Η μικρή στο διπλανό τραπέζι δεν θα πρέπει να ήταν πάνω από 17-18 μηνών. Η μαμά της, δοκιμάζοντας προφανώς να δει τι αρέσει στο παιδί, είχε ακουμπήσει σε ειδική υποδοχή στο καρεκλάκι της που σχημάτιζε πιάτο διάφορα κομμάτια τροφής και η πιτσιρίκα, διαλέγοντας με το αλάνθαστο παιδικό κριτήριο της φωτεινότητας το κόκκινο, που της γυάλιζε πρώτο, έπιανε τις ντομάτες και με τα χεράκια της σφιγμένα σε γροθιά τις ζούλαγε με όλη της τη δύναμη και τις έχωνε διερευνητικά στο στόμα της, εκφράζοντας με γέλια και κραυγές χαράς την επιδοκιμασία της για την εντυπωσιακή γεύση της ώριμης, καλοκαιρινής ντομάτας.Σκάροι με ντομάτα στον φούρνο
Υλικά για 4 άτομα
- 4 σκάρους (περίπου 250-300 γρ. ο καθένας)
- 3 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 2 κρεμμύδια, κομμένα στα τέσσερα
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
- 3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 4 πιπεριές κέρατο, κομμένες σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 6 κ. σούπας ελαιόλαδο
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια. Τα χαράζετε με το μαχαίρι μία φορά σε κάθε πλευρά, τα αλατίζετε ελαφρώς και τα αφήνετε για 30 λεπτά στο ψυγείο. Καθαρίζετε, πλένετε τα λαχανικά και τα κόβετε. Χτυπάτε τον χυμό του λεμονιού με το ελαιόλαδο σε λαδολέμονο. Βάζετε τα κρεμμύδια, τα καρότα, τις ντομάτες, τις πατάτες και τις πιπεριές να βράσουν σε μια κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, που μόλις θα τα σκεπάζει, για περίπου 8 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό τους. Τοποθετείτε τα ψάρια σε ένα μεγαλούτσικο ταψί, τα πασπαλίζετε με το σκόρδο και τοποθετείτε τριγύρω τους τα μισοβρασμένα λαχανικά και τον ζωμό που κρατήσατε. Ραντίζετε με το λαδολέμονο και αλατοπιπερώνετε. Πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και βάζετε το ταψί για 20 λεπτά στη χαμηλότερη σχάρα του φούρνου, τον οποίο θα έχετε προθερμάνει στους 220°C-240°C. Στη συνέχεια το τοποθετείτε στη μεσαία σχάρα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 5-6 λεπτά, ανάλογα με την ένταση και τον τύπο του φούρνου σας, μέχρι να τραβήξει το φαγητό τα υγρά του.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ



