Alpha Bank: Επιστροφή σε κέρδη το α΄ τρίμηνο 2016

Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2016 πέτυχε η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτιώσεως του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων.

Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2016 πέτυχε η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτιώσεως του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων.

Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο 2016 πέτυχε η Alpha Bank, ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου και της βελτιώσεως του Αποτελέσματος προ Προβλέψεων.

Το Αποτέλεσμα προ Προβλέψεων αυξήθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 10,6% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε σε 298,9 εκατ. ευρώ.
Τα Λειτουργικά Έξοδα μειώθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 274,1 εκατ. ευρώ.
Ο ∆είκτης Εξόδων/Εσόδων διαμορφώνεται σε 47,8%, ποσοστό που συνιστά την καλύτερη επίδοση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Ο δείκτης Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) 16,3% στο τέλος Μαρτίου 2016.
Η χρηματοδότηση από τις Κεντρικές Τράπεζες μειώθηκε περαιτέρω το α΄ τρίμηνο 2016 σε 24,1 δισ. ευρώ.
Τον Μάιο η χρηματοδότηση μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος (ELA) διαμορφώθηκε σε 19,2 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 0,5 δισ. ευρώ, ενώ η άντληση ρευστότητας μέσω Ομολόγων που φέρουν την εγγύηση του Ελληνικού ∆ημοσίου (Πυλώνας II) περιορίσθηκε σε 2,7 δισ. ευρώ.
Ο ∆είκτης ∆ανείων σε Καθυστέρηση ανέρχεται σε 37,4% στο τέλος Μαρτίου 2016. Ο ∆είκτης Καλύψεως Καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, επιτρέποντας την ενεργό διαχείριση του χαρτοφυλακίου καθυστερήσεων.
Οι προβλέψεις για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου το α΄ τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε 255,1 εκατ. ευρώ ή 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως κατά το 2015 (εξαιρουμένων των προβλέψεων στο πλαίσιο του Ελέγχου της Ποιότητας των Στοιχείων του Ενεργητικού).
Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2016 η Alpha Bank υπέγραψε στρατηγική συμφωνία με τη Eurobank, την KKR και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (EBRD) για την ενεργό διαχείριση επιλεγμένων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγάλων επιχειρήσεων, επωφελούμενη κατ’ αυτό τον τρόπο από την αύξηση της ανακτήσιμης αξίας των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται μακροπρόθεσμα βιώσιμες.
Η Alpha Bank έχει προχωρήσει στη σύσταση κοινοπραξίας για τη διαχείριση μη εξυπηρετουμένων χαρτοφυλακίων τόσο ιδιωτών (Aktua) όσο και μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΚR).

Σε γραπτή του δήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης σημείωσε πως «κατά το α΄ τρίμηνο του 2016, έπειτα από ένα ιδιαιτέρως απαιτητικό έτος, η τράπεζα επέτυχε να επανέλθει σε κερδοφόρο πορεία κυρίως ως αποτέλεσμα της αποκλιμακώσεως των προβλέψεων για την κάλυψη πιστωτικού κινδύνου σε 165 μονάδες βάσεως έναντι μέσου όρου 220 μονάδων βάσεως το 2015.

«Η λειτουργική μας κερδοφορία επέδειξε αντοχή λόγω της μειώσεως του κόστους χρηματοδοτήσεως από τις Κεντρικές Τράπεζες και του περαιτέρω περιορισμού των λειτουργικών εξόδων» τόνισε ο ίδιος.

Και πρόσθεσε ότι εφαρμόζουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο μέσω της διατηρήσεως της ισχυρής μας κεφαλαιακής βάσεως, της βελτιώσεως της ρευστότητός μας και ταυτοχρόνως μέσω της ενισχύσεως των συνεργασιών με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση.

«Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως αναμένουμε την επανένταξη των κρατικών τίτλων ως αποδεκτών ενεχύρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να μας δοθεί περαιτέρω δυνατότητα αξιοποιήσεως των χρηματοδοτικών της γραμμών. και προσβλέπουμε στη συμμετοχή των Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλαρώσεως της ΕΚT, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβασή μας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές» υπογράμμισε ο κ. Μανζτούνης.

Κατέληξε τονίζοντας ότι «στην παρούσα συγκυρία η εφαρμογή των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί μείζονος σημασίας παράγοντα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, την προσέλκυση επενδύσεων και τον επαναπατρισμό των καταθέσεων και θέτει τις βάσεις για την επαναφορά των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελληνικής Οικονομίας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk