Ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κλιμάκωσε τις εκκλήσεις του στις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους και να διασφαλίσουν το μέλλον της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι η καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και η ατελής νομισματική ένωση μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη οικονομική ζημιά, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μιλώντας σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης της ΕΚΤ καταπολεμούν μία σειρά από παράγοντες που εμποδίζουν τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία, η οποία θα πέσει σύντομα στην παγίδα της γήρανσης του πληθυσμού.

Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, τα υψηλά επίπεδα «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και οι φόβοι για τη θεσμική σταθερότητα της Ευρωζώνης έχουν περιορίσει τα επεκτατικά αποτελέσματα των αρνητικών επιτοκίων και του προγράμματος αγοράς ομολόγων, πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι η γήρανση του πληθυσμού της Ευρωζώνης σύντομα θα «αρχίσει να δαγκώνει», περιορίζοντας τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της. Κατά την άποψή του, ο καλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής, «θα σήμαινε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης, πριν αυτός ο ίδιος ρυθμός κλονισθεί».

Προειδοποίησε, επίσης, για τις επιβλαβείς συνέπειες της μακροπρόθεσμης ανεργίας στην Ευρώπη, ενώ κάλεσε τα κράτη – μέλη και τις Βρυξέλλες να προωθήσουν την ολοκλήρωση της Ευρωζώνης.

«Γνωρίζουμε ότι το σημερινό σύστημα είναι ατελές. Υπάρχει μεγάλος βαθμός συμφωνίας για το ποιες είναι οι ατέλειές του και έχουν γίνει πολλές προτάσεις για το πώς θα ξεπεραστούν αυτές. Η πρόοδος στον τομέα αυτό είναι αναγκαία μακροπρόθεσμα, αλλά είναι σημαντική και βραχυπρόθεσμα, λόγω της επίδρασης στις επενδύσεις», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Υπάρχουν πολλοί κατανοητοί πολιτικοί λόγοι, αλλά λίγοι οικονομικοί, για την καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Το κόστος της καθυστέρησης είναι απλά πολύ υψηλό».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να γίνουν πιο ανοικτοί στο εμπόριο, επιτρέποντας στις εταιρείες τους να επωφεληθούν από τις παγκόσμιες αλυσίδες προσφοράς που παράγουν αγαθά με τη μεγαλύτερη αξία. Το μεγαλύτερο γρήγορο κέρδος θα προέκυπτε, αν οι Βρυξέλλες ολοκλήρωναν την ενιαία αγορά των υπηρεσιών, σημείωσε ο Ντράγκι. Αυτό, πρόσθεσε, «θα επιτάχυνε αυτόματα την εξάπλωση από τα ευρωπαϊκά σύνορα, όπου έχουμε ήδη πολλές βιομηχανίες με ηγετική θέση στον κόσμο».