Φώφη Γεννηματά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνειδητά μνημονιακός»

Αποστολή επετεύχθη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ δεν ήταν αυτονόητο ότι θα γεμίσει

Αποστολή επετεύχθη για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το κλειστό γυμναστήριο του Σπόρτιγκ δεν ήταν αυτονόητο ότι θα γεμίσει σε μια εποχή που οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στα κόμματα, σε μια συγκυρία που δεν είναι προεκλογική και σε μια ημέρα που το μετρό, με το οποίο έφτασαν οι περισσότεροι στον Αγ. Ελευθέριο, σταματούσε να λειτουργεί στις 9 μ.μ. λόγω απεργίας των εργαζομένων. Αυτή όμως δεν ήταν μια κλασική πολιτική εκδήλωση. Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ συγκεντρώθηκαν οι survivors του ΠαΣοΚ, μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά και τις Κινήσεις της Κεντροαριστεράς, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια δεν απέπνεε μοιρολατρία. Σε όλα τα πηγαδάκια, προτού ξεκινήσει η εκδήλωση, υπήρχαν διηγήσεις για το πως γνωστοί και φίλοι αναγνωρίζουν σιγά σιγά ότι «το ΠαΣοΚ δεν άφησε τη χώρα να φτάσει σε αυτά τα χάλια». Οι βουλευτές ενημέρωναν για το ναυάγιο του παράλληλου προγράμματος της κυβέρνησης, και διάφορα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε ένδειξη συντροφικότητας χαιρετούσαν προσωπικά όσους περισσότερους μπορούσαν. Η εκδήλωση αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδιών το προσεχές διάστημα στο Λεκανοπέδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, είχε στόχο τη μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ αλλοτινών εποχών, και γι΄ αυτό ξεκίνησε με αναφορές στην μεγάλη πολιτική παράδοση της παράταξης «που ξεκινά από το Χαρίλαο Τρικούπη, και το μεταρρυθμιστικό του έργο, συνεχίζει με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εθνική ολοκλήρωση, τον Νικόλαο Πλαστήρα και το Γεώργιο Παπανδρέου και βέβαια τον Ανδρέα Παπανδρέου».

Αναφέρθηκε στον κίνδυνο του φασισμού και της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη εκτός από την οικονομική κρίση αντιμετωπίζει και την ασύμμετρη απειλή του φανατισμού και της τρομοκρατίας που καταστρέφει ζωές και σκορπάει τον φόβο παντού. «Είναι ώρα να δώσουμε ένα τέλος στις πολιτικές λιτότητας, και να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη, την απασχόληση, να προχωρήσουμε τολμηρά στην πολιτική ενοποίηση.
Η ακροδεξιά καραδοκεί όπως όλοι είδαμε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία».

Χαρακτήρισε το προσφυγικό «μείζον διεθνές και ευρωπαϊκό θέμα». «Η βοήθεια προς την χώρα μας είναι απαραίτητη», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πέρα από τις συσκέψεις και τις δηλώσεις ελάχιστα έπραξε. Μετέφερε το πρόβλημα στα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, και κινδυνεύουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε «αποθήκη» ψυχών. Η διαφορετική μεταχείριση των προσφύγων από τους μετανάστες θα δώσει τα μηνύματα που απαιτούνται. Όσοι δεν δικαιούνται προστασία θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ελλάδα δεν είναι χώρα transit. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να επιμερίζονται και στα άλλα κράτη μέλη. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε συνειδητά μνημονιακός»

Η κυρία Γεννηματά, αντέστρεψε τις κατηγορίες που απευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠαΣοΚ, ότι δηλαδή εξακολουθεί να συμπλέει με τους δανειστές. «Αντί να βγούμε από το Μνημόνιο παραλίγο να βγούμε από το ευρώ. Η Ελλάδα βιώνει σήμερα και πάλι την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στην μέγγενη του μνημονίου της. Μέρα με την μέρα, μέτρο με το μέτρο οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάνουν σημαία τους το Μνημόνιο. Έχουν γίνει συνειδητά μνημονιακοί.Αντί της πραγματικής διαπραγμάτευσης στήνουν επικοινωνιακά σκηνικά γνωρίζοντας από πριν ότι θα παραδοθούν άνευ όρων.
Μόνο που το ψέμα και η διγλωσσία έχουν κοντά ποδάρια. Και εξοργίζουν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάνει αξιόπιστη και προγραμματική αντιπολίτευση. «
Δεν πρόκειται λοιπόν να υιοθετήσουμε τις λογικές των ύβρεων, των προπηλακισμών, της ισοπέδωσης των πάντων όπως έκαναν ως αντιπολίτευση οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ούτε βέβαια πρόκειται να ταυτιστούμε με την δεξιά.
Δεν λέμε «οχι» σε όλα που θέλει η Δεξιά για να πάρει την ρεβάνς. Δε λέμε «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις της τρόικας. Αλλά δεν πρόκειται να εγκλωβιστούμε μόνο στην συζήτηση για το Μνημόνιο και την εφαρμογή του.
Ας σταματήσει αυτή η σπέκουλα για την δήθεν ασυνέπεια μας», είπε.

Πρότεινε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για την κρίση και τα μνημόνια, και πρόσθεσε: «Ολα στο φως. Από το 2001 που μπήκαμε επισήμως στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα. Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε. Οι εκβιασμοί δεν περνούν σε μας. Πότε επιτέλους κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο όπως λένε;», έθεσε το ερώτημα. Παράλληλα κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα, ότι πέταξε στο καλάθι των αχρήστων τη συνενόηση, χαρακτήρισε «απάτη» το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που περνά «χαριστικές και πελατειακές ρυθμίσεις» για να δημιουργηθεί κομματικός στρατός στο δημόσιο. «Αναρωτιέστε ακόμα που πήγαν οι αγανακτισμένοι; Βολεύτηκαν», είπε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επανέλαβε την ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο εγχείρημα και ξεκαθάρισε τη στάση της απέναντι στα σενάρια δημιουργίας άλλης κυβερνητικής πλειοψηφίας. «»Οχι» στις λογικές των «μετώπων» που διχάζουν τον Ελληνικό λαό. «Οχι» στο δήθεν ευρωπαϊκό μέτωπο με την δεξιά. Η παρένθεση της συγκυβέρνησης με την ΝΔ έκλεισε οριστικά. «Οχι» στο δήθεν αριστερό μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τελειώσαμε με αυτές τις λογικές», είπε. Η πρόταση της Συμπαράταξης είναι: Προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση. Κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη, ικανή να υλοποιήσει τη συμφωνία αυτή.

«Οι Κινήσεις Πολιτών είμαστε εδώ, όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια, σταθεροί σύμμαχοι, και στα εύκολα και στα δύσκολα, ενεργοποιώντας ευρύτερες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς, καλώντας και άλλους να συστρατευθούν μαζί μας, με ίσους όρους», επισήμανε ο Νίκος Διακουλάκης, ο οποίος μίλησε πρώτος εκ μέρους των Κινήσεων. «Σήμερα, είναι πια φανερό πως οι δικοί μας στόχοι, είναι πια μια αδήριτη και επείγουσα ανάγκη για τη χώρα, μπροστά στα αδιέξοδα μιας ανήμπορης συμμαχικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ», πρόσθεσε, και μίλησε για «το ρηχό εθνολαϊκιστικό life-style που δεν έχει καμία σχέση με το ύφος και το ήθος που εμείς απαιτούμε». «Ισχυρίζονται δε ότι κληρονόμησαν τα προβλήματα, αλλά είναι οι ίδιοι που τα όξυναν και τα πολλαπλασίασαν, ενώ παρέλαβαν, πριν ένα χρόνο, μια χώρα που άρχιζε να βλέπει φως στο τούνελ. Είναι 100% δικά τους «δημιουργήματα»: η αναζωπύρωση της ύφεσης, η τραπεζική κρίση και τα capital controls μέσα στον πανικό και την ανασφάλεια που έσπειρε το αχρείαστο δημοψήφισμα του «οχι» που έγινε «ναι» (…) Η «ελπίδα» για το νέο που επενδύθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ από μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας, μετατρέπεται σε αυξανόμενη απογοήτευση και αναχωρητισμό», σημείωσε.

Κάνοντας άνοιγμα στον κόσμο του ΠαΣοΚ, το οποίο εκτιμήθηκε πολύ από το ακροατήριο, προέτρεψε: «Ας αναδείξουμε και ας αξιοποιήσουμε επιτέλους τις εμπειρίες, το θετικό έργο και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και από τις τρεις περιόδους διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Για να εμπλουτίσουμε το καινούργιο μας σχέδιο. Για να συνεχίσουμε αφήνοντας οριστικά πίσω τα αρνητικά (…) Χρειάζονται υπερβάσεις από όλους αφήνοντας πίσω ότι μας χωρίζει, για να προχωρήσουμε, πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά, όλοι μαζί, την κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε».

«Στις εκλογές κάναμε ένα βήμα που βρήκε ανταπόκριση», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Θέλουμε να κάνουμε το επόμενο. Να γίνουμε ένα μαζικό, κοινωνικό ρεύμα που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών με έναν ισχυρό πόλο της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς.
Η Δημοκρατική Αριστερά, με τις εμπειρίες της, με το ιστορικό αξιακό της φορτίο πιστεύει απόλυτα στην προοπτική μιας μεγάλης δημοκρατικής σοσιαλιστικής παράταξης. Γνωρίζουμε την σημασία ενός ισχυρού προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού χώρου. Κοιτάμε μπροστά. Δεν δειλιάζουμε!»

Η Ελλάδα, συνέχισε, δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, βγαίνουμε μπροστά με ξεκάθαρες προτάσεις, σχέδιο και πολιτικό προσωπικό. Η μείωση της ανεργίας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, διαφορετικά κανένα από τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα έχει κοινωνικά δίκαιη λύση. Οι άνθρωποι που έμειναν στο περιθώριο πρέπει σύντομα να επανέλθουν στο χώρο της εργασίας, αλλιώς δεν θα παραμείνουν μόνο στο κοινωνικό περιθώριο αλλά και στο πολιτικό, εύκολα θύματα ακραίων λαϊκίστικών λύσεων. Κανείς εταίρος δεν θα μας δώσει κάποια μαγική λύση ή συνταγή, μόνοι μας θα φτιάξουμε εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προέβλεψε ότι το 2016 θα είναι «χρονιά μεγάλης ανακατάταξης του πολιτικού και κομματικού συστήματος στην χώρα μας. Θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις σε όλα τα κόμματα. Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις πρέπει να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος», επισήμανε.

«Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τελευταία σε διάφορα παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία. Στην χώρα μας όμως το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς συγκυβερνά με το κόμμα της λαϊκίστικής δεξιάς και τολμά και μιλά για προοδευτικές κυβερνήσεις. Μάλλον αυτοκριτική κάνει αλλιώς δεν εξηγείται», είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος. Επίσηςμ αναφλερθηκε στη στάση των Γάλλων Σοσιαλιστών και στην απομόνωση της Μαρίν Λεπεν από τις υπόλοιπες δυνάμεις, «στην Ελλάδα, όμως», σημείωσε, «ο κ. Τσίπρας συγκυβερνά με τον Έλληνα Λεπέν. Την ώρα λοιπόν που το κόμμα της κ. Λεπέν απομονώνεται στην Γαλλία, στην Ελλάδα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ πορεύονται μαζί. Και ας μην αναφέρουν ορισμένοι ως μοναδικό παράδειγμα της Λεπέν την Χρυσή Αυγή. Γιατί πρόκειται για άλλης τάξεως ζήτημα, πρωτόγνωρο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς πέραν των ακροδεξιών, μισαλλόδοξων και φασιστικών απόψεων, η Χρυσή Αυγή κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση».Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk