Στήριξη για εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία ζήτησε ο Μουζάλας από τον Σουλτς

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Μάρτιν Σουλτς, να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο Μάρτιν Σουλτς, να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

  • Στην τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας απ’ όλες τις πλευρές, «καθώς είναι o μόνος τρόπος νόμιμης και ασφαλούς μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη».
  • Στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκά κράτη μέλη (Relocation), ιδιαίτερα όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, καθώς η διαδικασία στην ουσία δεν λειτουργεί: Ως τα τέλη του 2016 θα έπρεπε να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 άνθρωποι ενώ έχουν μεταφερθεί μόνο 5.000.
  • Στη διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από την Τουρκία προς την Ευρώπη (resettlement) προκειμένου να περάσει το μήνυμα της νόμιμης μετάβασης στην Ευρώπη.
  • Στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών – αντί των επιστροφών που σήμερα πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά- ο οποίος θα διευκολύνει τη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
  • Στην τροποποίηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» για τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, με τρόπο που να μην ισοπεδώνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο κ. Μουζάλας έκανε ακόμη σαφές πως η χώρα είναι αντίθετη στην ιδέα της λεγόμενης «ευέλικτης αλληλεγγύης», την οποία επικαλούνται κάποιοι από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους για ένα πραγματικό μοίρασμα υποχρεώσεων στο προσφυγικό.

Ο κ. Σούλτς -συνεχίζει η ανακοίνωση- δήλωσε αλληλέγγυος με την Ελλάδα, τόνισε πως πολλά κράτη-μέλη έχουν αφήσει τη χώρα μας μόνη της, και υπογράμμισε πως πρέπει να επισπευσθεί οπωσδήποτε η μετεγκατάσταση.

Παράλληλα, όμως, έθεσε ζήτημα καθυστέρησης των επιστροφών εκ μέρους της Ελλάδας, για το οποίο ο κ. Μουζάλας πήρε μέρος της ευθύνης, υπενθυμίζοντας ωστόσο την υποχρέωση οι επιστροφές να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την παρατηρούμενη απροθυμία των κρατών μελών, να διαθέσουν εμπειρογνώμονες στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO).

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε περεταίρω πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και πρότεινε την έναρξη πιο στενής συνεργασίας και συνέχειας της επικοινωνίας του με τον κ. Μουζάλα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk