ΝΔ: Λάθος τα στοιχεία μας για τις εγγραφές στα ιδιωτικά σχολεία

Αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας ως συνέπεια της απαξίωσης που ακολουθεί την παιδεία στα δημόσια σχολεία της χώρας καταγράφουν οι υπεύθυνοι του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας

Αναστάτση προκάλεσε ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της ΝΔ τη Δευτέρα το απόγευμα, κάνοντας λόγο για αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας. Την επομένη, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τo δελτίο Τύπου της 31.10.2016 στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου τα οποία επιβεβαιώθηκαν με τα στοιχεία που αυτή τη στιγμή τηρούνται στο μηχανογραφικό σύστημα MySchool το οποίο λειτουργεί με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας. Όμως, μετά από έρευνα που έγινε σε ιδιωτικά σχολεία φαίνεται ότι τα στοιχεία αυτά δεν είναι πλήρη και δεν αποδίδουν την πραγματικότητα. Αναμένουμε από το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίσει και να δώσει την τελική εικόνα των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση».

Για το θέμα το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι «ο κ. Χαρακόπουλος, στο γνωστό ρόλο ατζέντη συμφερόντων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χρησιμοποίησε λάθος στοιχεία σχετικά με την υποτιθέμενη αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά Γυμνάσια φέτος σε σχέση με την περσινή χρονιά και νόμιζε ότι βρήκε την κατάλληλη αφορμή να εξαπολύσει μια ακόμη επίθεση στη δημόσια εκπαίδευση, που η παράταξή του “αγαπάει να μισεί” περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Όταν κατάλαβε την γκάφα του και ότι έπεσε θύμα κακού πληροφοριοδότη προέβη σε διορθωτική αυτοδιάψευση. Kάλλιο αργά παρά ποτέ αρκεί πέρα από το ρόλο να κατεβάσει και το έργο».

Ανακοίνωση εξέδωσε λίγο αργότερα και το ΙΤΥΕ-Διόφαντος, η τεχνολογική «καρδιά» για τα θέματα αυτά στο κτίριο του Αμαρουσίου, στην οποία επισήμαινε αφενός ότι τα στοιχεία παρέχονται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, αφετέρου ότι σαφής εικόνα θα υπάρχει προς το τέλος του έτους:

«Σε σχέση με τα δημοσιεύματα του Τύπου για στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος myschool που αφορούν στο μαθητικό δυναμικό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το ΙΤΥΕ-ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, ως ο τεχνολογικός πυλώνας του υπουργείου Παιδείας και μέσω του γραφείου myschool (που λειτουργεί στην κεντρική του υπηρεσία), παρέχει στατιστικά στοιχεία σε θεσμικούς φορείς χωρίς να κάνει διοικητική, εκπαιδευτική ή άλλου τύπου ερμηνεία.

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά γυμνάσια για το 2015-16 τα στοιχεία μαθητικού δυναμικού δεν μπορούν να θεωρηθούν πλήρη επειδή κατά την περσινή σχολική χρονιά η καταχώριση δεδομένων από ιδιωτικά σχολεία στο σύστημα myschool ήταν προαιρετική (μόνο 49 μονάδες είχαν εισάγει στοιχεία) ενώ φέτος κατέστη υποχρεωτική με την υπ` Αριθ. Φ8/145/97610/Δ2/14.06.2016 εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ και τα σχολεία έχουν ξεκινήσει την εισαγωγή δεδομένων (μέχρι στιγμής έχουν εισαχθεί στοιχεία από 123 σχολικές μονάδες). Τα στοιχεία αυτά με το πλήθος των σχολείων και των μαθητών αλλάζουν καθημερινά και καταγράφονται στις σχετικές αναφορές του συστήματος myschool.Ο αριθμός που θα κριθεί ως τελικά αξιόπιστος θα είναι αυτός που θα προκύψει με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογικής περιόδου για το τρέχον σχολικό έτος, δηλαδή, το τέλος του Α’ Τετραμήνου 2016-17».

Τα στοιχεία της Δευτέρας

Αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας ως συνέπεια της απαξίωσης που ακολουθεί την παιδεία στα δημόσια σχολεία της χώρας καταγράφουν οι υπεύθυνοι του τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ από την πλευρά του ο συντονιστής της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του κόμματος, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης από τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη την κατάθεση στη Βουλή όλων των εγγράφων που έχει θέσει η ηγεσία του υπόψη των θεσμών για να στηρίξει το αίτημα των 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση. Η αίτηση Φορτσάκη αφορά τη νέα υπόσχεση του κ. Φίλη για το διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών κατά την τριετία 2017-19.

Ο κ. Φορτσάκης επισημαίνει μάλιστα ότι αν και ο κ. Φίλης στις 28.9.2016 στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία τόνισε ότι έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη σχετική μελέτη για τους 20.000 διορισμούς στο κουαρτέτο των δανειστών, καμιά μελέτη για την ανάγκη και την υλοποίηση αυτών των διορισμών δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή, παρά την υποβολή και προηγούμενου σχετικού αιτήματός του.
Από την πλευρά του από τον τομέα Παιδείας του κόμματος ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε λόγο για εκτίναξη των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία λόγω της υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου.
«Η εκτίναξη των εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία, την ώρα που το εισόδημα της μέσης ελληνικής οικογένειας συρρικνώνεται, καθρεπτίζει την απαξίωση που επέφεραν οι αποφάσεις τις κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση. Τα στοιχεία για το μαθητικό δυναμικό που προέρχονται από το σύστημα MySchool του «ΙΤΥΕ Διόφαντος» και είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι αποκαλυπτικά. Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά αυξήθηκε ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά γυμνάσια κατά 55% σε σχέση με πέρυσι. Από 5.912 μαθητές που φοιτούσαν το 2015-16 ο αριθμός σκαρφάλωσε στους 9.189 εφέτος. Η αύξηση αυτή είναι εξίσου μοιρασμένη σε όλες τις τάξεις, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς προχωρούν σε μετεγγραφή των παιδιών τους έχοντας αποκτήσει ιδία εικόνα της σημερινής λειτουργίας του δημόσιου σχολείου» αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος σε δήλωσή του.
Και συνεχίζει: «Η αύξηση αυτή είναι πιο κραυγαλέα αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 2016 το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε».
«Η… αλλεργική στην αριστεία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού διέλυσε το θεσμό των προτύπων σχολείων, υποβάθμισε τα ολοήμερα σχολεία, μείωσε τις ώρες διδασκαλίας και επιχείρησε με αλχημείες να καλύψει τα κενά, ενώ ανά μήνα αλλάζει τις προϋποθέσεις προαγωγής των μαθητών, κατάφερε σε λιγότερο από δύο χρόνια διακυβέρνησης να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση, παρά την άνευ προηγουμένου επικοινωνιακή καταιγίδα των τελευταίων μηνών.

Επιτέλους, τι άλλο χρειάζεται η κυβέρνηση για να αντιληφθεί το αδιέξοδο των επιλογών της, των εμμονών της και της πολιτικής της ήσσονος προσπάθειας που με ζήλο ασκεί;» καταλήγει ο κ. Χαρακόπουλος.
«Είναι γνωστή η υπόσχεση του υπουργού Παιδείας για τον διορισμό 20.000 εκπαιδευτικών κατά την τριετία 2016-18. Εξαιτίας του εξωπραγματικού αυτής της υπόσχεσης, με την υπ’ αρ. πρωτ. 284/17.3.2016 αίτηση κατάθεσης εγγράφων μας αιτηθήκαμε να προσκομιστεί στη Βουλή η κατά δήλωση του υπουργού Παιδείας μελέτη για την ανάγκη 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση την επόμενη τριετία καθώς και η μελέτη για την υλοποίησή τους. Δυστυχώς, καμία σχετική μελέτη δεν κατατέθηκε ποτέ στη Βουλή, γεγονός που μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι αυτές είναι ανύπαρκτες.
Στην ομιλία του στις 28.9.2016 στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία ο κ. Φίλης επανήλθε δριμύτερος με νέα υπόσχεση για 20.000 διορισμούς αυτή τη φορά κατά την τριετία 2017-19, τονίζοντας ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη σχετική μελέτη στους θεσμούς.
Επειδή διαρκώς ακούμε για αυτή την περίφημη μελέτη των 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση, ο κύριος υπουργός παρακαλείται για μια ακόμη φορά να προβεί στην κατάθεση όλων των εγγράφων που έχει καταθέσει το υπουργείο Παιδείας στους θεσμούς για να στηρίξει το αίτημα των 20.000 διορισμών στην εκπαίδευση».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk