Επαφές Δούρου στη Ρώμη για το προσφυγικό

Η ανάδειξη και η σημασία του ρόλου της περιφερειακής και ευρύτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης είναι ο στόχος των συναντήσεων που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, στη Ρώμη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η ανάδειξη και η σημασία του ρόλου της περιφερειακής και ευρύτερα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι ο στόχος των συναντήσεων που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, στη Ρώμη, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Η κ. Δούρου αναμένεται να έχει συναντήσεις με τους ομολόγους της των Περιφερειών του Λάτσιο και της Σικελίας, ενώ πρόκειται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Διάσκεψης Ιταλικών Περιφερειών καθώς και με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Ντομένικο Μαντσιόνε.

Η Ιταλία αναμένεται να δεχθεί εκ νέου αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τα βόρεια σύνορα της Αφρικής, ειδικότερα από τη Λιβύη, λόγω του κλεισίματος της Βαλκανικής Οδού σε συνδυασμό με τις καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσόγειο αυτήν την εποχή. Ήδη, η Βιέννη έχει διαμηνύσει ότι πρόκειται να αυστηροποιήσει τους ελέγχους της στα σύνορα με την Ιταλία, ειδικότερα στο πέρασμα Μπρένερ, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρώμης, η οποία απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχει παραβίαση της Συνθήκης του Σένγκεν.

Ο άξονας της επίσκεψης της περιφερειάρχη Αττικής, στη Ρώμη, η οποία έρχεται μία εβδομάδα μετά από τη συνάντησή της, στην έδρα της Ευρωβουλής, στο Στρασβούργο, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με ίδια ατζέντα, εντάσσεται σε έναν τριπλό άξονα: Επικοινωνία, ενημέρωση και συντονισμός των παρεμβάσεων. Στόχος είναι να αναδειχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η περιφερειακή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος, δηλαδή, οι περιφέρειες είναι σε θέση να συμβάλλουν στην εκπόνηση και την εφαρμογή μίας μακρόπνοης μεταναστευτικής-προσφυγικής πολιτικής.

«Οι περιφέρειες, και ειδικά εκείνες που είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του προβλήματος, όπως για παράδειγμα η Αττική ή η Σικελία, έχουν όλες τις προϋποθέσεις να συμβάλλουν στο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη λύση του προβλήματος με έναν ισορροπημένο τρόπο, που να ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές αξίες» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Δούρου, λίγο πριν αναχωρήσει για την ιταλική πρωτεύουσα. «Μπορούμε και πρέπει να γίνουμε μέρος της λύσης του προβλήματος» πρόσθεσε.

Τέλος, η περιφερειάρχης Αττικής τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης εκείνων των ευρωπαϊκών εργαλείων, κυρίως χρηματοδοτικών, τα οποία, λαμβάνοντας υπόψη τους και την περιφερειακή διάσταση που οφείλει να έχει μία ευρωπαϊκή, συνεκτική απάντηση στην πρωτόγνωρη κρίση, θα δημιουργήσουν το περιβάλλον που θα μεταβάλλει το σημερινό πρόβλημα σε πλεονέκτημα της ΕΕ, χωρίς την ακύρωση των θεμελιωδών Αρχών και κεκτημένων της, όπως είναι η Συνθήκη του Σένγκεν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk