Βιέννη, Ανταπόκριση

Τέλος καλό όλα καλά. Αυτό προκύπτει από την σημερινή επιστροφή της πρεσβευτού της Ελλάδας Χρυσούλας Αλιφέρη στη Βιέννη. Η ανάκλησή της στην Αθήνα πριν δυόμιση περίπου μήνες είχε κλονίσει τις ελληνοαυστριακές σχέσεις κάνοντας πάταγο και σε όλη την Ευρώπη. Ο λόγος της ανάκλησης ήταν το γεγονός, ότι η αυστριακή κυβέρνηση δεν είχε προσκαλέσει την ελληνική στην «διάσκεψη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» για το προσφυγικό με την αιτιολογία, μεταξύ άλλων, ότι η προσφυγική πολιτική της Ελλάδας συγκρούεται με εκείνη των άλλων οκτώ συμμετεχόντων χωρών. Ένα από τα «παρατράγουδα» της διάσκεψης ήταν και η συμμετοχή της Βουλγαρίας, παρόλο που αυτή βρίσκεται στα Ανατολικά Βαλκάνια. «Πιο ανατολικά βρίσκεται μόνο η Μαύρη Θάλασσα» είχε γράψει τότε «Το Βήμα».

Η επιστροφή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης δεδομένου ότι η πρεσβευτής συνοδευόταν από τον «κηδεμόνα» της, τον Νίκο Κοτζιά. «Αυτή με έφερε, όχι εγώ εκείνη» διευκρίνισε αστειευόμενος ο υπουργός εξωτερικών σε συνέντευξη τύπου που έδωσε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς. Ο τελευταίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστροφή, δεν παρέλειψε όμως να επαναλάβει, ότι οι διαφορές που προκάλεσαν την ανάκληση παραμένουν ακέραιες.

«Οι δυο υπουργοί κάπνισαν το τσιμπούκι της ειρήνης χωρίς να έχουν επιτύχει πραγματική ειρήνευση» παρατηρούσε άραβας δημοσιογράφος. Στη συνέντευξη τύπου δεν έγινε πάντως λόγος για σύγκλιση απόψεων σε κανένα από τα επίμαχα θέματα. «Η ένταση στις σχέσεις μας έχει εκτονωθεί από τότε» αρκέστηκε να αναφέρει ο κ.Κοτζιάς. Ο κ.Κουρτς επεξήγησε με τη σειρά του, ότι η εκτόνωση επιτεύχθηκε κυρίως χάρη σε «εξωγενείς» παράγοντες: Στην αλλαγή του προσφυγικού σκηνικού, που συμπεριλαμβάνει το κλείσιμο της βαλκανικής διαδρομής καθώς και τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία – που μαζί προκάλεσαν δραστική μείωση των προσφυγικών χωρών.

Ο έλληνας υπουργός έκανε πικρά παράπονα για ορισμένες ΜΚΟ. Υπάρχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις με πολύ αξιόλογο έργο, τόνισε, άλλες όμως πάνε μόνο για τα λεφτά. Η προσφυγιά, πρόσθεσε, έχει γίνει μια από τις πιο προσοδοφόρες επιχειρήσεις της εποχής μας – ο τζίρος της στην Τουρκία φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, στην Ελλάδα το 1 δισ. Ο ίδιος δεν διευκρίνισε πάντως πως διανέμεται αυτό το τεράστιο ποσό ανάμεσα στους διακινητές και τις ΜΚΟ.

Εξίσου επικριτικός ήταν για εκείνες τις ΜΚΟ, οι οποίες καλλιεργούν στους πρόσφυγες την αυταπάτη, ότι θα μπορούσαν να υπερβούν τους φράχτες των βαλκανικών χωρών και να κινηθούν προς την Μέση και τη Βόρεια Ευρώπη. Τα βέλη του πήραν και εκείνους τους πρόσφυγες που δεν δείχνουν πειθήνιοι έναντι των ελληνικών Αρχών και προσπαθούν να επιβάλουν το αίτημά τους για ελεύθερη διάβαση των συνόρων προς τη FYROM μέσα από οργανωμένες μορφές δράσης και αντίστασης, όπως τη μηνιαία σχεδόν κατάληψη των σιδηροδρομικών γραμμών στην περιοχή της Ειδομένης.

Με την ευκαιρία ανέπτυξε και ένα πρωτότυπο σκεπτικό σχετικά με το απαράδεκτο τέτοιων δράσεων. Στην Ελλάδα, είπε, έχει δημιουργηθεί μια αντίφαση μεταξύ της κρατικής κυριαρχίας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Για να υπάρχουν όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να προϋπάρξει το κράτος. Γι αυτό και δεν είναι επιτρεπτή από κανένα η κατάλυση του – πόσω μάλλον από πρόσφυγες. Οι τελευταίοι, τόνισε, δεν μπορούν να διεκδικούν περισσότερα δικαιώματα από τους μόνιμους κατοίκους, όπως το κάνουν με τις παράνομες ενέργειες τους στην Ειδομένη και αλλού.

«Δεν ήξερα ότι έχετε τέτοιο πρόβλημα στην Ελλάδα» έλεγε αυστριακός δημοσιογράφος. «Μέχρι τώρα ακούγαμε ότι το ελληνικό κράτος έχει καταλυθεί από την τρόικα. Οι πρόσφυγες, που δεν έχουν που την «κεφαλήν κλίνε», δεν ήταν στο ραντάρ μας».

Ο κ.Κοτζιάς φρόντισε να καλύψει το κενό.