ΤτΕ: Αμετάβλητες οι καταθέσεις τον Απρίλιο του 2016

Αμετάβλητα στα επίπεδα των 121,4 δισ. ευρώ παρέμειναν τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο.

Αμετάβλητα στα επίπεδα των 121,4 δισ. ευρώ παρέμειναν τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο.

Από τις ροές κεφαλαίων που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, προκύπτει μία οριακή μείωση της τάξης των 42 εκατ. ευρώ, καθώς από τη μία πλευρά αυξήθηκαν οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών και από την άλλη μειώθηκαν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα, τα υπόλοιπα φυσικών προσώπων αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο κατά 747 εκατ. ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 768 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της μείωσης της κατανάλωσης τον περασμένο μήνα, λόγω της αβεβαιότητας που επικράτησε εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εξάλλου, ένα μέρος των πληρωμών που θα γίνονταν στα τέλη Απριλίου, μετατέθηκαν για την πρώτη εβδομάδα του Μαίου, για τεχνικούς λόγους, καθώς μεσολάβησε το Πάσχα και η αργία της Πρωτομαγιάς που μεταφέρθηκε στις 3/5.

Ρόλο στην αύξηση των καταθέσεων έπαιξε και η καταβολή του δώρου Πάσχα στους ιδιωτικούς υπαλλήλους το οποίο παρέμεινε στους λογαριασμούς τους μέχρι και τα τέλη Απριλίου.

Από τα επιμέρους στοιχεία προκύπτει ότι τα νοικοκυριά αύξησαν τις καταθέσεις τους σε ανοιχτούς λογαριασμούς (Ταμιευτηρίου, τρεχούμενους) κατά 760 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ στους προθεσμιακούς λογαριασμούς τα υπόλοιπα ήταν οριακά ανεβασμένα.

Εκτός αγοράς ρευστότητα 117 εκατ. ευρώ

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, τον Απρίλιο o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε σε -1,9%, από -2,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 117 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 146 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Απρίλιο του 2016, ήταν θετική κατά 118 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,0%, από 1,4% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,9% το Μάρτιο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 175 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 263 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -7,7% τον Απρίλιο του 2016, από -8,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 57 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 40 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια περίοδο, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 46 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 9 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,3%, από -1,0% τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 189 εκατ. ευρώ ήταν και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Απρίλιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 361 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,9%, από -3,0% το Μάρτιο του 2016.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk