Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση με προοπτική κλιμάκωσης, όταν κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της τη Δευτέρα η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει «με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή στάση της κυβέρνησης, η οποία όχι μόνον αρνήθηκε τον ουσιαστικό διάλογο με τους ναυτεργάτες, αλλά φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται και την κρισιμότητα της όλης καταστάσεως, συνέπεια της οποίας ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην εξαθλίωση και στην εξαφάνιση».

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, θα πρέπει επιτέλους οι αρμόδιοι φορείς να συσκεφτούν ουσιαστικά και με γνώμονα τα πραγματικά και αληθή συμφέροντα του ελληνικού λαού «και όχι με βάσει τις εντολές και οδηγίες της τρόικας και του κουαρτέτου», να καταρτίσουν ένα ουσιαστικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πράγματι να επιλύει το πρόβλημα και όχι να οδηγεί τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και περαιτέρω εξαθλίωση.

Η ΠΝΟ δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει, θα εντείνει και θα κλιμακώσει τον αγώνα της για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ελλήνων ναυτεργατών.

Ταυτόχρονα τους καλεί να είναι σε «ετοιμοπόλεμη κατάσταση» και πανέτοιμοι για δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, οι οποίες και θα κηρυχθούν αμέσως με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή, ανεξάρτητα από ημέρα και ώρα.

Τα 14 ναυτεργατικά σωματεία είχαν προειδοποιήσει τον Φεβρουάριο ότι θα κορυφώσουν τη συνδικαλιστική τους παρέμβαση με νέες δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή ή και νωρίτερα, εφόσον κριθεί αναγκαίο και μέχρι την ολοκληρωτική απόσυρσή του.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς ζήτησε, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι λόγω της ιδιαιτερότητας του ναυτικού επαγγέλματος δεν μπορεί να γίνει η ένταξη του ΝΑΤ στο ΕΦΚΑ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι οι ναυτικοί συνέχεια καταβάλλουν υψηλές εισφορές και λαμβάνουν λιγότερα χρήματα.