ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Δεκαπενταύγουστος και οι ειδήσεις είναι λιγοστές. Αρκεί λοιπόν κάποιος να πει κάτι και εύκολα γίνεται θέμα. Πόσω μάλλον αν οι πληροφορίες προέρχονται από ξένη, έγκυρη εφημερίδα.

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Το δημοσίευμα…
 • Δεκαπενταύγουστος και οι ειδήσεις είναι λιγοστές. Αρκεί λοιπόν κάποιος να πει κάτι και εύκολα γίνεται θέμα. Πόσω μάλλον αν οι πληροφορίες προέρχονται από ξένη, έγκυρη εφημερίδα. Εν προκειμένω τη «Wall Street Journal» η οποία δημοσίευσε ρεπορτάζ επικαλούμενη πληροφορίες «από πρόσωπο που είναι σε θέση να γνωρίζει» ότι το επενδυτικό κεφάλαιο PCP Partners έρχεται στην Ελλάδα για να αγοράσει «κόκκινα» δάνεια 2 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας την Παγκρήτια Τράπεζα ως όχημα.
 • Η «είδηση» αναπαράχθηκε από εγχώριες εφημερίδες και sites, με την επικεφαλής του fund Αμάντα Στέιβλι να έχει την τιμητική της. Δεν είναι λίγο πράγμα η πολύ δραστήρια διαχειρίστρια με έδρα και διασυνδέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απ’ όπου μπορεί και κινητοποιεί σημαντικά κεφάλαια, ακόμα και τα sovereign funds των εμίρηδων, και κάνει deals όπως η διάσωση της Barclays το 2008 ή η εξαγορά της Manchester City από τον σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν το 2011.
…το deal…
 • Ομως στην Ελλάδα, καθότι μικρότερη αγορά, τα πράγματα είναι συγκεκριμένα. Μπορεί κάποιος να θέλει να αγοράσει 2 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια, αλλά κανένας δεν πουλάει. Αρα, λένε στην αγορά, «πόσο σοβαρός μπορεί να είναι κάποιος που προαναγγέλλει ένα deal που δεν υπάρχει;».
 • Μετά είναι η Παγκρήτια Τράπεζα. Η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει άγνοια. Το ίδιο και η Τράπεζα της Ελλάδος. Μπορεί να είναι ένα από τα δεκάδες funds που έχουν επισκεφθεί τον Γιάννη Στουρνάρα, αλλά αν ήθελε να μπει δυναμικά σε μια τράπεζα θα έπρεπε να έχει ενημερώσει σχετικά την κεντρική τράπεζα, καθώς απαιτείται η έγκρισή της. Ιδιαίτερα για τις συνεταιριστικές.
…και τα ερωτήματα
 • Και από την άλλη, λένε στην αγορά, «τι θέλει να αγοράσει αποκτώντας την Παγκρήτια; Τα δάνεια των νομών Χανίων και Ηρακλείου; Η τράπεζα κατά κύριο λόγο έχει δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κρήτης που δεν έχουν αξία για ένα επενδυτικό κεφάλαιο όπως η PCP Partners. Ασε που δεν χρειάζονται 2 δισ. ευρώ για να τα εξαγοράσει» αναφέρουν.
 • Θα μπορούσε, λένε άλλες πηγές, να πάρει την Παγκρήτια και να τη μετατρέψει σε Asset Management Company και μέσω αυτής να διαχειριστεί κόκκινα δάνεια. Αλλά και πάλι κανένας δεν πουλάει. Το δημοσίευμα μάλιστα έκανε λόγο και για γραφείο στην Αθήνα στελεχωμένο με έξι άτομα. «Και πού είναι αυτά;» αναρωτιούνται στην αγορά. «Δεν τα έχουμε δει πουθενά» λένε και… κρατούν μικρό καλάθι.
Λίστα
 • Συνεχίζονται οι διεργασίες για την επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου.
 • Οπως πληροφορείται η στήλη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει στα χέρια του λίστα με περίπου 30 ονόματα Ελλήνων, νεότερων και παλαιότερων στελεχών, που πληρούν τα κριτήρια και από την οποία θα επιλεγούν αυτοί που θα καλύψουν τις κενές θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.
Εκπρόσωπος
 • Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει καταλήξει στον εκπρόσωπό της στο ΤΧΣ. Θα προτείνει τον Δημήτρη Φραγγέτη, που σήμερα είναι πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Εκκαθαρίσεων της Τράπεζας της Ελλάδος.
 • Στο παρελθόν είχε διατελέσει γενικός διευθυντής της Εμπορικής Τράπεζας και στη συνέχεια στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. Στην Εμπορική μάλιστα ήταν γενικός διευθυντής, μαζί με τον Γιώργο Μιχελή, τον νυν πρόεδρο του ΤΧΣ, όταν διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας.
Πρόσκληση
 • Ανοιχτή πρόσκληση σε δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους για να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις των δανείων τους με ευνοϊκούς όρους με βάση το διαθέσιμο μηνιαίο εισόδημά τους απευθύνει η Εθνική Τράπεζα.
 • Οι βασικές επιλογές που τους προσφέρει είναι η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου, η καταβολή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η καταβολή ποσοστού δόσης (μειωμένη δόση) και η συγκέντρωση καταναλωτικών οφειλών σε νέο δάνειο.
 • Η Εθνική δίνει έμφαση στην καλύτερη δυνατή συνεργασία με την πελατειακή βάση και καλεί μάλιστα τους πελάτες που αδυνατούν να πληρώσουν το σύνολο της μηνιαίας οφειλής να καταβάλουν εγκαίρως το ποσό που μπορούν να διαθέσουν και να επικοινωνήσουν με την τράπεζα ώστε να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή και επωφελής λύση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk