Πρώτοι σε δηλώσεις, μετεξεταστέοι σε έργο

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε σαφή εντολή στους υπουργούς της νέας του κυβέρνησης.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε σαφή εντολή στους υπουργούς της νέας του κυβέρνησης. «Σας επέλεξα για υπουργούς και όχι για να στελεχώνετε τις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές των καναλιών. Σας διαβεβαιώνω ότι μιλάει καλύτερα όποιος μιλάει με τα έργα του» είπε. Εναν μήνα μετά η κυβέρνηση δεν θεραπεύθηκε από τις ασθένειες που ταλαιπωρούσαν την πρώτη εκδοχή της: κυβερνητική αρρυθμία, μεταρρυθμιστική αναφυλαξία και ασταμάτητη λογοδιάρροια. Τα έργα των υπουργών πέρασαν από την αξιολόγηση της τρόικας και ο απολογισμός δεν ήταν ικανοποιητικός. Αντιστρόφως ανάλογης απόδοσης ήταν η συμμετοχή τους σε πρωινές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Η σύνδεση του Αγίου Αυγουστίνου και του σεξ με την αντιπολίτευση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, οι πενταροδεκάρες του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που χρεοκόπησαν πολιτικά τον Νίκο Φίλη, οι «ωραίες ιδέες» για το Ασφαλιστικό του Γιώργου Κατρούγκαλου και η καθημερινή αποδοκιμασία των υπουργών από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς άλλες συνέπειες δείχνουν την καρδιά του προβλήματος: δεν ενδιαφέρει το κυβερνητικό έργο ούτε η συνολική εξέλιξη του προγράμματος διάσωσης, μόνο η προστασία του Πρωθυπουργού από τη φθορά της εξουσίας.
Ο κλοιός προστασίας που περικλείει τον κ. Τσίπρα θυμίζει σε πολλούς τη στρατηγική που είχε αναπτύξει το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή όταν ανέλαβε την εξουσία. Οι υπουργοί ενεργούσαν ανεξέλεγκτα και το Μέγαρο Μαξίμου εμφανιζόταν διαρκώς «εκνευρισμένο», χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για τους παραβάτες των πρωθυπουργικών εντολών. Αντιθέτως, όταν τα πράγματα γίνονταν σοβαρά, ο τότε πρωθυπουργός κάλυπτε τους υπουργούς του μέχρι που τον ρούφηξε η μαύρη τρύπα της αναξιοπιστίας. Προς το παρόν ο κ. Τσίπρας κάλυψε τους Αλέκο Φλαμπουράρη και Γιώργο Σταθάκη για τα προβληματικά «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν.
Αν στα προβλήματα που συσσωρεύονται προστεθεί και ένα συγκεκριμένο ύφος άσκησης της εξουσίας, η σύγκρουση του νέου με το «παλιό πολιτικό σύστημα» γίνεται εκκωφαντική. Γι’ αυτό ο βουλευτής Σάμου Δημήτρης Σεβαστάκης δεν άκουσε τον ήχο της φωνής του όταν δήλωνε ότι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία δεν αφορά τους ψηφοφόρους του κόμματός του και άρα δεν υπάρχει πολιτικό κόστος, ξεχνώντας ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στέλνει και τα δύο παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο. Λίγες ώρες μετά αναγκάστηκε να ανακαλέσει. «Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι εξίσου σοβαρή και παραγωγική και δεν είναι πενταροδεκάρες» δήλωσε.
Η περασμένη εβδομάδα επικοινωνιακά έμοιαζε με τον ανεμοστρόβιλο που εμφανίστηκε την Πέμπτη στο όρος Αιγάλεω, ο οποίος εξουδετερώθηκε προσωρινά από τον αντιπερισπασμό της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.
Η Δευτέρα ξημέρωσε με Ασφαλιστικό. Η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών που διόρισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος συνοδεύθηκε από διαρροές του πρωθυπουργικού επιτελείου ότι ο κ. Τσίπρας έχει σοβαρές επιφυλάξεις για τις προτάσεις της Επιτροπής. Ο υπουργός Εργασίας σε διαδοχικές εμφανίσεις του άλλαζε γνώμη για επιμέρους σημεία του πορίσματος και, όταν ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος εξήγγειλε νέες εισφορές σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση διάψευσης, αλλά αργότερα ο κ. Κατρούγκαλος αποκάλεσε τις προτάσεις Πετρόπουλου «ωραίες ιδέες». Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που δήλωνε τον Ιούλιο κατά την παραλαβή του υπουργείου Εργασίας από τον Πάνο Σκουρλέτη ότι πήρε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσει. «Δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού» διαβεβαίωνε. Στις αρχές Σεπτεμβρίου διερωτάτο: «Ποιος τρελός θα έκανε εισήγηση για ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ;». Και τώρα με την ίδια άνεση εξήγγειλε τσεκούρι στις συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ, παρότι την Τρίτη ο κ. Τσίπρας στην κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) πήρε αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών λέγοντας ότι το πόρισμά τους δεν δεσμεύει την κυβέρνηση.
Την Τετάρτη ο κ. Τσακαλώτος έκανε έναν αξιοσημείωτο παραλληλισμό στη Βουλή στη συζήτηση για την ιδιωτικοποίηση του ΟΔΙΕ. «Συμμερίζομαι την προδιάθεση του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος προτού γίνει άγιος παρακαλούσε τον Θεό να τον κρατήσει μακριά από την αμαρτία του σεξ, αλλά όχι ακόμη. Δεν μπορώ να αντισταθώ να κάνω μια μικρή κριτική σε εσάς» είπε ο υπουργός Οικονομικών, εννοώντας ότι δεν θα αντισταθεί στον πειρασμό να απαντήσει σε όσα του καταλόγιζε η αντιπολίτευση. Η αντίσταση στις αμαρτίες φαίνεται ότι είναι ζήτημα που ταλαιπωρεί τον υπουργό, ο οποίος περνά κρίση συνείδησης και ιδεολογίας από τη στιγμή που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο. Λέγεται ότι την κρίση την υποδαυλίζει σχεδόν καθημερινά η ομάδα των «53», της οποίας αποτελεί ηγετικό μέλος.
Ο κ. Φίλης όμως έσπευσε να σώσει τους συναδέλφους του στρέφοντας επάνω του τους προβολείς της δημοσιότητας. Η κυβέρνηση, είπε, θα κριθεί από το έργο της στο δημόσιο σύστημα Παιδείας και όχι «από τις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%». «Οποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής. (…) Δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία που τα παιδιά τους τα στέλνουν στα δημόσια σχολεία. Δεν πιστεύω ότι όσοι πάνε στα ιδιωτικά σχολεία είναι ζάπλουτοι και κροίσοι. Είναι εύποροι βεβαίως» προσέθεσε εισάγοντας στη συζήτηση έναν ιδεοληπτικό διχασμό της κοινωνίας σε εύπορους και φτωχούς.
Ακολούθησε τέτοιας έντασης θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και χιλιάδες γονείς που κάθονταν σε αναμμένα κάρβουνα ώστε το Μέγαρο Μαξίμου να διοχετεύσει τον προβληματισμό και τη δυσφορία του Πρωθυπουργού για το θέμα που δημιουργήθηκε. Το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε με ανακοίνωση που εξέφραζε κατανόηση για την αντιπολίτευση γιατί «περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμη και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις». Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι επιστρατεύθηκε η εφημερίδα «Αυγή» για να καλύψει τον υπουργό Παιδείας. Την ημέρα άφιξης του προέδρου Ολάντ και της κορύφωσης μιας πολύ δύσκολης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία απαιτούσε ακόμη και πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η «Αυγή» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μέτωπο υποκρισίας για τις «πενταροδεκάρες» – Κροκοδείλια δάκρυα από σχολάρχες, μιντιάρχες και ΝΔ – ΠαΣοΚ – Ποτάμι με την εκπαίδευση των λαϊκών στρωμάτων».


Ο ΦΠΑ της εκπαίδευσης
Αντικρουόμενες δηλώσεις από υπουργούς

Παρά την παραδοχή του υπουργού Παιδείας ότι «αυτοπαγιδευτήκαμε στον ΦΠΑ της εκπαίδευσης» και ότι τα έσοδα είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που προϋπολογίστηκαν, η τρόικα δεν συγκινήθηκε και το θέμα παραμένει ανοιχτό καθώς δεν βρέθηκαν ισοδύναμα. Οι υπουργοί αποδεικνύονται εξπέρ στην αυτοπαγίδευση, με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους, τις αλληλοδιαψεύσεις τους και τις άκαιρες διαρροές. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εγκαλείται από άλλα μέλη της κυβέρνησης για πρόκληση εβδομαδιαίων φοροκαταιγίδων, πότε με διαρροές για αύξηση των τελών κυκλοφορίας, πότε με την κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης είσπραξης των ανείσπρακτων ενοικίων στις εφορίες, πότε με κατάργηση (στα λόγια γιατί από το Μνημόνιο δεν έχει αφαιρεθεί) της αύξησης στη φορολογία ενοικίων από 11% και 33% σε 15% και 35% αντιστοίχως. Με όλα αυτά παγώνει η αγορά, τρομοκρατούνται τα νοικοκυριά και χαλάει το κλίμα στην οικονομία, που με τη σειρά του θα καταστρέψει την αυταπάτη της πολιτικής παντοδυναμίας – τουλάχιστον αυτό διδάσκει η πρόσφατη ιστορία της κρίσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk