Μετριοπαθέστερη η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το β’ τρίμηνο

Στο 1,1% αναθεωρήθηκε την Παρασκευή ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2016 από 1,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά τον προηγούμενο μήνα.

Στο 1,1% αναθεωρήθηκε την Παρασκευή ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2016 από 1,2% που είχε ανακοινωθεί αρχικά τον προηγούμενο μήνα. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν 0,8%, ενώ μετά την αναθεώρηση το πρώτο εξάμηνο του 2016 του έτους η ανάπτυξη υπολογίζεται σε 1% σε ετήσια πάντοτε βάση.
Η αναθεώρηση οφείλεται σε νεότερες μετρήσεις που έδειξαν ότι ήταν μικρότερες δημόσιες δαπάνες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις τοπικές πολιτειακές και δημοτικές αρχές.
Για το τρίτο τρίμηνο του έτους που λήγει στα τέλη Σεπτεμβρίου τα στοιχεία δείχνουν μια ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών που αναμένεται να στηρίξουν την αναπτυξιακή διαδικασία στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Όπως φάνηκε άλλωστε και από το δεύτερο τρίμηνο, οι επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την αύξηση της κατανάλωσης για να προωθήσουν τα αποθηκευμένα προϊόντα και να περιορίσουν τα αποθέματά τους.
Η αξία των αποθεμάτων των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 12,4 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο – και είναι η πρώτη πτώση που παρατηρείται μετά το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον ότι τα μετά φόρων εταιρικά κέρδη υποχώρησαν κατά 2,4% το δεύτερο τρίμηνο συγκριτικά με το πρώτο, όταν κατεγράφη αύξησή τους κατά 8,1%. Μικρότερα εταιρικά κέρδη προοιωνίζονται λιγότερες εταιρικές επενδύσεις.
Είναι προφανές ότι τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας είναι αντιφατικά και επαμφοτερίζοντα. Αυτά όμως θα επηρεάσουν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας (Fed) για την επιτοκιακή πολιτική του δολαρίου. Η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν μιλά την Παρασκευή σε τραπεζική σύνοδο στο Τζάκσον Χόουλ του Γουαϊόμινγκ και πολλοί αναμένουν να ακούσουν τις εκτιμήσεις της για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk