Μικρά και αναποφάσιστα βήματα έχουν γίνει ως σήμερα από την Πολιτεία για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, μολονότι είναι διαπιστωμένο ότι ο συγκεκριμένος τομέας αν οργανωθεί σε σωστές βάσεις μπορεί να αποδώσει μεγάλα οικονομικά οφέλη στη χώρα μας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εδώ και δύο χρόνια, έχει ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια με το υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι που θα καταστήσουν την πατρίδα μας πρώτο παγκόσμιο προορισμό ιατρικού τουρισμού. Κύρια επιδίωξή μας είναι η είσοδος της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού, προβάλλοντας ως πλεονέκτημα τον έλληνα γιατρό, την ιατρική εξειδίκευση αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας προορισμό-στόχο κάθε εποχή του χρόνου. Η εκτίμησή μας είναι ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και συντονισμένες δράσεις για να μετατραπεί ο ιατρικός τουρισμός σε ισχυρή και προσοδοφόρα υπηρεσία στον τομέα της υγείας και του τουρισμού με τεράστια έσοδα για τη χώρα, καθώς και αύξηση των θέσεων εργασίας.
Στόχος μας, μέσα από το Ινστιτούτο Μελέτης και Ερευνών που ίδρυσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, είναι σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Τουρισμού να διασφαλίσουμε την επιστημονική αυθεντία και το κύρος της χώρας μας στον τομέα της παροχής ιατρικών υπηρεσιών, να θέσουμε τους όρους πιστοποίησης των παρόχων υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, να εκπαιδεύσουμε τους εμπλεκόμενους φορείς και παρόχους υγείας, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, προτάσσοντας πάντα τις ποιοτικές και ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες για τον ασθενή τουρίστα.
Αν κοιτάξει κανείς τις στατιστικές μελέτες και τη θέση της χώρας μας θα αντιληφθεί ότι είχε μείνει αναξιοποίητο ένα μεγάλο πεδίο δράσης, πολύτιμο για την ελληνική οικονομία και καθοριστικό για την εθνική ανάπτυξη. Με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα ως πρότυπο προορισμό ιατρικού τουρισμού.
Το πρώτο βήμα είναι να ανακαλύψουμε όλους τους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που έχει η χώρα μας και να καταγράψουμε τις δυνατότητες που έχει κάθε υποψήφια περιοχή που θα πιστοποιηθεί ως ιατρικός προορισμός. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με την κατάρτιση ενός βασικού χάρτη της χώρας στον οποίο μπορούμε να δομήσουμε το πλαίσιο προσφοράς και ζήτησης των υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού.
Αναμφισβήτητα, η Ελλάδα έχει υψηλού επιπέδου δομές, καθώς και έμψυχο επιστημονικό δυναμικό. Από τα ιαματικά λουτρά και τις φυσικές πηγές ως τα διαγνωστικά εργαστήρια, την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την πλαστική χειρουργική και τη ρομποτική εξέλιξη, διαθέτουμε ανταγωνιστικούς προορισμούς ιατρικού τουρισμού που ταξινομούνται ανά νόσο και ανά ειδικότητα.
Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι για να αποκτήσει το σχέδιο αυτό σάρκα και οστά, θα πρέπει να υπάρξουν πολιτική βούληση, οργάνωση και συνέπεια, ώστε οι τουρίστες να επιλέγουν να έλθουν στην Ελλάδα γνωρίζοντας ότι μπορούν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την ιατρονοσηλευτική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας.
Ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ