Εντός της ερχόμενης εβδομάδας η μετακίνηση 1000 προσφύγων στον Σκαραμαγκά

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η διαδικασία της μεταφοράς 800 – 1.000 προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά στη νέα δομή του Σκαραμαγκά όπου ήδη βρίσκονται 1.050 άτομα.

Εντός της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να γίνει η διαδικασία της μεταφοράς 800 – 1.000 προσφύγων και μεταναστών από το λιμάνι του Πειραιά στη νέα δομή του Σκαραμαγκά όπου ήδη βρίσκονται 1.050 άτομα.

Το πρωί του Σαββάτου έφτασαν 6 μετανάστες με το πλοίο Blue Star1, ενώ στους χώρους του λιμανιού βρίσκονται περίπου 3.730 άτομα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει σχεδιασμός για να πάνε το Σάββατο λεωφορεία για μεταφορά προσφύγων σε δομές φιλοξενίας.
Εν τω μεταξύ η Αντιφασιστική Συνέλευση Πειραιά διοργανώνει για σήμερα Σάββατο στις 12:00 πορεία αλληλεγγύης στους μετανάστες που βρίσκονται στο Ελληνικό με προσυγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Τρύφωνα στην Τερψιθέα, ενώ την Τετάρτη 20 Απριλίου η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή έχει προγραμματίσει συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στη πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά.
Την ίδια στιγμή οι Αρχές καθημερινά έχουν να ξεπεράσουν μια σειρά από εμπόδια. Τις αντιδράσεις προσφύγων που τους λένε «δεν θέλουμε να μετακινηθούμε γιατί εδώ αισθανόμαστε ασφαλείς, είμαστε πολύ καλά, δίπλα στη πόλη, δίπλα στη θάλασσα».
Τους ανθρώπους που τους παραπληροφορούν λέγοντάς τους να μείνουν στο λιμάνι και να δώσουν αγώνα να ανοίξουν τα σύνορα. Τους διακινητές που τους παροτρύνουν να παραμείνουν στον Πειραιά γιατί μπορεί να τους περάσουν προς τη «βαλκανική οδό» μέσω Αλβανίας ή μέσω «κρυφών» σημείων στα σύνορα με την πΓΔΜ. Την δυσαρέσκεια και την δυσπιστία των προσφύγων και των μεταναστών για τις δομές φιλοξενίας καθώς πολλοί συμπατριώτες τους που έχουν μεταφερθεί τους αποτρέπουν να μετακινηθούν περιγράφοντας τους κακές συνθήκες διαβίωσης. Το αποτέλεσμα είναι συχνά λεωφορεία που πηγαίνουν στο λιμάνι να αποχωρούν άδεια.
Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που αρκετοί άλλοι θέλουν να πάνε στη νέα δομή στο Σκαραμαγκά. Η πληροφορία ωστόσο για τη νέα δομή μεταδόθηκε και σε άλλους χώρους που μένουν μετανάστες, όπως για παράδειγμα, στο Ελληνικό με αποτέλεσμα να αρχίσουν να συγκεντρώνονται ομάδες προσφύγων στο λιμάνι προερχόμενοι από άλλα σημεία. Για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή στους λιμενικούς να επιτηρούν τις πύλες εισόδου και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε ομάδες προσφύγων με σακίδια. Επιπλέον στο πλαίσιο των μέτρων αποτροπής την Παρασκευή δόθηκε εντολή να σφραγιστούν τα έγγραφα ταυτοποίησης των μεταναστών και προσφύγων που μένουν
στο λιμάνι.
Παράλληλα σε σχεδόν καθημερινή βάση βρίσκεται σε επιφυλακή διμοιρία των ΜΑΤ έξω από τον σταθμό του Ηλεκτρικού για να αποτρέψει τυχόν συγκεντρώσεις που θα οδηγούσαν στα έκτροπα, με ακροδεξιούς, που σημειώθηκαν πρόσφατα στο κέντρο της πόλης και στο λιμάνι.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk