Κοινό «ΟΧΙ» στη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ

«Οχι» στη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ λένε επαγγελματικοί φορείς και κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της πόλης, εκφράζοντας έκπληξη και ανησυχία, με αφορμή εξαγγελίες που αφορούν στην επανεγκατάσταση δομών του στην οδό Σοφοκλέους 48 και την παράλληλη λειτουργία άλλων τριών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας.

«Οχι» στη μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ λένε επαγγελματικοί φορείς και κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της πόλης, εκφράζοντας έκπληξη και ανησυχία, με αφορμή εξαγγελίες που αφορούν στην επανεγκατάσταση δομών του στην οδό Σοφοκλέους 48 και την παράλληλη λειτουργία άλλων τριών μονάδων στο κέντρο της Αθήνας.
Σε κοινό δελτίο τύπου που συνυπογράφουν οι φορείς: Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ), Ενωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Σύλλογος Καταστηματαρχών Τουριστικής Περιοχής Αθηνών, Σωματεία Βαρβακείου Αγοράς (Κρεοπωλών, Ιχθυοπωλών, Οπωροπωλών), Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη», Σύλλογος καταστηματαρχών «Ηφαιστος», Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναθήναια», Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Παύλου και σταθμού Λαρίσης και Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών Εξαρχείων «Τα Εξάρχεια», ζητούν να ακυρωθεί η όποια απόφαση μετεγκατάστασης και να συγκληθεί επιτροπή, παρουσία των φορέων, με σκοπό να αντιμετωπισθεί συνολικά το θέμα με ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία, όπως του αρμόζει, προς όφελος των χρηστών ουσιών, των κατοίκων και της «Αγοράς».
Ειδικότερα επισημαίνουν τους εξής λόγους:
1. Για ποιο λόγο επανέρχεται προς υλοποίηση ένα ήδη αποτυχημένο σχέδιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ; Η εφαρμογή του προγράμματος, τα έτη 2003-2009, είχε σαν αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η ευρύτερη περιοχή. Το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών αντί να μειωθεί οξύνθηκε και επεκτάθηκε απροκάλυπτα η διακίνηση ναρκωτικών σε όλο το εμπορικό κέντρο.
Τα αποτελέσματα μετεγκατάστασης της Δ΄ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ (Σοφοκλέους) στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», αποδείχτηκαν ιδιαίτερα θετικά, καθώς αφενός μεν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους «ασθενείς» ουσιοεξαρτημένους αναβαθμίστηκε σημαντικά, προστατεύονταν δε αποτελεσματικότερα τόσο η προσωπικότητά όσο και τα δικαιώματά τους, αφετέρου δε η συντριπτική πλειοψηφία των τοξικομανών και των εμπόρων απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
2. Μελέτη της προηγούμενης διοίκησης του ΟΚΑΝΑ είχε καταδείξει ότι το έργο υποστήριξης και θεραπείας των ουσιοεξαρτημένων ατόμων εξυπηρετείται πληρέστερα με την αποκέντρωση των δομών του ΟΚΑΝΑ στα περιφερειακά νοσοκομεία.
3. Γιατί να αναμένουμε καλύτερα αποτελέσματα, όταν ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η επαναφορά του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους, η παραβατικότητα έχει πάρει και πάλι ανεξέλεγκτες διαστάσεις και τα κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών έχουν αρχίσει τη διεκδίκηση των επιτελικών σημείων διακίνησης στη γύρω περιοχή;
4. Η ίδια η Ελληνική Αστυνομία έχει επανειλημμένα και εγγράφως τοποθετηθεί κατά της λειτουργία δομών ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της Αθήνας, λόγω των παράπλευρων επιπτώσεων που προκαλούν στην μικροεγκληματικότητα και παραβατικότητα. Είναι σημαντικό να θυμηθούμε πόση μεγάλη προσπάθεια χρειάστηκε από την Ελληνική αστυνομία το έτος 2013 για να απογκετοποιηθεί η περιοχή του κέντρου.
5. Για ποιο λόγο δεν λαμβάνεται υπόψιν η αρνητική απόφαση του Α΄ δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, για την επανεγκατάσταση των δομών του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους.
6. Γιατί δεν υλοποιείται η εξαγγελία – συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 9 Ιουλίου 2016, στην κοινή σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, όπου παρευρέθηκαν ο υπουργός Υγείας κ. Α. Ξανθός, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών κα. Ε. Κυπριανίδου, ο Γ. Γραμματέας του ΥΠ. Προστασίας του Πολίτη κ. Δ. Αναγνωστάκης και ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ κ. Ε. Καφετζόπουλος.
Η ανωτέρω σύσκεψη αφορούσε την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της συνάθροισης χρηστών ναρκωτικών ουσιών που διαβιούν σε ιδιαίτερα επιβαρημένες συνθήκες στο κέντρο της πρωτεύουσας και σε αυτή αποφασίστηκε ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων υπουργείων/θεσμών/φορέων για την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, ώστε αφενός να παρέχεται η απαιτούμενη φροντίδα στους ουσιοεξαρτημένους και αφετέρου να διασφαλίζεται η αποδοχή και η ασφάλεια του συνόλου των πολιτών. (Πηγή: ΔΤ Δήμου Αθηναίων 9/7/2016).
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή προσελκύει Έλληνες επισκέπτες και τουρίστες καθώς συνορεύει με τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους και την τουριστική «αγορά» της πόλης και υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έτσι, πολλές φορές διερχόμενοι, κάτοικοι και τουρίστες, πέφτουν θύματα παραβατικότητας, με αποτέλεσμα η συνολική εικόνα που αποκομίζουν για τη πόλη μας να είναι η πλέον αρνητική.
Πιστεύουμε ότι η επανεγκατάσταση της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σοφοκλέους δε συμβάλλει ούτε στην επίλυση του προβλήματος των χρηστών, καθώς οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να επιτύχουν την απεξάρτηση τους, ούτε και στην εύρυθμη λειτουργία του Ιστορικού & Εμπορικού Κέντρου που είναι ήδη υποβαθμισμένο. Η επαναλειτουργία θα προσθέσει ένα επιπλέον πρόβλημα στην ήδη υγειονομικά επιβαρημένη περιοχή τα τελευταία χρόνια και τελικά θα δημιουργήσει μια υγειονομική βόμβα.
Προτείνουμε να οργανωθούν καλύτερα, χώροι ιατρικώς επιτηρούμενης χρήσης «ουσιών» και όχι να μετεγκατασταθούν δομές απεξάρτησης, χωρίς σχέδιο και συντονισμό, στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk