Η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα, μια πρακτική που ενοχοποιείται για την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, φαίνεται πως έχει και μια επιπλέον παρενέργεια: αυξάνει την απελευθέρωση αερίων του θερμοκηπίου από το πεπτικό σύστημα των ζώων.

Τα ευρήματα
Διεθνής μελέτη στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» δείχνει ότι η χορήγηση ενός δημοφιλούς αντιβιοτικού διπλασιάζει την απελευθέρωση μεθανίου από την κοπριά των αγελάδων.

Αντίστοιχη αύξηση εκτιμάται ότι υπάρχει και στο μεθάνιο που απελευθερώνεται με το ρέψιμο και το πέρδεσθαι, αν και αυτό δεν μετρήθηκε άμεσα. Σε κάθε περίπτωση, η επίπτωση στο κλίμα δεν είναι αμελητέα, δεδομένου ότι το μεθάνιο είναι 20 φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενη μελέτη, το μεθάνιο της κτηνοτροφίας αντιστοιχεί γύρω στο 4% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Εδώ και δεκαετίες, οι κτηνοτρόφοι χορηγούν αντιβιοτικά στα ζώα αφενός για να προλάβουν ασθένειες, αφετέρου για να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους -τα αντιβιοτικά περιορίζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από τα μικρόβια του εντέρου και επιτρέπουν έτσι στο ζώο να παίρνει βάρος ταχύτερα. Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία έχουν περιορίσει δραστικά τη χρήση αντιβιοτικών σε εκτρεφόμενα ζώα λόγω του κινδύνου εμφάνισης ανθεκτικών βακτηρίων που θα απειλούσαν τον άνθρωπο. Ο κίνδυνος για το κλίμα έρχεται τα τελευταία χρόνια να προστεθεί στην ανησυχία.

Η εξήγηση
Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές συνέλεξαν την κοπριά δέκα αγελάδων, από τις οποίες οι μισές λάμβαναν επί τρεις ημέρες το αντιβιοτικό ευρέως φάσματος τετρακυκλίνη. Στην ομάδα αυτή, η απελευθέρωση μεθανίου ήταν 1,8 φορές μεγαλύτερη, έδειξαν οι μετρήσεις. Η πιθανότερη εξήγηση, λένε οι ερευνητές, είναι ότι τα αντιβιοτικά περιορίζουν τα βακτήρια του πεπτικού συστήματος προς όφελος αρχαιοβακτηρίων που παράγουν μεθάνιο.

Επιπλέον, η τετρακυκλίνη διαπιστώθηκε ότι επηρέασε τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε σκαθάρια που τρέφονται με κοπριά, ένδειξη ότι τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία έχουν εκτεταμένες παρενέργειες σε όλο το οικοσύστημα. Αν κανείς λάβει υπόψη του και τις ανησυχίες για εξάπλωση ανθεκτικών μικροβίων, λένε οι ερευνητές, καθίσταται προφανές ότι τα αντιβιοτικά «ενδέχεται να έχουν μείζονες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος».