Εξηγήσεις ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχετικά με τη νομιμότητα των διαδικασιών στελέχωσης των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ. Επίσης επικρίνει το υπουργείο Υγείας για τη στασιμότητα που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ζητά την άμεση ανάληψη δράσεων.

Ο ΠΙΣ με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τη διαδικασία στελέχωσης των μονάδων και την απάντηση του υπουργείου Υγείας, κάνοντας λόγο για πολιτική παρέμβαση στην επιλογή των υποψηφίων.

Οι γιατροί αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα στελέχωσης των ΜΕΘ, ΜΑΦ και ΜΕΝΝ, αλλά ζητούν αυτό να γίνει άμεσα, με ικανό και έμπειρο προσωπικό, που να εξασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητά επίσης από το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ να απαντήσουν γιατί καθυστέρησε τόσους μήνες ο διαγωνισμός υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να λαμβάνονται μέτρα, χωρίς παρεμβάσεις, πολιτικές ή διοικητικές, παρά με μόνο κριτήριο την ικανότητα, τη συμπεριφορά και την εξειδίκευση κάθε λειτουργού».

Τέλος, κατηγορεί το υπουργείο για τη στασιμότητα που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ζητά την άμεση ανάληψη δράσεων, αντί της διοργάνωσης διημερίδων, δεδομένου του προσφυγικού ζητήματα που εντείνει τα προβλήματα στον τομέα της περίθαλψης και της Δημόσιας Υγείας.

«Ο ΠΙΣ οφείλει να ενημερώσει ότι, διημερίδες και γενικότερα συζητήσεις για το σοβαρό αυτό ζήτημα έχουν γίνει πολλές, τόσο σε τεχνοκρατικό, όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Είναι καιρός, να σταματήσουν τα λόγια, οι εξαγγελίες και οι απεραντολογίες, και να ληφθούν αποφάσεις για την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με επαρκή στελέχωση των Δημόσιων Δομών, αλλά και συμβάσεις μέσα από τον ΕΟΠΥΥ όσων ιατρών το επιθυμούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.