Ο Hubert de Givenchy σχεδίασε ένα από τα ωραιότερα φλοράλ μακριά φορέματα στην ιστορία της υψηλής ραπτικής μέσα στο Chateau du Jonchet. Οι εντυπωσιακοί κήποι, γεμάτοι λουλούδια με εκρηκτικά χρώματα, και τα πανάκριβα έργα τέχνης μιας πραγματικά μυθικής συλλογής «χάρισαν» στον γάλλο μετρ την έμπνευση για την κολεξιόν Jeux floraux. Αρκετά χρόνια αργότερα τα φλοράλ έχουν επιστρέψει με πανηγυρικό τρόπο στις συλλογές των διάσημων μετρ της μόδας. Τα motifs botaniques και τα ηλιοτρόπια πάνω στα πράσινα μαντό των Dolce & Gabbana, οι λευκές μαργαρίτες στα ροζ φορέματα του Michael Kors, τα πορτοκαλί, κίτρινα και μοβ λουλούδια στα ladylike outfits με την υπογραφή Prada και Miu Miu, οι σοκολά φόρμες με τα τριαντάφυλλα της Chloe επιβάλλουν για την άνοιξη και το καλοκαίρι τη hot τάση Flower Power. Οι σημερινοί κορυφαίοι σχεδιαστές λατρεύουν τα λουλούδια και την… επιστροφή στις περασμένες δεκαετίες. Οι γάλλοι, ιταλοί και αμερικανοί designers εμπνέονται από τα wallpaper, τα floral carpets και τα «λουλουδιαστά» πουκάμισα των κοριτσιών τη δεκαετία του εβδομήντα. Φορέματα, φούστες, πανωφόρια, μαγιό, τσάντες, παπούτσια, όλα φέρουν λουλούδια πάνω στα ακριβά υφάσματα.

Το daisy dress και οι επιλογές των eighties
Η νεαρή super model Anna Ewers θυμίζει έντονα τα κορίτσια τα οποία πρωταγωνιστούσαν στα seventies. Αναδεικνύει μάλιστα με μοναδικό τρόπο το daisy dress του Christopher Kane σε μια φωτογράφιση του Craig McDean.
Οι top σχεδιαστές σε ολόκληρο τον κόσμο συνεχίζουν να εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από το παρελθόν. Οι πασαρέλες, τα editorial μόδας, οι διαφημιστικές καμπάνιες και οι βιτρίνες γνωστών πολυκαταστημάτων και exclusive boutiques φιλοξενούν τα outfits του δυναμικού Flower Power αλλά και τα δημοφιλέστατα Metallic ή Lamé, όπως επιμένουν να τα χαρακτηρίζουν οι γάλλοι fashion editors. Το ξέφρενο clubbing των eighties και το glam bling έκαναν δυναμική επιστροφή. Τα γυαλιστερά υφάσματα, τα μεταλλικά ή Lamé, όπως τα γνωρίζουμε οι περισσότεροι, τα pink αγαπημένα disco σύνολα του Gucci με τους μεγάλους ώμους και τα ατέλειωτα βολάν, τα χρυσά και ασημένια ντραπέ μίνι φορέματα του οίκου Saint Laurent και της Isabel Marant μονοπωλούν το ενδιαφέρον του fashion world. Τα ασημένια δερμάτινα παντελόνια by Junya Watanabe, τα oversized t-shirts με τα συνθήματα και οι μπότες από μεταλλικό αστραφτερό ύφασμα του brand Vetements κλέβουν την παράσταση.

Οικονομική κρίση και extreme εμφανίσεις
Η μόδα μοιάζει με… ανεμοστρόβιλο, επισημαίνουν εκδότες εμβληματικών περιοδικών, σημαντικοί αρθρογράφοι μεγάλων εφημερίδων και διάσημοι fashion editors. Ενας ανεμοστρόβιλος γεμάτος σχέδια, χρώματα, καινούργιες ιδέες. Πολλές φορές ο… σαρωτικός αυτός «ανεμοστρόβιλος» επιμένει να γυρίζει στο παρελθόν. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα οικονομικά προβλήματα τα οποία έχουν χτυπήσει και την παγκόσμια βιομηχανία της μόδας αντικατοπτρίζονται στη δημιουργική διάθεση των designers, οι οποίοι συχνά εμπνέονται από περασμένες δεκαετίες.
Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ σε μια συνάντησή της το 1984 με τη σχεδιάστρια Katharine Hamnett είχε υποστηρίξει ότι η μόδα αποτελεί σημαντικότατη πηγή εσόδων για τη χώρα της. Η πανέξυπνη «σκληρή» αγγλίδα πολιτικός θα αντιμετώπιζε σίγουρα με χιούμορ και θαυμασμό την τελευταία δουλειά του top model και τώρα fashion editor της αγγλικής «Vogue» Kate Moss (με τίτλο «kinky nights» και φωτογράφους τους Mert Alas και Marcus Piggott) στο club «Kinky Gerlinky». Μεταλλικά φορέματα Rodarte, λαμέ του οίκου Alexander McQueen, στράπλες φουστάνια Saint Laurent by Anthony Vaccarello, αραχνοΰφαντα outfits Marc Jacobs με πορτοκαλί-μοβ μπότες και διάφανα φορέματα με μεταλλικές λεπτομέρειες Louis Vuitton. Τα φαντασμαγορικά, υπερβολικά πολλές φορές eighties του ατέλειωτου clubbing «διασκεδάζουν» μέσα από τη μόδα την οικονομική κρίση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ