«Είμαστε όλοι Γάλλοι!» Τα λόγια της παραγωγού Μισέλ Ρέι Γαβράς, προέδρου της κριτικής επιτροπής του 56ου φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσαν βαριά μέσα στην αίθουσα του Ολύμπιον. Γιατί βαριά ήταν η σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το βράδυ του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου στην απονομή των βραβείων του 56ου φεστιβάλ.
«Μπροστά στην βαρβαρότητα καλούμαστε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να μηυν υποκύψουμε στον φόβο» ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης, παρών στην τελετή για να παραδώσει το καθιερωμένο βραβείο του Καναλιού της Βουλής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον τρεις από όσους εμφανίστηκαν στη σκηνή του Ολύμπιον ζουν στην Γαλλία: εκτός από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, στην σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος του Δ. Σ. του φεστιβάλ διευθυντής φωτογραφίας κ. Γιώργος Αρβανίτης (που αντικατέστησε τα καθήκοντά του τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ κ. Δημήτρη Εϊπίδη ο οποίος λόγω ασθένειας βρίσκεται στο νοσοκομείο) και ο Γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσάν ο οποίος εφέτος ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της διοργάνωσης. Η ταινία του «Τα χρυσά μας χρόνια» έριξε την αυλαία της εφετινής διοργάνωσης.
Ο κ. Αρβανίτης ήταν ο πρώτος που μίλησε για το ψυχικό βάρος που ένιωθε καθότι Ελληνας και συγχρόνως Γάλλος πολίτης. Χαιρετίζοντας τον Αρνό Ντεπλεσάν εξέφρασε την συμπαράστασή του και «όλων μας».
Ηδη από το πρωί του Σαββάτου ο κ. Ντεπλεσάν είχε προβεί σε δηλώσεις: «Μόλις χτες έγιναν οι επιθέσεις και είναι λίγο περίεργο που εγώ βρίσκομαι εδώ» δήλωνε κατά την διάρκεια του masterclass που παρέδιδε. «Πριν λίγη ώρα σκεφτόμουν την ταινία Η Χάνα και οι αδελφές της του Γούντι Άλεν. Ένας από τους ήρωες, τον οποίο υποδύεται ο ίδιος ο Άλεν, είναι καταθλιπτικός και θέτει ερωτήματα για τη ζωή, την πίστη, το θεό, την αυτοκτονία. Κάποια στιγμή κι ενώ σχεδιάζει να αυτοκτονήσει, μπαίνει σε ένα σινεμά, βλέπει τους αδερφούς Μαρξ στην οθόνη να χορεύουν φορώντας γελοία καπέλα και σκέφτεται ότι αυτό είναι το νόημα της ζωής. Υπάρχει κάτι μπουρλέσκ, εντελώς παράλογο, κάτι εφήμερο το οποίο πιστεύω ότι είναι τελικά το πιο ουσιώδες στη ζωή μας. Στην ψυχαγωγία υπάρχει ουσία, η όρεξη για αγάπη, σεξουαλικότητα, κάτι που αρνούνται οι τρομοκράτες».
Ο Αρνό Ντεπλεσάν πάντως πιστεύει ότι υπάρχουν επαγγέλματα που ίσως μπορούν περισσότερο να φέρουν την αλλαγή. «Η τέχνη του σκηνοθέτη είναι πιο ταπεινή» είπε. «Οι στρατιωτικοί, οι πολιτικοί, οι γιατροί μπορούν να κάνουν αλλαγές. Αν είσαι χειρουργός κρατάς μια ζωή στα χέρια σου. Όταν κάνεις ταινία, είναι πιο ταπεινός ο ρόλος σου. Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε οι πρώτοι πολίτες, είμαστε πολίτες μεταξύ άλλων πολιτών»
Αίσθηση τέλος προκάλεσε και το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του απόντος από την τελετή βραβευθέντος Μεξικανού σκηνοθέτη Γκαμπριέλ Ριπστάιν ο οποίος είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στην τρομοκρατία.»
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος απονεμήθηκε στην ταινία «ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ» / HRUTAR / RAMS σε σκηνοθεσία Γκρίμουρ Χακόναρσον (Ισλανδία).
Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία
«Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ» / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE σε σκηνοθεσία Σέσαρ Ασεβέδο (Κολομβία, Γαλλία, Ολλανδία, Χιλή, Βραζιλία).
Το ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑ ΠΑΣ» / CAMINO A LA PAZ / ROAD TO LA PAZ σε σκηνοθεσία Φρανσίσκο Βαρόνε (Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ)
Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μεξικάνο Γκαμπριέλ Ριπστάιν για την ταινία«600 ΜΙΛΙΑ» / 600 MILLAS / 600 MILES (Μεξικό)
Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Λορένσο Βίγας για το σενάριο της ταινίας «ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ»/ DESDE ALLA / FROM AFAR (Βενεζουέλα, Μεξικό).
Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ντέβον Κέλερ για την ερμηνεία της στην ταινία «ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ» / PETTING ZOO σε σκηνοθεσία Μάικα Μαγκί (Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ)
Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στον Αλφρε΄ντο Κάστρο για την ταινία «ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ»
Το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης(φωτογραφία) απονεμήθηκε στην ταινία «ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ» (Ισλανδία, Δανία, Κροατία)
Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Στίβεν Γέιτς, Πρόεδρος (Μ. Βρετανία), Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα) απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινία του διαγωνιστικού τμήματος στο «SILENT» του Γιώργου Γκικαπέππα, ενώ από τις ελληνικές ταινίες βράβευσε τον «ΚΑΥΣΩΝΑ»/BLIND SUN της Τζόις Α. Νασαουάτι, μια γαλλοελληνική συμπαραγωγή.
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο της στην ταινία «ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45»του Αλέξη Αλεξίου, ενώ ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση) απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος «Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ» του Σέσαρ Ασεβέδο.
Η ίδια ταινία απέσπασε το βραβείο Κοινού FISCHER (για το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα).
Σε ότι αφορά το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης, το κέρδισαν εξ’ ημισείας οι ταινίες «ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και «CHEVALIER» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη

![Πλειστηριασμοί: Τι ακίνητα «χτύπησε» το e-σφυρί [πίνακες]](https://www.tovima.gr/wp-content/uploads/2026/01/15/pleistiriasmoi-90x90.webp)

