Χίος: SOS από τη Frontex για αμίαντο σε κέντρο καταγραφής προσφύγων

Σήμα κινδύνου για την ύπαρξη αμίαντου σε κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Χίο εκπέμπουν οι δυνάμεις της Frontex. Ο λόγος για το κτίριο των παλιών βυρσοδεψείων, όπου προσωρινά στεγάζεται το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης. Η FRONTEX ζήτησε πιστοποιήσεις σχετικές με τη μη ύπαρξη κινδύνου από καρκινογόνες ίνες αμιάντου στη συγκεκριμένη στέγη. Η μη ύπαρξη σχετικών μετρήσεων οδήγησε την ομάδα της FRONTEX να απέχει από την καταγραφή.

Σήμα κινδύνου για την ύπαρξη αμίαντου σε κέντρο καταγραφής προσφύγων στη Χίο εκπέμπουν οι δυνάμεις της Frontex.

Ο λόγος για το παλιό «ταμπακαριό», το κτίριο των παλιών βυρσοδεψείων του νησιού, όπου και προσωρινά στεγάζεται το Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης προσφύγων και μεταναστών, το οποίο και έχει σκεπή από αμιαντοτσιμέντο.

Πριν από δυο εβδομάδες ο επικεφαλής της ομάδας καταγραφής που έχει αποστείλει η FRONTEX ζήτησε πιστοποιήσεις σχετικές με τη μη ύπαρξη κινδύνου από καρκινογόνες ίνες αμιάντου στη συγκεκριμένη στέγη. Η μη ύπαρξη όμως σχετικών μετρήσεων οδήγησε την ομάδα της FRONTEX να απέχει από την καταγραφή και έτσι όλο το βάρος να πέσει στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.

Ακολούθησε με πρωτοβουλία μη Κυβερνητικής Οργάνωσης κλήση σε εργαστήριο από το εξωτερικό, το οποίο και έκανε μια πρώτη μέτρηση με αρνητικά αποτελέσματα όσον αφορά την ύπαρξη αμιάντου.

Όμως, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κλήθηκε και συνεργείο από τον «Δημόκριτο», που θα γνωμοδοτήσει σχετικά.

Την ίδια ώρα η καταγραφή συνεχίζεται από τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας στον συγκεκριμένο χώρο, που έχει παραχωρηθεί δωρεάν από ιδιώτη για ένα τρίμηνο.

«Τα στελέχη της FRONTEX πρέπει να είχαν κάποιους δικούς τους λόγους για να προκαλέσουν αυτή την αναστάτωση», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk