Ενας Σημίτης μόνο δεν φέρνει την… άνοιξη

Ο Κώστας Σημίτης δεν ήταν ποτέ ο πολιτικός των στρογγυλών θέσεων και των άνευρων επιχειρημάτων.

Ο Κώστας Σημίτης δεν ήταν ποτέ ο πολιτικός των στρογγυλών θέσεων και των άνευρων επιχειρημάτων. Τους τελευταίους μήνες όμως έχει γίνει η εσωτερική φωνή της παράταξης, αυτός που λέει τις πικρές αλήθειες για την Κεντροαριστερά, η οποία δεν μπορεί να εκφραστεί με συγκροτημένο τρόπο και να συγκινήσει το ακροατήριό της. Οι παρεμβάσεις του σχολιάζονται έντονα και χειροκροτούνται όλο και πιο θερμά. Κι ας ήταν εκείνος που μίλησε σε ανύποπτο χρόνο για τις «υπερχειλίζουσες φιλοδοξίες» των προσώπων του χώρου, για την ανάγκη να «ξεπεραστούν εγωισμοί, μικροφιλοδοξίες, στείρες εμμονές και χωρίς λόγο πολιτικολογίες» προκειμένου να δημιουργηθεί «ένας ισχυρός πόλος ανάμεσα στη Δεξιά και στην παράλογη και δίχως έρμα Αριστερά» για «να μη μας κυβερνούν πρόσωπα ανόητα».
Εμπόδιο οι εγωισμοί


Πριν από μία εβδομάδα, στη Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επέμεινε: «Ξέρω, η υπέρβαση της πολυδιάσπασης αποδείχτηκε μέχρι τώρα εξαιρετικά δύσκολη. Εγωισμοί, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις συνεχίζουν να αποτελούν εμπόδια μιας κοινής προσπάθειας» επισήμανε, ενώ ήταν αιχμηρός και για τον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας ότι «αριστερή πολιτική δεν είναι τα παραμύθια ότι λεφτά υπάρχουν».
Ο λόγος του κ. Σημίτη έχει αγκάθια, αλλά γίνεται αποδεκτός επειδή, σε ηλικία 80 ετών, δεν είναι ο πολιτικός που θα παροπλιστεί και θα ασκεί κριτική από το καφενείο. Το γραφείο του στη Βουλή έχει γίνει κέντρο συζητήσεων για τις εξελίξεις στον χώρο, όλοι περνούν από εκεί, να ζητήσουν συμβουλές, να αναλύσουν την κατάσταση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να παίξει ρόλο εγγυητή αν τα πράγματα φτάσουν σε αδιέξοδο. Εκείνος θεωρεί άσκοπη αυτή τη συζήτηση, αλλά όπως λέει στους συνομιλητές του αισθάνεται ως πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ ευθύνη για όσα συμβαίνουν, για την ήττα της παράταξης και για την προσπάθεια ανασυγκρότησής της. «Αν χρειαστεί θα βοηθήσω αλλά η ευθύνη για το μέλλον ανήκει στα νεότερα στελέχη της παράταξης» συμβουλεύει.
Πιστεύει ότι ο μεσαίος χώρος είναι αναγκαίος για την καλύτερη λειτουργία του πολιτεύματος επειδή αν επικρατήσουν τελικά μόνο δύο κόμματα θα καλλιεργηθεί κλίμα εξαιρετικής αντιπαλότητας, το οποίο δεν θα επιτρέπει τη λογική συζήτηση των προβλημάτων. Η Κεντροαριστερά, όμως, κάτι πρέπει να πει στους ψηφοφόρους, «οι καταγγελίες των κυβερνητικών ενεργειών και το όχι στους νέους νόμους ή η ανάδειξη των ανεπαρκειών της κυβέρνησης δεν συνιστούν συγκροτημένη πολιτική» σημείωσε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης: «Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες».
Ωστόσο, ο κ. Σημίτης δεν είναι αισιόδοξος. Προβληματίζεται για την ψυχρότητα και την καχυποψία που υπάρχει στη σχέση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη. Εκτιμά ότι όλα αυτά θα πρέπει να μπουν στην άκρη και να ενωθούν όλα τα στελέχη της παράταξης γύρω από έναν κοινό σκοπό. Για τον Γιώργο Παπανδρέου υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην παράταξη, καθώς πολλοί θεωρούν ότι αν επιστρέψει θα εκτρέψει την προσπάθεια ανασυγκρότησης σε επιχείρηση δικαίωσής του.
Η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι δεν θα σταματήσει την προσπάθεια για την ανασύνταξη του χώρου. Η Επιτροπή Διαλόγου και Θέσεων (όπου συμμετέχει το ΠαΣοΚ, το Ποτάμι, η ΔΗΜΑΡ και οι Κινήσεις) συνεχίζει τις εργασίες της, οργανώνει τη μεγάλη εκδήλωση της 6ης Ιουνίου και ετοιμάζεται να παραδώσει κείμενο συγκεκριμένων θέσεων. Δουλεύει όμως σε ένα θολό περιβάλλον, καθώς συνεχίζονται τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ της κυρίας Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη. Την Τρίτη στο Mega η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης φάνηκε ότι θέλει να κλείσει το θέμα λέγοντας ότι μίλησε φιλικά στο τηλέφωνο με τον κ. Θεοδωράκη για τη Συνδιάσκεψη. Πρόσθεσε όμως ότι το Ποτάμι πρέπει να ξεθολώσει τα νερά του.
Καρφιά και σπόντες


Ο επικεφαλής του Ποταμιού σφόδρα ενοχλημένος δεν άφησε το καρφί να πέσει κάτω. «Φοβάμαι ότι κάποιοι δεν θέλουν να ξεβολευτούν. Ονειρεύονται τα περασμένα μεγαλεία και νομίζουν ότι θα τα ξαναζήσουν» δήλωσε. «Η κουβέντα για τις ενδεχόμενες συνεργασίες με άλλα κόμματα γίνεται επειδή αρέσει πολύ στους δημοσιογράφους. Εμένα δεν με απασχολεί καθόλου αυτή η κουβέντα. Στην πραγματικότητα, δεν γίνεται καμία τέτοια κουβέντα. Οτι γίνονται συζητήσεις για να δούμε πού συγγενεύουμε πολιτικά, αυτό είναι αλήθεια. Εγώ λέω ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από μια μεγάλη πρόταση, μια κεντρώα, μεταρρυθμιστική, προοδευτική πρόταση. Αλλά αυτό δεν θα γίνει με τα παλιά υλικά, δεν θα γίνει με την αναπαλαίωση».
Είναι φανερό ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν θα κάνει κινήσεις κατευνασμού των πνευμάτων. Συνομιλητές του λένε ότι δεν σκοπεύει, άμεσα τουλάχιστον, να μιλήσει με την κυρία Γεννηματά επειδή δεν τη θεωρεί αξιόπιστη στις συνεννοήσεις μαζί του. Πιστεύει ότι το ΠαΣοΚ υποτιμά το Ποτάμι. Αλλά και το ΠαΣοΚ δυσανασχετεί με τα ανοίγματά του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσωπα που κινούνται ανάμεσα σε ΠαΣοΚ και Ποτάμι εκτιμούν ότι η ένταση προκλήθηκε εξαιτίας της αναβολής των πολιτικών γεγονότων. «Αυτοί θα συνεννοηθούν μόνο όταν αισθανθούν ότι καίγεται το πετσί τους. Χωρίς πίεση δεν θα γίνει τίποτα» σχολιάζει έμπειρος πολιτικός του χώρου. Από τη Σεβαστουπόλεως μεταδίδεται ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Θεοδωράκης σκοπεύει να καταθέσει δημόσια πρόταση για τη σύσταση ενιαίου φορέα στον μεσαίο χώρο, χωρίς να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk