Εικοσαήμερο «φωτιά» και στο βάθος… Ασφαλιστικό

Εικοσαήμερο «φωτιά» περιμένει την κυβέρνηση καθώς ως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να πετύχει την εκταμίευση των 2+1 δισ. ευρώ και να μπει στα βαθιά της αξιολόγησης

Εικοσαήμερο «φωτιά» περιμένει την κυβέρνηση καθώς ως τις 20 Νοεμβρίου θα πρέπει να πετύχει την εκταμίευση των 2+1 δισ. ευρώ και να μπει στα βαθιά της αξιολόγησης από την τρόικα με «κυρίως πιάτο» το νέο Ασφαλιστικό.
«Εφαρμόστε όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα αν θέλετε να λάβετε την υποδόση των 2 δισ. ευρώ». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης στην Αθήνα κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG)την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες. Με δεδομένες τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, το καλό σενάριο προβλέπει πλέον την απόφαση εκταμίευσης της δόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Προηγείται η επίσκεψη του γάλλου επιτρόπου Οικονομιών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα με τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει πολιτικά το θέμα του ορίου για τους πλειστηριασμούς της α’ κατοικίας. Εν τω μεταξύ, ως τις 9 Νοεμβρίου, εκτός από το θέμα των πλειστηριασμών, η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει ισοδύναμα για τη μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ώστε να συμπληρώσει τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην πρώτη υποδόση των 2 δισ. ευρώ.
Το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, εκτός από την έγκριση των 2 δισ., θα επικυρώσει τη λίστα των προαπαιτουμένων για τη δεύτερη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ, και θα στείλει την τρόικα στην Αθήνα. Στο δεύτερο σύνολο δράσεων ξεχωρίζει η πλήρης νομοθέτηση των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που αφορά κτηνοτρόφους, εμπόρους και αρτοποιούς. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι θα απελευθερωθούν πλήρως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, η διακίνηση του ψωμιού καθώς και οι εκπτώσεις. Επίσης όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.
Με την τρόικα στην Αθήνα η κυβέρνηση θα συζητήσει δύο «καυτά» θέματα. Το Μεσοπρόθεσμο 2016-2019 που περιλαμβάνει νέα μέτρα άνω των 3 δισ. ευρώ και κυρίως το πακέτο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού με περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Αν αυτά τα δύο πακέτα περάσουν από τη Βουλή, η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για την ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα στον Δεκέμβριο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk