάλληλων κτιρίων και οικοπέδων για μετατροπή ή κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων δεν έχει προηγούμενο.
  Ειναι φανερό ότι κάτι ξεχωριστό συμβαίνει. Η αγορά, που πάντα πρώτη αντιδρά, κινείται επειδή απλούστατα βλέπει αυτό που μαρτυρούν οι αριθμοί. Το 2013 οι διανυκτερεύσεις στην Αθήνα μόλις προσέγγιζαν τα 4,5 εκατομμύρια. Το 2016 εκτινάχθηκαν σε 16 εκατομμύρια και εκτιμάται ότι το 2021 θα προσεγγίσουν τα 50.000.000! Η Αθήνα παίρνει σιγά-σιγά τη θέση που της αρμόζει. Εξελίσσεται σε επισκέψιμη πόλη, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές με ιστορία, πολιτισμό και καλή ζωή.  
  Σειρά παραγόντων ευνοεί την εξέλιξη. Είναι η νέα γενιά σύγχρονων πολιτών του κόσμου που ταξιδεύει με κάθε ευκαιρία και αντιμετωπίζει πια την Αθήνα ως ελκυστικό προορισμό. Νέοι κατά βάση, με σχετικά καλό εισόδημα, που κάνουν σχεδόν δέκα ταξίδια τον χρόνο, δίνουν πλέον τον τόνο στον παγκόσμιο τουρισμό και είναι αυτοί που προκαλούν τον ανταγωνισμό των φθηνών εισιτηρίων στις αεροπορικές εταιρείες.
  Και μαζί, η σημαντική επίδραση των social media, οι πολλές όμορφες  εικόνες που προσφέρει η αθηναϊκή και εν γένει η ελληνική ποικιλομορφία γοητεύουν τους επίδοξους ταξιδιώτες και στέλνουν μαζικά τουρίστες στην Αθήνα και συνολικά στην Ελλάδα. Οπως βεβαίως επιδρά και η αστάθεια που επικρατεί στην Τουρκία και στην ευρύτερη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής καθιστώντας την Ελλάδα μοναδικό ασφαλή προορισμό.
  Ανεξαρτήτως λοιπόν της κυβερνητικής αβελτηρίας και ασυνέπειας στην οικονομία αλλά και στην τουριστική πολιτική, τα πράγματα κινούνται, η αγορά βρίσκει μόνη τις ευκαιρίες και σπεύδει να τις εκμεταλλευθεί ερήμην των κυβερνώντων.
  Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία τείνει να ικανοποιήσει τα θεμελιώδη που επιτρέπουν τη σταθεροποίησή της σε μεσοπρόθεσμη βάση, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι και οι πολλές ανησυχίες να αμβλύνονται. Οι προϋπολογισμοί ισοσκελίζονται, η επιτροπεία επί μακρόν, με αφορμή και τις εξελίξεις για τη διευθέτηση του χρέους, μοιάζει δεδομένη, η διεκδικούσα την εξουσία δεξιά αντιπολίτευση είναι φιλική προς τις επενδύσεις και έτσι το έξυπνο διεθνές χρήμα που τοποθετείται πρώτο προεξοφλεί περιορισμό των πολιτικών κινδύνων.
  Γενικώς εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λοξοδρομήσει τα προσεχή χρόνια, αντιθέτως θα σταθεροποιείται ολοένα και περισσότερο και θα διευρύνει τον κύκλο των ευκαιριών, καθώς στα χρόνια της κρίσης κατέστη φθηνότερη και ανταγωνιστικότερη.
  Στη βάση αυτών των εκτιμήσεων αναλαμβάνονται επενδυτικές πρωτοβουλίες, προετοιμάζονται συμπράξεις διεθνών και ελληνικών συμφερόντων και βεβαίως αναμένεται να εκδηλωθούν αυτόνομες διεκδικήσεις από νέα διεθνή επενδυτικά σχήματα, που διαθέτουν χρηματοδοτικούς πόρους, δεν εξαρτώνται από τις πιστώσεις των τραπεζών και έχουν τον δικό τους τρόπο να εκδηλώνουν τη διεκδίκησή τους. Τα σχήματα αυτά προετοιμάζουν ήδη την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, το οποίο θεωρούν διεφθαρμένο, εξαρτημένο και ανίκανο να προσφέρει πραγματικές αναπτυξιακές διεξόδους στην ελληνική οικονομία.
  Κατά τα φαινόμενα λοιπόν, εξαιτίας και της τουριστικής έκρηξης, ο ξενοδοχειακός κλάδος προσφέρει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία διεκδίκησης. Ολες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες πολιορκούνται από επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν πτωχευμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ηδη η TUI, ένας από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας, θέλει να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ σε ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες στα νησιά και ακολουθούν εταιρείες επενδυτικών κεφαλαίων που προεξοφλούν την επερχόμενη ελληνική τουριστική άνοιξη. Και η Τράπεζα Πειραιώς επίσης διαφημίζει ένα απόθεμα ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν περιέλθει στην κατοχή της, αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ.
  Η αίσθηση που υπάρχει στην επιχειρηματική αγορά είναι ότι η υπερανάπτυξη του τουριστικού τομέα θα συμπαρασύρει και τον τομέα των τροφίμων, στον οποίο τοποθετούνται στρατηγικά οι ξένοι. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι θα διεκδικηθούν όλα τα μεγάλα ελληνικά εταιρικά σχήματα του τομέα των τροφίμων.
  Περιγράφεται χαρακτηριστικά μια σχεδόν ολοκληρωτική αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, με βάση τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και των προβληματικών επιχειρήσεων. Οι παλαιοί ιδιοκτήτες που δεν θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και δεν θα συμβάλουν στη διεκδικούμενη από τις τράπεζες αναδιάρθρωση θα αποβληθούν. Ορισμένοι εκτιμούν ότι σε έναν χρόνο θα έχει αλλάξει χέρια το 70% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, με τους ξένους να πρωταγωνιστούν σε αυτή την περιγραφόμενη ανασύνταξη της ελληνικής παραγωγικής βάσης. Η πλειονότητα των παλαιών επιχειρηματιών θα βρεθεί εκτός αγοράς και τη θέση τους θα καταλάβουν νέοι φιλόδοξοι παίκτες και νέα σχήματα, είτε μεικτά με ξένους είτε  αμιγώς ξένα, τα οποία και θα φέρουν μια νέα κουλτούρα στα ελληνικά επιχειρηματικά πράγματα, που θα στηρίζεται σε συγκεκριμένα μπίζνες πλαν, σε επαγγελματικό μάνατζμεντ και θα βασίζεται στις επιδόσεις και αποδόσεις των επενδύσεων.
  Ουσιαστικά οδεύουμε σε τέλος εποχής και στην ανάδειξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, σαν κι αυτό που τείνει να επικρατήσει σε Δύση και Ανατολή και θα απέχει παρασάγγας από το επικρατήσαν στη μεταπολιτευτική Ελλάδα.
  Γνώμες