ΥΛΙΚΑ (για 4 παιδιά)

1 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

600 γρ. φιλέτο από οποιοδήποτε λευκό ψάρι, χωρίς την πέτσα και τα κόκαλα, περασμένο είτε από τη μηχανή του κιμά είτε από το multi

1 αβγό

ξύσμα από ½ λάιμ

ξύσμα από ½ λεμόνι, ακέρωτο

200 γρ. ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, περασμένη από το multi

1 κ.σ. δυόσμο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

4 στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερ

4 ροδέλες ντομάτας

4-5 φύλλα μαρουλιού, χονδροκομμένα

4 κ.γ. κέτσαπ ή απαλή μουστάρδα ή μαγιονέζα (προαιρετικά)

EKTEΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε καλά το κρεμμύδι, το ψάρι, το αβγό, τα ξύσματα, το ψωμί, τον δυόσμο και το αλατοπίπερο, ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα κιμά, και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και πλάθουμε 4 μπιφτέκια των περίπου 200 γρ. το καθένα. Ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά.

Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά στο γκριλ, από την εσωτερική πλευρά τους, ώσπου να ζεσταθούν και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

Αλείφουμε το κάτω ψωμάκι, αν θέλουμε, με τη σος, τοποθετούμε την ντομάτα, το μαρούλι και το μπιφτέκι ψαριού και σκεπάζουμε με το επάνω ψωμάκι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και για τα υπόλοιπα μπιφτέκια.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014.