Ενα «μπουκέτο» από αγκάθια περιμένει την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, καθώς ως τις 18 του μήνα θα πρέπει να υλοποιήσει τα 13 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Τα βασικότερα προβλήματα είναι η απαίτηση για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με ενισχυμένη ανεξαρτησία, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο) και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από 1.1.2016.
Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της ευρωζώνης που συμμετείχαν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του EuroWorking Group (Εurogroup σε επίπεδο συνεργατών των υπουργών Οικονομικών) ζύγισαν και τη γεωπολιτική συγκυρία και αποφάσισαν να θέσουν εκτός των προαπαιτουμένων μια σειρά από δύσκολα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυβέρνηση παραμονές των εορτών.
Ετσι, εκτός άμεσης προτεραιότητας τέθηκαν η αύξηση της φορολογίας για τους αγρότες και η πώληση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων των νοικοκυριών σε fund. Ούτε το Ασφαλιστικό είναι μέσα στα 13 προαπαιτούμενα, αλλά η κυβέρνηση κινείται ήδη στην κατεύθυνση της παρουσίασης νομοσχεδίου. Μεταξύ άλλων, αναζητούνται άμεσα περικοπές 900 εκατ. ευρώ γα το 2016, ενώ με βάση το Μνημόνιο το 20% των δικαιούχων χάνει το ΕΚΑΣ την Πρωτοχρονιά του νέου έτους.
Το κουαρτέτο των δανειστών αναμένεται στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου με σκοπό τον έλεγχο της προόδου υλοποίησης των μέτρων. Αν κλείσει και αυτό το πακέτο ως τις 18 του μήνα, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πρώτη επίσημη αξιολόγηση του Μνημονίου 3, η οποία αν ολοκληρωθεί επιτυχώς ξεκλειδώνει τη συζήτηση για το χρέος, την άρση των capital controls και τη στήριξη των τραπεζών μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Πηγές των Βρυξελλών τοποθετούν πάντως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Φεβρουάριο του 2016.
Οι παρεμβάσεις


Συνοπτικά, στη λίστα που επικύρωσε το EuroWοrking Group περιλαμβάνονται τα εξής:
1. Η συγκρότηση Ομάδας Δράσης για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του υπάρχοντος (ΤΑΙΠΕΔ) για το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Πρόκειται για το λεγόμενο Ταμείο Σόιμπλε που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο. Το θέμα είναι περίπλοκο, καθώς οι δανειστές ζητούν πολιτική και λειτουργική ανεξαρτησία από την κυβέρνηση. Το σχέδιο των Βρυξελλών φέρει σφραγίδα Βερολίνου, καθώς προβλέπει ότι η Ομάδα Δράσης θα ελέγχει τα βασικά όργανα του Ταμείου για τα οποία ήδη ακούγονται υποψηφιότητες από Γαλλία και Γερμανία.
2. Η λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
3. Η ψήφιση του νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύει από 1.1.2016 με αυξομειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων.
4. Η νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η επιλογή του αντικαταστάτη της Κατερίνας Σαββαΐδου. Ο διαγωνισμός θα «τρέξει» από αύριο ως την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, ωστόσο υπάρχουν ενστάσεις των δανειστών για τον βαθμό ανεξαρτησίας.
5. Η «στρατηγική» για τα «κόκκινα» δάνεια, με μετάθεση μεν της συζήτησης γιατην πρώτη κατοικία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην αξιολόγηση του Ιανουαρίου, αλλά και ψήφιση του πλαισίου για τη χορήγηση αδειών σε μη τραπεζικά ιδρύματα που θα διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.
6. Δέκα δράσεις της Εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
7. Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και των τριγωνικών συναλλαγών στον ΦΠΑ.
8. Υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του clawback στα νοσοκομεία και τη μείωση των τιμών των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
9. Λειτουργία της επιτροπής που θα εγκρίνει τους διορισμούς προέδρων και μελών διοικητικού συμβουλίου στις τράπεζες.
10. Εκδοση δευτερεύουσας νομοθεσίας για το πτωχευτικό δίκαιο των νοικοκυριών.
11. Επιτάχυνση συγχρηματοδοτούμενων έργων.
12. Ο δασικός νόμος και ο χωροταξικός σχεδιασμός.
13. Εκδοση της υπουργικής απόφασης για την επανασύσταση της διυπουργικής επιτροπής για τα κλειστά επαγγέλματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ