«Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι»

Ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας αποδίδουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι στην κυβέρνηση,

Ακέραια την ευθύνη για την κατάσταση της χώρας αποδίδουν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι στην κυβέρνηση, την οποία κατηγορούν ότι δεν διδάχθηκε τίποτε από τα παθήματα του περυσινού καλοκαιριού. «Καθυστέρησαν συνειδητά τη διαπραγμάτευση και οδηγούν τη χώρα σε νέο αδιέξοδο. Ο νέος λογαριασμός των 12,5 δισ. ευρώ (3,6+5,4+3,5) που συνολικά φορτώνουν τον ελληνικό λαό φέρει την υπογραφή τους. Είναι δικά τους μέτρα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Η εκτίμησή μου είναι ότι η κυβέρνηση παίζει ένα από τα συνήθη χαρτιά της: «Διαπραγματεύομαι μέχρι τελευταία στιγμή και λίγο πριν από την ασφυξία υπογράφω αυτό που θα μου δώσουν». Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια για παιχνίδι με εκλογές ή δημοψήφισμα. Θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Θα είναι μια ρώσικη ρουλέτα, γιατί αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι για άλλη μία φορά αποδυναμωμένη και οι εταίροι μας είναι υποψιασμένοι ότι η κυβέρνηση τους «παίζει»» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουν αποφασίσει ότι δεν θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο ούτε τον μόνιμο μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών. «Οχι σε όλα» είναι το μήνυμά τους. Στο Ποτάμι, αντιθέτως, λένε ότι στο σύνολο δεν πρόκειται να ψηφίσουν ούτε εκείνοι τα νομοσχέδια αλλά σε επί μέρους θέματα ενδεχομένως να συναινέσουν.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις της Χαριλάου Τρικούπη και της Σεβαστουπόλεως επεκτείνονται και σε άλλα ζητήματα, με κυριότερο την τοποθέτηση των δύο κομμάτων αλλά και του κοινού φορέα στο πολιτικό σκηνικό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει επιλέξει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ και τα στελέχη της εκτιμούν ότι με αυτή την τακτική αυξάνουν τις πιθανότητες να υποδεχθούν απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα η Φώφη Γεννηματά επιμένει ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι βλαπτικές για τη χώρα και ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να δώσει λύση. Ο κ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον Βήμα FM, δεν απέκλεισε τη δημιουργία ευρωπαϊκού τόξου προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές. «Αν και δεν είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, δεν μπορούμε να δώσουμε επιπόλαιες απαντήσεις. Πρέπει να δούμε εκείνη τη στιγμή τι προέχει για την κοινωνία, γιατί αυτή τη στιγμή εκλογές σημαίνει σύγκρουση με την Ευρώπη, σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε τα 6 δισ. ευρώ που έχουμε συμφωνήσει, σημαίνει ότι η χώρα είναι στον αέρα. Αν λοιπόν έχουμε τέτοιες εξελίξεις, είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε όλα τα σενάρια και να σκεφτούμε το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον του καθενός» δήλωσε.
Αυτό το θέμα αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στα δύο κόμματα, αλλά ενδεχομένως να εξομαλυνθεί στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, η οποία θα συνεδριάσει ξανά την προσεχή Τετάρτη και θα οργανώσει τις ομάδες επεξεργασίας θέσεων. Πρώτη θα παρουσιάσει τις προτάσεις της η ομάδα θέσεων για το κράτος και το πολιτικό σύστημα, δηλαδή θα ξεκινήσουν με τον εκλογικό νόμο.
Επιπλέον, παρότι υπάρχουν ψυχρά ρεύματα ανάμεσα στην κυρία Γεννηματά και στον Γιώργο Παπανδρέου, δεν πέρασε απαρατήρητη η προσπάθειά του στη συνέντευξη που έδωσε στον Σκάι να αποφύγει τις αναφορές στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως σημάδι επαναξιολόγησης της κατάστασης από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού. Γι’ αυτό τού διαμηνύθηκε ότι η δυνατότητα να συμμετάσχει το ΚΙΔΗΣΟ στην Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου εξακολουθεί να υπάρχει.
Στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου αναμένεται να δοκιμάσει τις δυνάμεις του και ένας νέος φορέας εφόσον ευοδωθούν οι προσπάθειες του Χάρη Θεοχάρη. Ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής έχει αποδωςθεί σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης προσώπων και δικτύων σε όλη την Ελλάδα. Θεωρεί ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού ώστε να αναδειχθούν τα εθνικά ζητήματα, κάτι που, κατά την άποψή του, δεν μπορούν να κάνουν τα κόμματα τα οποία στη συνείδηση του κόσμου είναι χρεωμένα με την ήττα της χώρας. Ο κ. Θεοχάρης εκτιμά ότι η ανανέωση μπορεί να επέλθει αν το Δημόσιο εκσυγχρονιστεί και καταφέρει να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας και της κοινωνίας και με αυτόν τον τρόπο να επανασυνδεθεί ο κοινωνικός ιστός με το πολιτικό σύστημα.

«Επόμενη Ελλάδα»
Την ερχόμενη Τετάρτη ετοιμάζεται να κάνει την εμφάνισή της μία ακόμη Κίνηση, με την επωνυμία «Επόμενη Ελλάδα», με οποία επιστρέφει στην πολιτική ο Γιάννης Ραγκούσης. Στην παρουσίαση θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Ηλίας Καρανίκας και ο Πέτρος Σφηκάκης από την Κίνηση Π80. «Τώρα που, αδικαιολόγητα, βιώνουμε για μία ακόμη φορά τον καταστροφικό φόβο της αβεβαιότητας και το συλλογικό τραύμα άλλης μιας αποτυχίας, αποφασίσαμε να μην παραδοθούμε στη μοιρολατρία, ούτε να υποκύψουμε στην τυφλή οργή. Είναι η ώρα για τη μεγάλη στροφή» επισημαίνεται στην πρόσκληση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk