Εξαφανίζονται οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής

Νέο αρνητικό ρεκόρ στα επίπεδα των θαλάσσιων πάγων του Αρκτικού Ωκεανού καταγράφουν οι δορυφόροι που παρατηρούν το φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες.

''

Το 1979 ξεκίνησε η δορυφορική παρατήρηση και μέτρηση των πάγων που σχηματίζονται στην επιφάνεια του Αρκτικού Ωκεανού. Οι πάγοι αυτοί αρχίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης να λιώνουν και το λιώσιμο κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατάσταση αντιστρέφεται με την έναρξη του φθινοπώρου όπου αρχίζουν να σχηματίζονται εκ νέου οι πάγοι στην αρκτική θάλασσα και το φαινόμενο κορυφώνεται φυσικά τον χειμώνα.

Το Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η μάξιμουμ έκταση των θαλάσσιων πάγων της Αρκτικής ήταν φέτος 14.52 εκ. τετραγωνικά χλμ που είναι η μικρότερη από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Τα στοιχεία καταδεικνύουν το πρόβλημα με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη. Το 2003 σημειώθηκε η πρώτη συρρίκνωση ρεκόρ των θαλάσσιων αρκτικών πάγων από τότε που ξεκίνησαν οι καταγραφές. Εκτοτε κάθε χρόνο σημειώνεται νέο αρνητικό ρεκόρ παρουσίας θαλάσσιων πάγων στον Αρκτικό Ωκεανό.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk