Ελπίζουμε σε μια πρώτη συμφωνία μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών,Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση του τετράωρου γύρου διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο υπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι να υπάρξει ένα τελικό κείμενο συμφωνίας, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να οδηγήσει σε εκταμίευση δόσης αν δεν διευκρινιστεί ο ρόλος του ΔΝΤ, ένα πεδίο στο οποίο – όπως παραδέχτηκε – υπάρχει ακόμα διαφωνία.

Ο νέος γύρος διαπραγματεύεσεων άρχισε λίγο μετά τις 18.30 σύσκεψη του υπουργού οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τα στελέχη του κουαρτέτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές δεν θεωρούν απολύτως ρεαλιστική την ολοκλήρωση της συμφωνίας έως την ερχόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, δηλαδή ως την πιθανή ημερομηνία αναχώρησης του κουαρτέτο από την Αθήνα.

Ετσι, οι προσπάθειες εστιάζονται στην καταγραφή της προόδου σε ένα κείμενο που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας ανακοίνωσης όπου θα γίνεται λόγος για πρόοδο ή ακόμη καλύτερα για την επίτευξη ενός πλαισίου ενδιάμεσης συμφωνίας (state of play).

Παρά ταύτα τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά για το ενδεχόμενο άμεσης συμφωνίας πάνω στο φορολογικό πακέτο της κυβέρνησης καθώς τόσο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι ένα πακέτο μέτρων που θα στηρίζεται μόνο σε φόρους οδηγεί σε ύφεση ενώ και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την Τρίτη ότι χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις.

Πριν την έναρξη της σύσκεψης στο ξενοδοχείο Χίλτον προηγήθηκε δίωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή ολόκληρου του οικονομικού επιτελείου και συνολικά 30 στελεχών κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο και μετά.