Πού θα πάει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο

Η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έπιασε την αγορά απροετοίμαστη, με την έντονα ήπια στάση του προέδρου της ΕΚΤ

Πού θα πάει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο | tovima.gr
Η τελευταία συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έπιασε την αγορά απροετοίμαστη, με την έντονα ήπια στάση του προέδρου της ΕΚΤ Mάριο Ντράγκι να προκαλεί σημαντικές απώλειες στο ευρώ. Ο Ντράγκι ανέφερε ρητά ότι η ΕΚΤ θα «επανεξετάσει» το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ήδη αρνητικού επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (το οποίο βρίσκεται στο -0,2% αυτή τη στιγμή) προκάλεσε κάθετη κλιμάκωση των πωλήσεων στο ευρώ.
Ομολογώ ότι σε κάποιον βαθμό εκπλήσσομαι από την ορμητικότητα του κύματος των πωλήσεων στο ευρώ με το πέρας της συνάντησης. Ωστόσο, ίσως να υπάρχει περιθώριο αποδυνάμωσης του ευρώ σε όλα τα ζεύγη συναλλάγματος, εφόσον η ΕΚΤ αυξήσει τον ρυθμό και τη σύνθεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αγοράς ομολόγων, μειώσει τα επιτόκια και επεκτείνει τη διάρκεια του προγράμματος πιθανόν ως «τα μέσα του 2017» ή αργότερα.
Οποιαδήποτε βιώσιμη άνοδος του πληθωρισμού στην ευρωζώνη πάντως κατά πάσα πιθανότητα θα απαιτήσει δημοσιονομική επέκταση από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κάτι που ο Ντράγκι κυριολεκτικά αγωνίζεται να πείσει τις χώρες να πράξουν, καθώς η ΕΚΤ αγοράζει ήδη περισσότερα ομόλογα από όσα πρέπει για να χρηματοδοτήσει όλα τα ελλείμματα. Οσον αφορά το ευρώ και ειδικότερα το ζεύγος ευρώ/δολαρίου, οι προσδοκίες για μια πιο επιθετική στάση από τη Fed θα το οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι προσδοκίες της αγοράς ότι τον Δεκέμβριο αναμένεται μεταβολή της νομισματικής πολιτικής αυξήθηκαν πέραν του 50% αφότου η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν έπειτα από μήνες διφορούμενων μηνυμάτων έκανε την πιο ξεκάθαρη δήλωση μέχρι στιγμής ότι είναι έτοιμη για δράση. Εφόσον τις επόμενες εβδομάδες παρατηρηθεί ανάκαμψη στα στοιχεία των ΗΠΑ και η Fed τηρήσει μια πιο επιθετική στάση, είναι πιθανόν να σημειωθεί ισοδυναμία του ευρω/δολαρίου λίγο πριν από την αλλαγή του έτους.
Ο John J. Hardy είναι επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk