Πρωτοβουλία ευρωπαϊκών χωρών για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα

Διμερείς επαφές είχε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Υγείας στο Άμστερνταμ, με στόχο την ενιαία διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα.

Διμερείς επαφές είχε ο Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Υγείας στο Άμστερνταμ, με στόχο την ενιαία διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες για προσιτές τιμές στα ακριβά φάρμακα.

Συγκεκριμένα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου, ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με τους υπουργούς Υγείας της Κύπρου, της Μάλτας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, με τους οποίους συμφώνησε για την ανάγκη κοινής διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρείες με στόχο την εξασφάλιση προσιτών και κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης των ακριβών φαρμάκων.

«Οι βιομηχανίες φαρμάκου διαθέτουν μεγάλη οικονομική ισχύ που υπερβαίνει τη διαπραγματευτική ικανότητα μεμονωμένων και μικρών χωρών και σε συνδυασμό με το έλλειμμα εμπειρίας και τεχνογνωσίας διαπραγμάτευσης αρκετών κρατών-μελών, έχουν επιβάλλει μηχανισμούς τιμολόγησης και αποζημίωσης που υπονομεύουν το δικαίωμα των ασθενών στην ευχερή πρόσβαση σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα τα οποία διασφαλίζουν θεραπευτική αποτελεσματικότητα και ποιότητα ζωής» επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο, έτσι ώστε να προετοιμαστεί μια επίσημη συνάντηση που θα οριστικοποιήσει το πλαίσιο μιας τέτοιας συνεργασίας, με στόχο να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ, ιδιαίτερα των μικρών χωρών ή χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υλοποιήσει μια ενεργητική πολιτική στρατηγικής συνεργασίας, ανάμεσα σε χώρες που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα και έχουν παρόμοιες προτεραιότητες. Μπορούμε επίσης να προωθήσουμε την αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε κράτη-μέλη και την ανταλλαγή εμπειρίας-τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφοριακών συστημάτων, για τον έλεγχο της ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων και φαρμάκων με βάση κατευθυντήριες οδηγίες και ιατρικά πρωτόκολλα» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.

Επίσης, ο Ανδρέας Ξανθός κατά την επίσημη ομιλία του στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ τόνισε την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας όφελος των ασθενών και των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας.

«Η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε πραγματικά καινοτόμα φάρμακα με τεκμηριωμένo κλινικό όφελος και θετική επίδραση στην εξέλιξη της νόσου και την ποιότητα ζωής, είναι κρίσιμη πολιτική προτεραιότητα. Στην Ελλάδα δίνουμε πλέον πολύ μεγάλη βαρύτητα στην έννοια της καθολικότητας και της ισότητας στην πρόσβαση σε ποιοτική δημόσια φροντίδα υγείας, χωρίς καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις στους πολίτες» τόνισε.

Ο έλληνας υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το φάρμακο δεν αποτελεί απλό εμπορικό προϊόν αλλά ένα μείζονος σημασίας κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους μηχανισμούς της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού, αλλά απαιτεί ρυθμιστικό πλαίσιο που οφείλει να συνεκτιμά κοινωνικούς παράγοντες και δείκτες ανισότητας, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα, παραμέτρους δημόσιας υγείας, δημοσιονομικές δυνατότητες και βιωσιμότητα του συστήματος υγείας,προοπτικές παραγωγικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Τέλος, αναφερόμενος στις προϋποθέσεις για την διασφάλιση της πρόσβασης στην φαρμακευτική καινοτομία ο κ. Ξανθός υπογράμμισε την ανάγκη διευρωπαϊκής συνεργασίας με στόχο την αναθεώρηση του καθεστώτος της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων (IP) και των ρυθμίσεων για τα ορφανά φάρμακα ή της πρώιμης αδειοδότησης.

Μαίρη Μπιμπή

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk