• Αναζήτηση
 • Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν συζήτηση στη Βουλή για το κάπνισμα

  Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε ειδική συνεδρίαση σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπέβαλαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων σε ειδική συνεδρίαση σχετικά με τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου υπέβαλαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

  Οι βουλευτές που συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή, Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Ποτάμι) υπέβαλαν το σχετικό αίτημα καταθέτοντας στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα περίπου 18,1% των θανάτων σε ενήλικες άνω των 35 ετών, που καταγράφονται το χρόνο, αποδίδονται στο κάπνισμα, ενώ αναφέρουν ότι η αντικαπνιστική νομοθεσία δεν εφαρμόζεται και είναι διάχυτη η αίσθηση της ατιμωρησίας.

  Μάλιστα, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι ενώ η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας 2014/40/ΕΕ «περί προσέγγισης νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών για προϊόντα καπνού και συναφή προϊόντα» έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τις 20 Μαΐου 2016, ακόμα εκκρεμεί.

  «Πρόκειται για μείζον ζήτημα που άπτεται κατ’ αρχήν της δημόσιας υγείας και πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ευρείας συζήτησης εντός του Κοινοβουλίου» τονίζουν η κ. Χριστοφιλοπούλου και ο κ. Μπαργιώτας και ζητούν να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων σε ειδική συνεδρίαση.

  Επίσης, ζητούν να προσέλθει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, για να ενημερώσει τους βουλευτές σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες έχει προβεί για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών που τυχόν έχει διοργανώσει, καθώς και την πρόθεσή της να καταθέσει ή όχι νέο νόμο, όπως προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας.

  Ακόμη, ζητούν να κληθούν φορείς που ασχολούνται επισταμένως με το θέμα και ενδεικτικά προτείνουν την κλήση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

  Κοινωνία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk