«Στραβά μάτια» στην αύξηση εισφορών

Γέμισε πάλι το μπλοκάκι της τρόικας. «Τρύπα» 3 δισ. ευρώ εντοπίζουν τα στελέχη της στον προϋπολογισμό του 2016

Γέμισε πάλι το μπλοκάκι της τρόικας. «Τρύπα» 3 δισ. ευρώ εντοπίζουν τα στελέχη της στον προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που φέρνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού μαζί με το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019.
Από την άλλη πλευρά οι Βρυξέλλες μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να «ανεχθούν» μια μονομερή κίνηση της κυβέρνησης για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ώστε να μειωθεί η απόσταση που θα πρέπει να καλύψει η Αθήνα στο Ασφαλιστικό μέσω της μείωσης των συντάξεων.
Και η απόσταση αυτή δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη. Στο πακέτο των μέτρων 3 δισ. ευρώ που ζητεί το… κουαρτέτο (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) για το 2016 περιλαμβάνoνται κατ’ αρχάς οι περικοπές του Ασφαλιστικού που φτάνουν 1,8 δισ. ευρώ και αποτελούν το βασικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης της αξιολόγησης του Ιανουαρίου.
Πέραν αυτών προσθέτουν στον λογαριασμό και τα 150 εκατ. ευρώ που λείπουν από τη μη εφαρμογή της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των εσόδων από ενοίκια που προβλέπεται στο Μνημόνιο (από 11% σε 15% για έσοδα έως 12.000 ευρώ και από 33% σε 35% για έσοδα άνω των 12.000 ευρώ).
Στην ίδια λίστα βάζουν τη μη περικοπή των αμυντικών δαπανών (380 εκατ. ευρώ για το 2016 γράφει το Μνημόνιο) καθώς δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί το πλάνο της κυβέρνησης. Η εικόνα συμπληρώνεται από τα έσοδα που αναμένονταν αλλά δεν ήρθαν από τη φορολόγηση στα «φρουτάκια» για το 2015 και την ανησυχία ότι δεν υπάρχει το πλαίσιο για να εισπραχθούν όσα προβλέπονται για το 2016 (220 εκατ. ευρώ).
Πέρα από τα μέτρα που δεν εφαρμόστηκαν οι εκτιμήσεις για τρύπα στον προϋπολογισμό συνδέονται και με τις νέες προβλέψεις που γίνονται από τα τεχνικά κλιμάκια ότι η χρονιά που διανύουμε θα κλείσει τελικώς με ύφεση περίπου 0,5% (αντί για στασιμότητα). Αυτή η υποχώρηση του ΑΕΠ θα επηρεάσει και το 2016 όπου επισήμως προβλέπεται ύφεση 1,3%. Ετσι, το κουαρτέτο βλέπει κάποια επίπτωση από τη βαθύτερη ύφεση και στις προβλέψεις για τα έσοδα. Βέβαια σε κάθε περίπτωση οι αριθμοί είναι βελτιωμένοι σε σύγκριση με την ύφεση 2,3% του ΑΕΠ που προέβλεπαν τον Αύγουστο.
«Νευρική κρίση» στην τρόικα αλλά και εντάσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης προκαλούν οι διαφορές ταχύτητας και φιλοσοφίας που καταγράφονται μεταξύ υπουργών. Μάλιστα η τονισμένη αντίδραση των Βρυξελλών στο παράλληλο πρόγραμμα ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα της δυσφορίας των δανειστών για τα κυβερνητικά στελέχη που, όπως λένε, «δουλεύουν για το ξήλωμα και όχι την εφαρμογή της συμφωνίας». Βασικό «αγκάθι» παραμένουν πάντα οι διορισμοί καθώς αντίκεινται στον ακρογωνιαίο κατά τις Βρυξέλλες λίθο της συμφωνίας, τον όρο για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.
Αχτίδα


Η πάγια θέση της κυβέρνησης για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ως μέρος της λύσης για την αποτροπή της περικοπής συντάξεων προκάλεσε αυτή την εβδομάδα την αντίδραση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της ιδέας από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο σε ομιλία του σε συνέδριο στην Αθήνα τον Νοέμβριο. Αυτά επισήμως. Διότι ανεπισήμως, όπως ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής» καλά πληροφορημένες πηγές, το κουαρτέτο μελετά το ενδεχόμενο να κάνει τα «στραβά μάτια» αν η κυβέρνηση αποφασίσει να νομοθετήσει μονομερώς την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, π.χ. κατά 1%.
Οι δανειστές θεωρούν ότι το μέτρο δεν θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας αλλά από την άλλη πλευρά αναγνωρίζουν ότι θα καλύψει μέρος της τρύπας των 1,8 δισ. ευρώ στο Ασφαλιστικό. Το οξύμωρο αυτό σχήμα, με την τρόικα να διαφωνεί αλλά τελικά να δέχεται ένα μέτρο που προτείνει και νομοθετεί μονομερώς η κυβέρνηση έχει ξανασυμβεί. Μονομερείς ενέργειες οι οποίες «πέρασαν» απλά με λίγη γκρίνια από την πλευρά των δανειστών έχουν υπάρξει και στη διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Σαμαρά. «Διαφωνούμε αλλά αν η κυβέρνηση νομοθετήσει θα έχει διαμορφωθεί πια μια κατάσταση» λέει στο «Βήμα» στέλεχος του κουαρτέτου, αφήνοντας να εννοηθούν πολύ περισσότερα. Πιο απλά, ότι σε αντίθεση με το παράλληλο πρόγραμμα η αύξηση των εισφορών μπορεί να λάβει «ψήφο ανοχής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk