Στο ΑΠΘ σημαντικά τμήματα των συλλογών Μέγα και Χριστιανόπουλου

Μια πλούσια συλλογή 90.000 τεκμηρίων από τις ιδιωτικές συλλογές των κκ. Ιωάννη Μέγα και Ντίνου Χριστιανόπουλου απέκτησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μια πλούσια συλλογή 90.000 τεκμηρίων από τις ιδιωτικές συλλογές των κκ. Ιωάννη Μέγα και Ντίνου Χριστιανόπουλου απέκτησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι συλλογές αυτές με την πληθώρα θεμάτων που καλύπτουν, όσον αφορά την ιστορία της πόλης από τα μέσα του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα, περιέχουν κρυμμένους «θησαυρούς» για ιστορικούς, ερευνητές, λογοτέχνες και άλλους επιστήμονες και θα φιλοξενηθούν στην βιβλιοθήκη του ιδρύματος.
Η συλλογή Μέγα καλύπτει μια συγκεκριμένη εκατονταετία που υπήρξε καθοριστικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη του σήμερα, ενώ η συλλογή Χριστιανόπουλου προστίθεται στις σπάνιες συλλογές άλλων λογοτεχνών του ΑΠΘ.
Η πολύτιμη δωρεά ανακοινώθηκε σήμερα, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στην αίθουσα της Συγκλήτου του ΑΠΘ, ενώ αμέσως μετά στον ίδιο χώρο έγινε η υπογραφή του συμφωνητικού για την αποδοχή της δωρεάς.
Στην ομιλία του ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής κ. Περικλής Μήτκας, τόνισε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, τη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα και τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα μετά την Εθνική Βιβλιοθήκη, το γεγονός ότι ο Γιάννης Μέγας και ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αποφάσισαν να δωρίσουν τη συλλογή και το αρχείο τους, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη τους στο πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν. Η χειρονομία τους αυτή εντάσσεται στη μακρά παράδοση των ευεργετών, χορηγών και δωρητών του ΑΠΘ που κατά τη διάρκεια των 90 και πλέον χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του, ποικιλοτρόπως έδειξαν το ενδιαφέρον τους για την ενίσχυση και ενδυνάμωση του πανεπιστημίου ώστε να καταστεί το μεγαλύτερο της ΝΑ Ευρώπης».
Ακόμη χαρακτήρισε τη δωρεά «πνευματικό και πολιτιστικό γεγονός υψίστης σημασίας και συμβολισμού για την πόλη και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο» και «παράδειγμα καλής πρακτικής» τονίζοντας ότι «οι πρυτανικές αρχές έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο να προβάλλουν τέτοια παραδείγματα καλής πρακτικής. Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εύχονται ειλικρινά, ή καλύτερα προσδοκούν, αντάξιες και αντάξιοι μιμητές να ακολουθήσουν το εξαιρετικό αυτό παράδειγμα του Γιάννη Μέγα και του Ντίνου Χριστιανόπουλου».
Από την πλευρά του ο συλλέκτης και δωρητής κ. Μέγας εξήγησε: «Την απόφαση αυτή την έχουμε πάρει με τον κ. Χριστιανόπουλο εδώ και μία δεκαετία, ότι η συλλογή και το αρχείο θα πρέπει να μείνουν μαζί και θα πρέπει να δοθούν σε κάποια βιβλιοθήκη της πόλης. Μετά από προτροπή του αναπληρωτή καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη ήρθαμε σε επαφή με τον πρύτανη και αποφασίσαμε να δώσουμε το υλικό μας στη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Τα αρχείο του Ντίνου Χριστιανόπουλου περιέχει τα βιβλία του, ολόκληρη σειρά από αδημοσίευτα ποιήματα και λογοτεχνικά κείμενα, χειρόγραφα των έργων του και την εξέλιξή τους, τα οποία δυστυχώς είναι περιορισμένα διότι ο Ντίνος ποτέ δεν χρησιμοποίησε γραφομηχανή ή κομπιούτερ. Όταν τα έδινε στους εκδότες και στα τυπογραφεία πολλές φορές δεν τα έπαιρνε πίσω. Προσπάθησα να τα βρω, αλλά δεν τα κατάφερα. Η τελευταία προσπάθεια ήταν σε ένα τυπογραφείο που έχει κλείσει και έχει πεθάνει και ο τυπογράφος. Είναι επίσης πολύ σημαντικό το αρχείο του περιοδικού «Διαγώνιος». Επιπλέον, έχει 52 ετήσια ημερολόγια, από το 1953 μέχρι το 2006 περίπου. Η αλληλογραφία του, τεράστιο φωτογραφικό υλικό, πίνακες, αρχείο με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο ίδιος σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις και ένα πολύ σημαντικό αρχείο συναυλιών και ηχογραφήσεών του κυρίως σε σχέση με τον Τσιτσάνη».
Και κατέληξε λέγοντας: «Το δικό μου αρχείο είναι όντως μια συλλογή. Ξεκίνησα από το 1981 να συγκεντρώνω υλικό αποκλειστικά και μόνο για τη Θεσσαλονίκη. Το υλικό μου μπορεί να χαρακτηριστεί με τη γαλλική έκφραση μεταφρασμένη στα ελληνικά σαν παλαιά χαρτιά. Αφορά σε ό,τι έχει να κάνει με χαρτί. Μπορεί να είναι επιστολόχαρτα, φάκελοι, βιβλία, περιοδικά ελληνικά και ξενόγλωσσα, γκραβούρες, μετοχές, χάρτες, φωτογραφίες και χιλιάδες καρτ-ποστάλ. Το υλικό αυτό καλύπτει μία ολόκληρη σειρά από θέματα: την τοπογραφία της Θεσσαλονίκης, τα μνημεία της, τα κτίρια και την υποδομή της, κατοικίες, την οικονομία της πόλης, της κοινότητες, τον πολιτισμό και την ιστορία της. Θεωρώ πολύ σημαντικό η δωρεά αυτή να είναι σαν ένα παράδειγμα, επιτρέψτε μου την έκφραση, προς άλλους συλλέκτες της Θεσσαλονίκης να δώσουν το υλικό τους».
Η αναπληρώτρια πρύτανη Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων και πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης καθηγήτρια κ. Αριάδνη Στογιαννίδου ανέφερε ότι «η βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της, έχει θεσπίσει συγκεκριμένα κριτήρια για την αποδοχή μιας δωρεάς, όπως, π.χ., τη σπουδαιότητα ή/και σπανιότητα του υλικού, τις δυνατότητες συμπλήρωσης κενών και επέκτασης του υλικού υφιστάμενων συλλογών με την προσθήκη της προς δωρεά συλλογής, τη συνάφεια της προς δωρεά συλλογής με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, την ιστορία της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας, κ.ά.».
«Οι συλλογές των κκ. Μέγα και Χριστιανόπουλου όχι μόνο υπερκαλύπτουν τα κριτήρια αυτά, αλλά θα αναδείξουν τη Βιβλιοθήκη σε πόλο έλξης ερευνητών και ενδιαφερομένων, που αποτελεί και έναν από τους διαχρονικούς στόχους των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και των εκάστοτε πρυτάνεων» κατέληξε η κυρία Στογιαννίδου.
Τέλος, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ιδρύματος κυρία Αικατερίνη Νάστα δήλωσε ότι «η Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ υποδέχεται τη μεγαλύτερη σε τεκμήρια δωρεά στην ιστορία της, και κυρίως μετά το 1963. Ευχαριστούμε τους δωρητές κ. Χριστιανόπουλο και κ. Μέγα που μας εμπιστεύτηκαν την πολύτιμη συλλογή και τα αρχεία τους, συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό της συλλογής μας, που ήδη αριθμεί πάνω από 1,5 εκατ. τεκμήρια. Η Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ως μια από τις βασικές μονάδες υποδομής του πανεπιστημίου για την εκπαιδευτική διαδικασία, την έρευνα και την εξωστρέφεια, δεν είναι μόνο τόπος φύλαξης και αποθήκευσης πληροφοριών αλλά ζωντανός οργανισμός τεκμηρίωσης και παρακαταθήκη αξιόπιστη της συλλογικής μνήμης. Αυτή τη διάσταση υπογραμμίζει η γενναιόδωρη προσφορά των δωρητών όταν εμπιστεύονται τη Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, προκειμένου να φροντίσει τη συλλογή τους, να την τεκμηριώσει, να την αναδείξει και με τρόπο αξιόπιστο να την καταστήσει προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω του δωρητές μας ότι η συλλογή τους βρίσκεται σε καλά και άξια χέρια και, μετά τη βιβλιοθηκονομική επεξεργασία, θα είναι προσβάσιμη σε ερευνητές και μη σε όλο τον κόσμο μέσω της μεταμηχανής αναζήτησης που είναι ήδη διαθέσιμη από την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης (www.lib.auth.gr)».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk