«Η τουρκική κυβέρνηση δεν συνέλαβε μόνο στρατιωτικούς αλλά απέλυσε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους που δεν έχουν καμία σύνδεση με τον στρατό. Εχει επίσης αρχίσει να συλλαμβάνει επιχειρηματίες. Αν αυτές οι συλλήψεις επεκταθούν, οι συνέπειες για την οικονομία θα είναι πολλές.

Πρώτον, η απομάκρυνση καταρτισμένων κυβερνητικών λειτουργών μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία της οικονομίας.

Δεύτερον, οι συλλήψεις επιχειρηματιών και η ανάμειξη στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, περιορίζοντας την επιχειρηματική δραστηριότητα. Ορισμένοι επιτυχημένοι μάνατζερ και επαγγελματίες μπορεί να επιλέξουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, οδηγώντας σε σημαντικό brain drain.

Τρίτον, μιας μεγάλης κλίμακας εκκαθάριση μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον πολιτικές αναταραχές. Μέχρι στιγμής τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν συνεργαστεί με το AKP σε μια επίδειξη πολιτικής ενότητας. Αν οι εκκαθαρίσεις τραβήξουν πολύ, αυτή η εύθραυστη ενότητα μπορεί να διαρραγεί».

Ο Ναντέρ Χαμπίμπι είναι καθηγητής Οικονομικών της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Μπράνταϊς στις ΗΠΑ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ