Φωτογραφίες: Κώστας Λακαφώσης

Οι άνθρωποί του έχουν πολλές ιστορίες να σου διηγηθούν. Για παράδειγμα, η Τζούλια Μπόγκα δεν μπορεί να ξεχάσει εκείνον τον κύριο που, έχοντας σταυρωμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του, τη ρώτησε γεμάτος αγωνία «ποιος έγραψε τον «Ιβανόη»» και όταν εκείνη του απάντησε ότι ο συγγραφέας ήταν ο σερ Γουόλτερ Σκοτ, αυτός, ανακουφισμένος, αποκάλυψε το σταυρόλεξο που έκρυβε πίσω του, συμπληρώνοντας το κενό. Από την άλλη, ο Μανόλης Βροντάκης και η Δέσποινα Τσανταρλιώτη, υπεύθυνοι πολιτισμού στο Ρublic Συντάγματος, είναι καλοί στο παιχνίδι των γρίφων. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις τον τίτλο του βιβλίου, ούτε το όνομα του συγγραφέα, ναι, μόνο από τα συμφραζόμενα θα καταλάβουν το βιβλίο που αναζητάς. Υστερα, υπάρχει και η υπομονετική Μαρία Μιχαλοπούλου στο τμήμα των κόμικς, το οποίο συγκεντρώνει ίσως το πιο ψαγμένο κοινό, ενώ στο παιδικό τμήμα βιβλίου η Νικόλ Φριλίγγου εξυπηρετεί λιλιπούτειους βιβλιοφάγους και απαιτητικούς γονείς. Αυτές είναι μερικές από τις ιστορίες ενός βιβλιοπωλείου, του Ρublic Συντάγματος, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο βιβλιοπωλείο στην Ελλάδα, διαθέτοντας εκατομμύρια τίτλους από όλον τον κόσμο.

Μια βροχερή Παρασκευή περιπλανιέμαι στους διαδρόμους του, που ήδη έχουν βάλει τα γιορτινά τους, αναμένοντας τα Χριστούγεννα. «Ναι, σε λίγες μέρες στο βιβλιοπωλείο μας θα γίνεται το αδιαχώρητο» μου εξηγεί η Δέσποινα Τσανταρλιώτη. «Eίναι πολλοί οι άνθρωποι που θέλουν να δωρίσουν στους αγαπημένους τους ένα βιβλίο. Υπάρχει κάτι συμβολικό πίσω από αυτή την πράξη. Μην ξεχνάμε και το οικονομικό τού πράγματος. Διαθέτουμε μόνιμο Book Bazaar, με δεκάδες βιβλία που πωλούνται σε τιμές κάτω των 10 ευρώ».

Η εξερεύνηση συνεχίζεται. Οι τίτλοι είναι χιλιάδες. Σταματώ στα ειδικά τραπέζια, εκεί όπου βρίσκονται οι νομπελίστες, ή στο σημείο όπου οι άνθρωποι των Public έχουν συγκεντρώσει όλα τα βιβλία τα οποία αξίζει κάποιος στη ζωή του να διαβάσει. Το βιβλιοπωλείο απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη, συγκεντρώνοντας όλες τις νέες κυκλοφορίες, μπεστ σέλερ, αποκλειστικές εκδόσεις, καθώς και βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα: από επιστημονικά δοκίμια, μέχρι βιβλία για χόμπι ή εγχειρίδια αυτοβελτίωσης. Και μην ξεχνάμε τα αξεσουάρ του βιβλιοφάγου: φωτάκια ανάγνωσης, page holders, reading goggles, shopping bags και σελιδοδείκτες συμπληρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Ο Μανόλης Βροντάκης, ειδικός κυρίως στον τομέα του δοκιμίου, δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του: «Με ρωτάτε γιατί να έρθει κάποιος στο Ρublic. Μα γιατί πρόκειται για το πιο ενημερωμένο βιβλιοπωλείο της Ελλάδας, καθώς διαθέτει όλα τα νέα βιβλία, από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους. Και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το έμπειρο προσωπικό του, που προέρχεται από τον χώρο του βιβλίου, δημιουργεί μια διαφορετική εμπειρία στον αναγνώστη. Οποιο βιβλίο και να αναζητεί κάποιος, ελληνικό ή ξενόγλωσσο, ξέρει ότι θα το βρει εδώ. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, καλλιεργούμε μια ιδιαίτερη σχέση, φέρνοντας κοντά βιβλίο, αναγνώστη και συγγραφέα. Ναι, τα Βραβεία Βιβλίου Ρublic είναι πλέον θεσμός. Οι συγγραφείς δεν βραβεύονται από μια επιτροπή σοφών, αλλά από τους ίδιους τους αναγνώστες τους. Την ίδια στιγμή, διοργανώνονται πάνω από 500παρουσιάσεις βιβλίου τον χρόνο, συστήνοντας συγγραφείς και διαφορετικά είδη λογοτεχνίας στους βιβλιόφιλους. Από το βιβλιοπωλείο μας έχουν περάσει τεράστια ονόματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, από τον Φίλιπ Κερ και τον Σάμιουελ Μπιορκ, μέχρι την Πάτι Σμιθ και τη Βικτόρια Χίσλοπ».
Καθώς μου μιλάει, παρατηρώ μια παρέα τουριστών, ενθουσιασμένη με την ποικιλία των ξενόγλωσσων τίτλων. Και είναι λογικό, καθώς το Ρublic αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αγγλικών βιβλίων στην ελληνική αγορά, αλλά και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Το ξενόγλωσσο βιβλίο αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια» μου εξηγεί η Τζούλια Μπόγκα. «Στα Public, τα βιβλία είναι διαθέσιμα από την πρώτη ημέρα της παγκόσμιας κυκλοφορίας τους. Στην παγκόσμια πρώτη του τελευταίου βιβλίου του Χάρι Πότερ είχαμε και στην Ελλάδα κόσμο που περίμενε έξω από τα βιβλιοπωλεία μας. Και δεν διαθέτουμε μόνο βιβλία λογοτεχνίας στα αγγλικά αλλά και επιστημονικά εγχειρίδια, οδηγούς μαγειρικής, και φυσικά μια μεγάλη γκάμα βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας».
Τα πράγματα, όπως είναι φυσικό, διαμορφώνονται με τον ίδιο τρόπο και για την ελληνική πεζογραφία. Τουτέστιν, υπάρχει συνεργασία με όλους τους εκδότες, πλήρης γκάμα τίτλων, αλλά και αποκλειστικές συνεργασίες (επιλεγμένα βιβλία από τις εκδόσεις Οξύ, Γκοβόστης κ.λπ. διατίθενται μόνο στα Public).
Εντυπωσιακό είναι και το τμήμα των κόμικς. Η Μαρία Μιχαλοπούλου, υπεύθυνη σε αυτόν τον τομέα, θα μου εξηγήσει ότι διαθέτουν την πληρέστερη ποικιλία graphic novels της αγοράς, ειδικές συλλεκτικές εκδόσεις, ενώ στα Ρublic θα βρει κανείς αποκλειστικά τα δημοφιλή κόμικς «Fight Club 2», «Dracula» και «Sherlock Holmes». «Ναι, ένας λόγος να επισκεφθεί κανείς τα Ρublic Συντάγματος είναι το τμήμα μας» θα μου πει σχεδόν συνεσταλμένα. «Μπορώ να είμαι υπερήφανη γιατί διαθέτουμε αποκλειστικό εκδοτικό πρόγραμμα με τίτλους της Marvel, δυνατότητα παραγγελίας σε όλα τα διαθέσιμα graphic novels παγκοσμίως και φυσικά ολόκληρο τον αγαπημένο μας Αρκά».
Η τελευταία στάση μου είναι στο τμήμα παιδικών βιβλίων. Εκεί, η χαμογελαστή Νικόλ Φριλίγγου προσπαθεί να συγκεράσει προτιμήσεις γονέων και τέκνων. Πολλές φορές, μάλιστα, πραγματοποιείται η λεγόμενη συνδυαστική αγορά: παιχνίδι και βιβλίο, έτσι ώστε όλοι να φεύγουν ευχαριστημένοι. «Είναι ωραίο να βλέπεις παιδάκια να έρχονται στο βιβλιοπωλείο. Να σου λένε ότι δεν διάβαζαν πριν και ότι τελικά το βιβλίο που τους πρότεινες τους άρεσε. Είμαι 15 χρόνια στον χώρο αυτόν. Εχω δει τα παιδιά αυτά να μεγαλώνουν και να έρχονται να μου λένε ότι πλέον γράφουν καλές εκθέσεις γιατί διάβαζαν πολλές ιστορίες όταν ήταν μικρά» προσθέτει.
Βγαίνοντας από το κατάστημα, κοιτάζω την πλατεία Συντάγματος. Σε λίγες ημέρες θα βάλει τα γιορτινά της. Και εγώ θα επιστρέψω πάλι στον τόπο του βιβλίου για τις χριστουγεννιάτικες αγορές μου.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Δέσποινα Τσανταρλιώτη

Λογοτεχνία

1. «Λίγη ζωή», Χάνια Γιαναγκιχάρα, εκδ. Μεταίχμιο.

2. «Η γυναίκα με τα άσπρα», Wilkie Collins, εκδ. Gutenberg.

3. «Τα αστραφτερά πεδία», Σώτη Τριανταφύλλου, εκδ. Πατάκη.

4. «Και οι βιασταί αρπάζουσιν αυτήν», Φ. Ο’Κόννορ, εκδ. Αντίποδες.

5. «Το κόκκινο τανγκό», Κ. Κουτσομύτης & Ε. Μαυρουδής, εκδ. Κέδρος.

Τζούλια Μπόγκα

Ξενόγλωσσες εκδόσεις

1. «Autumn», Ali Smith, Penguin.

2. «The Sellout», Paul Beatty, Oneworld (Man Booker Prize 2016).

3. «Slow Τrain to Switzerland», Diccon Bewes, Nicholas Brealey Publishing.

4. «Swing Time», Zadie Smith, Penguin editions.

5. «Virgins», Gabaldon Diana, Century editions.

Μανόλης Βροντάκης

Φιλοσοφία / Ιστορία / Δοκίμιο / Πολιτική

1. «Το ημερολόγιο του διαβόλου», R.K. Wittman & D. Kinney, εκδ. Πεδίο.

2. «Η μεγάλη φωτιά», Λου Γιουρένεκ, εκδ. Ψυχογιός.

3. «Αν θέλεις την ισότητα, γιατί είσαι τόσο πλούσιος;», G. A. Cohen, Παν. Εκδ. Κρήτης.

4. «Σκέψεις για τον 21o αιώνα», Θάνος Βερέμης, εκδ. Καστανιώτη.

5. «Τι δεν μπορεί να αγοράσει το χρήμα;», Sandel Michael, εκδ. Πόλις.

Μαρία Μιχαλοπούλου

Comics

1. «Paper Girls», Brian Vaughan, εκδ. Image.

2. «Γκάμπο», Ó. Pantoja , M. Bustos, F. C. Rojas, T. Córdoba, εκδ. Ικαρος.

3. «Ο Γλύπτης», Scott McCloud, εκδ. WebComics.

4. «Ο Προφήτης», Αρκάς, εκδ. Γράμματα.

5. «The Nameless City», Faith Erin Hicks, First Second editions. Αποκλειστικά: «Sherlock Holmes», εκδ. Brainfood.

Νικόλ Φριλίγγου

Παιδική λογοτεχνία

1. «Φίλοι στον λόφο», Linda Sarah, εκδ. Ικαρος.

2. «Τα ψηλά βουνά», Ζαχ. Παπαντωνίου, εκδ. Μίνωας.

3. «Οχ χταπόδι, λάθος πόδι», Α. Παπαθεοδούλου, εκδ. Παπαδόπουλος.

4. «Δυο φορές κι έναν καιρό… ήταν η Σταχτοπούτα», Μ. Γιώτη, εκδ. Διόπτρα.

5. «Το σκοταδάκι που φοβόταν», Ασπασία Πρωτογέρου, εκδ. Polaris.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ