Λιμενεργάτες διέκοψαν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ

Αναβλήθηκε – μετά από παρέμβαση λιμενεργατών – η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιάς.

Αναβλήθηκε ύστερα από παρέμβαση λιμενεργατών η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες μια ομάδα εργαζομένων μπήκε λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι της Τρίτης στην αίθουσα και ζήτησε την διακοπή της συνεδρίασης λέγοντας πως όσο δεν τίθενται προς συζήτηση τα θέματα που τους απασχολούν δεν θα συνεχιστεί η συζήτηση σχετικά με την ιδιωτικοποίηση.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος και η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ αναφέρει ότι «τα μέλη των ΔΣ των συνδικαλιστικών φορέων του ΟΛΠ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ/ΟΛΠ. Από τους εκπροσώπους των εργαζομένων επισημάνθηκε στα μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ το γεγονός ότι προωθούνται τα θέματα πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και επιλύονται μια σειρά αιτημάτων φορέων ή χρηστών του λιμανιού, ενώ παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις των εργαζομένων για επίλυση των εργασιακών ζητημάτων μπροστά στις νέες εξελίξεις η κυβέρνηση και το ΔΣ/ΟΛΠ δεν δίνουν τις αναγκαίες λύσεις».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των λιμενεργατών επισημαίνουν ακόμη, μεταξύ άλλων, ότι «Θέτει εκτός ΔΣ/ΟΛΠ τόσο τους εκπροσώπους των εργαζομένων όσο και τον δήμαρχο της πόλης του Πειραιά. Κυρίως όμως κωφεύει για την εργασιακή διασφάλιση και προοπτική των εργαζομένων, οι οποίοι είναι οι βασικοί συντελεστές ανάπτυξης και λειτουργίας του Οργανισμού. Αντ’ αυτού “χορτάσαμε” από λόγια και καλές προθέσεις, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Ζητήσαμε από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ/ΟΛΠ, όπως και από την κυβέρνηση, να μην τεθεί κανένα θέμα στο ΔΣ που άπτεται της πώλησης του ΟΛΠ, εάν δεν επιλυθεί το ζήτημα της διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο νέο περιβάλλον σύμφωνα με τις υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και Εργασίας και τις ισχύουσες ΣΣΕ».

Επίσης τονίζουν ότι «οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ διατηρώντας στο ακέραιο τη διαφωνία τους στο θέμα του ξεπουλήματος του λιμανιού και έχοντας διατυπώσει τεκμηριωμένες απόψεις επ’ αυτού κάνουν γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι χωρίς τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει πώληση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού».

Το Δ.Σ του ΟΛΠ επρόκειτο να συζητήσει τη νέα τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ, την εκλογή νέου μέλους μετά την παραίτηση του Σταμάτη Κοιλάκου για προσωπικούς λόγους, αλλά και αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας.
Οι αλλαγές στο καταστατικό της εταιρείας αφορούν την τροποποίηση των άρθρων 7,8,9 και 10 και στα οποία αναφέρονται στη συγκρότηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, στις αρμοδιότητές του και στη λήψη αποφάσεων.
Επίσης αναμένονταν να εγκριθεί η διενέργεια ανοιχτού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση πώληση και απομάκρυνση από το λιμάνι του Πειραιά του επιβατηγού οχηματαγωγού «Παναγία Τήνου» που βρίσκεται στην περιοχή αρμοδιότητα του Οργανισμού αλλά και τους όρους της σχετικής διακήρυξης. Επίσης θα εξεταστούν αιτήματα του δήμου Περάματος και άλλα.
Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΟΛΠ εναντίον του δήμου.
«Μετά από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που υποχρεώνουν τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς να καταβάλει οφειλόμενα δημοτικά τέλη προηγούμενων ετών, και την άρνηση του ΟΛΠ να τις εφαρμόσει, ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας προχώρησε στη δέσμευση 6.500.000 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΛΠ. Τα ασφαλιστικά μέτρα του ΟΛΠ στρέφονταν εναντίον της δέσμευσης των καταθέσεων του.» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του δήμου. Ο δήμος προσθέτει επίσης ότι «είναι σαφές ότι μετά και τη νέα δικαστική δικαίωση του δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας ανοίγει ο δρόμος για να πληρώσει επιτέλους ο ΟΛΠ τα οφειλόμενα του στην πόλη μας -που είναι πολύ περισσότερα από όσα έχουν επιδικαστεί.»
Σημειώνεται ότι στη νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ελληνικού δημοσίου και ΟΛΠ καμία δημοτική αρχή η υποδιαίρεση αυτής δεν θα έχει την εξουσία ή το δικαίωμα να επιβάλλει ανταποδοτικά τέλη σε σχέση με τις περιοχές που περιλαμβάνονται εντός των παραχωρούμενων περιουσιακών στοιχείων. Σύμφωνα με το άρθρο 2.6 ο ΟΛΠ θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και υποχρέωση με δική του δαπάνη να μεριμνά για τον φωτισμό όλων των δημοσίων προσβάσιμων χώρων καθώς και για την αποκομιδή απορριμμάτων και αποβλήτων εντός της περιοχής που περιλαμβάνει τα στοιχεία της παραχώρησης εντός του λιμανιού του Πειραιά
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk