Τα κίτρινα και κόκκινα τριαντάφυλλα των ιστορικών Villa Cimbrone Gardens στο Αμάλφι και το λαμπερό τιρκουάζ του Πόρτο Φίνο συνεχίζουν να εμπνέουν τους ιταλούς designers. Τα ρούχα που «ανέβασαν» στο catwalk για την άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν κάτι από τα κοσμοπολίτικα spots της Νότιας Ιταλίας αλλά και τη γοητεία της Cinecitta. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τους ιταλούς μετρ της μόδας να παρουσιάζουν κολεξιόν οι οποίες «διαφέρουν» από εκείνες των ξένων συναδέλφων τους; Ισως το γεγονός ότι καταφέρνουν να συνδυάσουν με μοναδικό τρόπο ιστορικά στοιχεία με καινούργια σχέδια, χρώματα, μοντέρνες γραμμές, έναν έντονο αισθησιασμό και το απαραίτητο χιούμορ. Οι ίδιοι άλλωστε γνωρίζουν καλά ότι οι Ιταλίδες (πέρα από την κομψότητα που έχουν στο DNA τους) επιθυμούν να είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακές και sexy. Οι συμπατριώτισσές τους ξέρουν να γοητεύουν μέσα από τις στυλιστικές επιλογές τους. Η μόδα είναι τρόπος ζωής για αυτές. Δοκιμάζουν, επιλέγουν, διασκεδάζουν μοιάζουν να… παίζουν κάποιο ρόλο. Αισθάνονται κυρίαρχες του παιχνιδιού όταν φοράνε τα sexy dresses σε πράσινο και navy blue του οίκου Versace. Τα μαύρα δαντελένια σορτς, τα μαντό με τις χρυσές παγιέτες, τα χιουμοριστικά t-shirts των Dolce & Gabbana και Moschino τις γοητεύουν. Οι Domenico Dolce και Stefano Gabbana αφιέρωσαν τη συλλογή τους στο «χρυσό» ιστορικό παρελθόν της Ιταλίας και ένα πολλά υποσχόμενο σχεδιαστικά μέλλον. Η Ready to Wear Collection απoτελεί ωδή στις πανέμορφες ακτές της Νότιας Ιταλίας, στην κουζίνα της και στον πολιτισμό της. Με ισχυρές πάντα δόσεις χιούμορ. Molto fun!
Ο Ferragamo, η Donatella και το «δύσκολο» κίτρινο
Ο «πολύς» Karl Lagerfeld μοιάζει να απολαμβάνει τρελά τα ταξίδια στην Ιταλία. Ο κάιζερ της μόδας σχεδίασε για τον οίκο Fendi σύνολα με μεγάλες λευκές και μπλε ρίγες που συνδυάζει με κόκκινες, ροζ μπλούζες και knitted sock booties. Στη συλλογή του υπάρχουν όμως πολλά υφάσματα μπροκάρ με αναφορές στο baroque και φορέματα μεταξένια που μας γυρίζουν στη δεκαετία του ’20. Ρούχα σε στυλ lingerie, μπλούζες από οργάντζα, φλοράλ και λεπτομέρειες με πεταλούδες. Ο Lagerfeld «επέβαλε» στα μοντέλα τα χρυσά με glitter κραγιόν.
Τα κατακίτρινα φορέματα του οίκου Salvatore Ferragamo με έδρα τη Φλωρεντία κλέβουν την παράσταση. Η πρώτη η οποία επέλεξε ένα εκτυφλωτικό κίτρινο φόρεμα (σε επίσημη μάλιστα εκδήλωση) προκαλώντας πλήθος σχολίων (αρκετές φορές αρνητικών) ήταν η σύζυγος του πρώην ιταλού πρωθυπουργού, η Αγκνές Λαντίνι-Ρέντσι. Το κίτρινο «ζωγραφίζει» επίσης εδώ και πολλά χρόνια τις συλλογές Versace. Ο Gianni Versace έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στο δυνατό αυτό, «δύσκολο» όμως χρώμα όπως αργότερα και η αδελφή του Donatella. Η διάσημη ηθοποιός Πενέλοπε Κρουζ η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα υποδυθεί την κυρία Versace στο «American Crime Story» του Ryan Murphy εγκαταλείπει… αναγκαστικά το αγαπημένο της μαύρο χρώμα για το λαμπερό κίτρινο αλλά και το τιρκουάζ, το φούξια, το σμαραγδί.

Τα χρώματα του νερού, το σοκολά και τα animal prints
O Giorgio Armani κατόρθωσε και πάλι να ενθουσιάσει το φανατικό, υπέρκομψο κοινό του με μεταξωτά layered looks. Τα watercolours κυριαρχούν. Τα φούξια φορέματα, τα ταφταδένια outfits στο χρώμα του σάπιου μήλου, τα σοκολά, χακί, πορτοκαλί σύνολα πρωταγωνιστούν στον οίκο Bottega Veneta.
Τα φτερά στα μανίκια και τα βολάν των outfits της Prada έχουν κάτι ρετρό. Το χρώμα της σοκολάτας επιλέγει και ο οίκος Tod’s ενώ τα brands Etro, Marni, Gucci, Moschino, Emilio Pucci παρουσίασαν τις καλύτερες ίσως συλλογές τους. Ο Roberto Cavalli επιμένει στα μαγευτικά του animal prints και στα μακριά αέρινα φορέματα τα οποία συνοδεύει με ογκώδη μπιζού.

Spots

1
Τα φουλάρια και οι τσάντες Hermes της Κριστίν Λαγκάρντ, οι γόβες Ferragamo της Τερέζα Μέι, η Σκάρλετ Τζοχάνσον, αγαπημένη star του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πολιτική και μόδα «συμβαδίζουν» λοιπόν αρμονικά. Η fashion icon Τζοχάνσον επιλέγει Balmain και Atelier Versace.

2
Η Ιβάνκα Τραμπ λατρεύει τις μαρινιέρες με κόκκινες ρίγες και χαμογελάει αισιόδοξα για το επιχειρηματικό της μέλλον. Τα αμερικανικά πολυκαταστήματα Neiman Marcus και Nordstrom «πέταξαν» από τα ράφια τη συλλογή ρούχων της. Οι λιανοπωλητές όμως τη στηρίζουν, με αποτέλεσμα η ανοιξιάτικη κολεξιόν της να «χτυπάει» υψηλά νούμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ