«Κλειδί» για την εξέλιξη του ελληνικού τουρισμού αποτελεί η διατήρηση ενός ανταγωνιστικού προϊόντος. Το 2016 αναμένεται να είναι μια καλή χρονιά για τον εγχώριο τομέα, παρότι τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου δημιουργούν κάποιες επιφυλάξεις ως προς την επίτευξη των αρχικών στόχων.
Τα παραπάνω προκύπτουν στη μελέτη «Ελληνικός τουρισμός: Ευκαιρίες, προκλήσεις και προοπτικές» που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου Ελληνικού Τουρισμού που διοργάνωσε η Τράπεζα Eurobank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Συστήνεται επίσης αποφυγή εφησυχασμού σε σχέση με την αύξηση των τουριστικών ροών εξαιτίας της γεωπολιτικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή καθώς αργά ή γρήγορα χώρες χαμηλότερου κόστους θα επιστρέψουν στον ανταγωνισμό διεκδικώντας μερίδιο αγοράς.
Την καθοριστική συνεισφορά του τουρισμού στην παραγωγική προοπτική της χώρας υπογράμμισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank κ. Πλάτων Μονοκρούσος (φωτογραφία). Αναλύοντας τη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank, τόνισε ότι τόσο η άμεση όσο και η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ από το 2013 είναι υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο των ανταγωνιστικών προορισμών. Ο τουρισμός αναψυχής παραμένει το κυρίαρχο είδος στην Ελλάδα, ωστόσο το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» παρουσιάζει έντονη εποχικότητα.
Στις προτάσεις για την ανάπτυξη του τομέα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου με άμεσο περιορισμό της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, η ανάπτυξη του νότιου παραλιακού μετώπου της Αττικής και η αναβάθμιση κρίσιμων υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, περιφερειακά αεροδρόμια και μαρίνες). Παράλληλα υπογραμμίζονται η ανάγκη για αποτελεσματική εκμετάλλευση ευρωπαϊκών κονδυλίων ΕΣΠΑ 2014-2020, του προγράμματος Γιούνκερ κ.ά., κατεύθυνση στην οποία η Eurobank επεξεργάζεται σειρά πρωτοβουλιών, η αποτελεσματική διαχείριση προβληματικών δανείων στον κλάδο του τουρισμού, η ανάπτυξη του κλάδου της κρουαζιέρας και της αγοράς παραθεριστικής κατοικίας από αλλοδαπούς και η ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού με κίνητρα, ανάλογα με αυτά των γειτονικών χωρών.
Σημαντικά κρίνονται και η συνεργασία Πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και επιχειρήσεων για παροχή κινήτρων με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών σε off-season περιόδους, ο περιορισμός ανεξέλεγκτων μισθώσεων ιδιωτικών χώρων και η λειτουργία αεροδρομίων διεθνών πτήσεων (π.χ., Μυκόνου και Σαντορίνης) ως τοπικών hubs για διασύνδεση με γειτονικά νησιά μέσω υδροπλάνων, μικρότερων αεροπλάνων και γρήγορων πλοίων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ