Οι Θεσμοί αμφισβητούν την επίτευξη των στόχων

Η μεγάλη πίεση για ισοδύναμα μέτρα 140 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και για το χαμήλωμα του πήχη της προστασίας για την α’ κατοικία ακόμη και στις 80.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, σφράγισαν την πρώτη μέρα της πολύωρης αλληλουχίας συναντήσεων κυβέρνησης-τρόικας την Τετάρτη στο Χίλτον.

Η μεγάλη πίεση για ισοδύναμα μέτρα 140 εκατ. ευρώ για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση αλλά και για το χαμήλωμα του πήχη της προστασίας για την α’ κατοικία ακόμη και στις 80.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας, σφράγισαν την πρώτη μέρα της πολύωρης αλληλουχίας συναντήσεων κυβέρνησης-τρόικας την Τετάρτη στο Χίλτον.

Ξεχώρισαν η δήλωση κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Παιδείας ο οποίος παραδέχθηκε ότι ή κυβέρνηση ότι «αυτοπαγιδεύτηκε» με το θέμα του ΦΠΑ στην παιδεία και σημείωσε ότι αναζητούνται ακόμη ισοδύναμα 140 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος παράγοντας τόνισε ότι «υπάρχουν θρανία» για τα παιδιά που θα φύγουν από τα ιδιωτικά σχολεία ελέω ΦΠΑ.

Στα θετικά ή δήλωση συμβούλου του Πρωθυπουργού (επί των οικονομικών ) ο οποίος τόνισε πως αν ή τρόικα δεχτεί χαμηλότερη ύφεση το 2015 (1,4% του ΑΕΠ αντί 2,3%) αυτό ισοδυναμεί με παραδοχή για περισσότερα έσοδα άρα λιγότερα μέτρα και ισοδύναμα.

Αντιθέτως, η πίεση για τους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας είναι μεγάλη. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δανειστές «έχουν στυλώσει τα πόδια και ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να είναι 120.000 ευρώ (η απαίτηση τους είχε ξεκινήσει από τις 60.000 ευρώ) και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να είναι στο όριο της φτώχειας, πράγμα που σημαίνει ότι αν ισχύσει αυτό που θέλουν θα μιλούσαμε για ένα πολύ μικρό ποσοστό δανειοληπτών που δεν θα έχανε τελικά το σπίτι του»!

Για το Ασφαλιστικό η πρώτη ποσοτικοποίηση αναμένεται την Παρασκευή. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας ανέφερε την Τετάρτη ότι η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτελέσει τα ισοδύναμα «για να σωθουν ίσως πράγματα οπως το ΕΚΑΣ».

Νέα «παρέλαση»

Την Πέμπτη, τα ραντεβού στο Χίλτον αρχίζουν στις 11.00 με τους Υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

Στις 13.00 ακολουθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης ενώ στις 14.00 θα δει την τρόικα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης για το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Στις 16.00 υπάρχει συνάντηση της τρόικας με τους εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδας, μάλλον χωρίς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος θα βρίσκεται στη Μάλτα για τη Σύνοδο της ΕΚΤ.

Τσακαλώτος: Οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι μπορούν να πιαστούν οι στόχοι

Αμέσως μετά τη λήξη των συναντήσεων ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι παρά τη χαμηλότερη ύφεση φέτος και του χρόνου οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι μπορούν να πιαστούν οι στόχοι του πρωτογενούς ισοζυγίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεόνασμα 0,5% του χρόνου. Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ύφεση 1,3% του ΑΕΠ το 2015 και σημείωσε ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Παρά ταύτα δεν εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε επίσης ότι οι Θεσμοί ζητούν ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην παιδεία λέγοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει για την ποσοτικοποίηση των μέτρων που δεν έχουν αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, όπως π.χ. ή φορολογία των αγροτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk