Αναβάλλεται το EuroWorking Group της Τετάρτης – Καθυστερούν τα λεφτά

Χωρίς το θέμα της Ελλάδας στην ατζέντα πραγματοποιείται την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Η καθυστέρηση της δόσης φορτώνει με άγχος την κυβέρνηση ενοψει των υποχρεώσεων στο τέλος του μήνα.

Οι Βρυξέλλες έκριναν ότι δεν έχει συντελεστεί επαρκής πρόοδος και κυρίως ανησυχούν ότι θα χρειαστεί κι άλλος να καλυφθούν τα 48 ορόσημα (milestones) του Σεπτεμβρίου καθώς η διαδικασία βρίσκεται «ένα μήνα πίσω».

Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κάλυψε τον ένα τρίτο των οροσήμων. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα θα πρέπει να καλυφθουν τις επόμενες ημέρες με δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κλπ.) ώστε να εκταμιευθεί η υπό-δόση των 2 δισ. ευρώ το αργότερο ως τις 27 Οκτωβρίου.

Πέραν αυτών, η τρόικα θα συζητήσει με την κυβέρνηση το περιεχόμενο του δεύτερου πολυνομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει πολύ βαρύτερα μέτρα αλλά θα μπορούσε, αν ψηφιστεί, να ξεκλειδώσει τρία κρισιμα ζητήματα: Την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ, την έναρξη της επίσημης αξιολόγησης και την έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς τον κίνδυνο κουρέματος καταθέσεων (προβλέπεται στην οδηγία που θα ισχύει από 1.1.2016).

Η τρόικα απορρίπτει προς το παρόν τις προτάσεις της κυβέρνησης για ισοδύναμα μέτρα κι έστι αναζητούνται από μηδενική βάση εναλλακτικές προτάσεις για τα παρακάτω μέτρα, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο ψηφισμένο μνημόνιο.

Στη λίστα του δεύτερου πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται το Ασφαλιστικό, οι περικοπές στις αυντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και το κόψιμο του ΕΚΑΣ για το 20% των δικαιούχων από 1.1.2016. Παραλλήλως η ολοκλήρωση των εργαλειοθηκών του ΟΟΣΑ σημαίνει ακόμη ότι όλα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά τις Κυριακές και ότι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα πωλούνται και στα σουπερμάρκετ.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν, τέλος, οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες περιλαμβάνεται η πώληση του ΑΔΜΗΕ (ή ισοδύναμο μέτρο) και η ανακοίνωση της τελικής, δεσμευτικής ημερομηνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η επίσκεψη των επικεφαλής αναμένεται να διαρκέσει 3 ως 4 ημέρες και ανάλογα με τα συμπεράσματα που θα βγουν θα επιστρέψουν για την επίσημη αξιολόγηση το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.

Στην δεύτερη – και απευκταία – περίπτωση καθίσταται επιτακτική η αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάτι που δεν αποδέχεται προς το παρόν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk