Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναζητεί προσανατολισμό

Η πολιτική εμβάθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η διεύρυνσή της και με άλλες δυνάμεις του χώρου και η διατύπωση μιας καινοτόμου πολιτικής πρότασης ήταν οι στόχοι που έθεσαν οι ηγεσίες του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ

Η πολιτική εμβάθυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η διεύρυνσή της και με άλλες δυνάμεις του χώρου και η διατύπωση μιας καινοτόμου πολιτικής πρότασης ήταν οι στόχοι που έθεσαν οι ηγεσίες του ΠαΣοΚ, της ΔΗΜΑΡ και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα.
Ο χώρος βρίσκεται υπό πίεση εξαιτίας των εσωτερικών αντιθέσεών του, καθώς το Ποτάμι που είναι το μόνο υπαρκτό κόμμα τηρεί μια επαμφοτερίζουσα στάση, ενώ άλλα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου επιχειρούν να φτιάξουν δικές τους Κινήσεις και διατηρούν τις αποστάσεις τους. Πιέζεται όμως και από άλλους παράγοντες και κυρίως από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μέσω του φημολογούμενου ανασχηματισμού και της αλλαγής του εκλογικού νόμου εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να ανοίξει διαύλους με τον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Θέλει ελκυστική πολιτική πρόταση


Μετά την απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαΐου και των άτυπων ενημερώσεων από την Κομισιόν ότι η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές είναι μια ανάσα, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις απομακρύνθηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν τον χρόνο για να ανασυνταχθούν. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει κάνει πολλά βήματα αλλά έχει και αρκετά ζητήματα να διευθετήσει. Τα κυριότερο είναι ότι χρειάζεται να διατυπώσει μια καινούργια και ελκυστική πολιτική πρόταση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία που ένα κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και δεν έχει επιλέξει ποιο κόμμα θα στηρίξει. Το κείμενο της Διακήρυξης όμως δεν περιέχει τίποτε ριζοσπαστικό ούτε καν τη θέση του κόμματος για το άρθρο 16 του Συντάγματος, η αναθεώρηση του οποίου θα επέτρεπε τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων και ήταν άποψη του ΠαΣοΚ αλλά όχι της ΔΗΜΑΡ. Με γενικόλογες διατυπώσεις όμως δεν θα ανοίξουν δρόμοι για καινούργια ακροατήρια. Επιπλέον θα πρέπει να αποσαφηνιστεί η θέση του κόμματος για τις συμμαχίες.
Η Φώφη Γεννηματά έχει ανεβάσει πολύ τους τόνους της κριτικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί σε κάθε ευκαιρία να φύγει η κυβέρνηση των ψευτών και των ανικάνων, η οποία τα έδωσε όλα στον κ. Σόιμπλε για να παραμείνει στην εξουσία. Η κριτική της μοιάζει να παίρνει χαρακτηριστικά βεντέτας απέναντι στο κόμμα που κανιβάλισε πολιτικά το ΠαΣοΚ και τώρα επιχειρεί να αξιοποιήσει πρώην και νυν στελέχη του για να καλύψει τις αδυναμίες του. Αυτή η στάση συσπειρώνει τη βάση του ΠαΣοΚ. Τι θα γίνει όμως αν ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλαχθεί και προσεγγίσει τη Σοσιαλδημοκρατία; Και επιπλέον αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές, η κυρία Γεννηματά θα διατηρήσει αποστάσεις εγκαταλείποντας την κυβερνησιμότητα, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του ΠαΣοΚ; Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος πίεσε να είναι η προγραμματική συνδιάσκεψη «ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση, το μεταβατικό διάστημα, ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα». Και ο Γιάννης Τούντας από την πλευρά των Κινήσεων μίλησε για την ανάγκη ενότητας «όλων των προοδευτικών δυνάμεων ανάμεσα στη συντηρητική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ – «δεν θα αφήσουμε τον χώρο της Κεντροαριστεράς να τον λεηλατήσει η νεοκομμουνιστική Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει – και στη συντηρητική Δεξιά της ΝΔ, ώστε να δημιουργηθεί ένας νέος ισχυρός φορέας.
Ο Κώστας Σημίτης αναμενόταν στην παρέμβασή του να μιλήσει ξανά για την ανάγκη υπέρβασης της πολυδιάσπασης του χώρου και να ζητήσει από όλους να βάλουν στην άκρη εγωισμούς, φιλοδοξίες, δήθεν κληρονομικά δικαιώματα και μη ρεαλιστικές πολιτικές επιδιώξεις, που εμποδίζουν την κοινή προσπάθεια. Επίσης θα ζητούσε να «γίνουμε περισσότεροι», ώστε να σταματήσουν το σύρσιμο χωρίς τέλος, η συσκότιση, η παραπλανητική σιωπή, και θα προειδοποιούσε ότι η παράταξη θα πρέπει να έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους. «Προτιμώ να είμαστε δυσάρεστοι παρά ψεύτες» ήταν το μήνυμά του. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Χθες πραγματοποιήθηκε και το συνέδριο της «Δράσης» με τον πρόεδρό της Θόδωρο Σκυλακάκη να τάσσεται υπέρ μιας ευρύτερης συμμαχίας με κορμό τη ΝΔ και βασική ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις. Παρόντες ήταν ο ιδρυτής της Στέφανος Μάνος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Καμίνης και οι Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Χάρης Θεοχάρης, Σταύρος Μπένος, Μαριέττα Γιαννάκου, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκη Κεραμέως.
Συζητήσεις, διεργασίες και new deal


Εξάλλου σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη φορά η Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων του Ποταμιού, του ανωτάτου οργάνου του κόμματος, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 200 στελέχη από όλη την Ελλάδα, για να συζητήσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες που θα πάρει το Ποτάμι τις προσεχείς εβδομάδες.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφωνική επικοινωνία με την κυρία Γεννηματά, η οποία τού ζήτησε να παρέμβει στη συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εκείνος προτίμησε να ακολουθήσει το δικό του πρόγραμμα και εκτός από το συνέδριο της Δράσης θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στα στελέχη του Ποταμιού και αναμένεται να αναλύσει την πρότασή του για ένα new deal, μια πολιτική – οικονομική – κοινωνική – πολιτιστική συμμαχία πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγών, η οποία θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη χρειάζεται να διατυπώσει μια καινούργια και ελκυστική πολιτική πρόταση, σε μια ευαίσθητη συγκυρία που ένα κομμάτι δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και δεν έχει επιλέξει ποιο κόμμα θα στηρίξει.

Η κριτική της Φώφης Γεννηματά μοιάζει να παίρνει χαρακτηριστικά βεντέτας απέναντι στο κόμμα που κανιβάλισε πολιτικά το ΠαΣοΚ.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος πίεσε να είναι η προγραμματική συνδιάσκεψη «ένας σημαντικός σταθμός για την προώθηση, το μεταβατικό διάστημα, ενός πολυκομματικού φορέα, με τελικό στόχο ένα ενιαίο προοδευτικό σχήμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk