Ο γολγοθάς των μέτρων και η αγωνία για την αξιολόγηση

Με το πρώτο πολυνομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου να εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα

Με το πρώτο πολυνομοσχέδιο του τρίτου Μνημονίου να εισάγεται προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, για την κυβέρνηση και τη χώρα ξεκινά ένα διάστημα με κρίσιμους σταθμούς και καταληκτική ημερομηνία τα Χριστούγεννα του 2015.
Ως τότε ο Αλ. Τσίπρας καλείται να δώσει τις πρώτες ουσιαστικές εξετάσεις του στο πεδίο της διακυβέρνησης και της υλοποίησης της συμφωνίας. Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με το πρώτο κύμα προαπαιτουμένων δεν είναι αυτό που φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η ανησυχία και η αναζήτηση αποτελεσματικής τακτικής εστιάζονται στο δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Περαιτέρω δε ο προβληματισμός αφορά το διάστημα που θα ακολουθήσει και το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν ή θα απαιτηθούν νέα μέτρα – και προκύψει νέα περιπλοκή.
Οι «βόμβες» των προαπαιτούμενων


Στα προαπαιτούμενα αυτού του δεύτερου κύματος περιλαμβάνονται δύο «βόμβες»:
Η νομοθέτηση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και τα δύο συνιστούν παρεμβάσεις, από τη διαχείριση των οποίων θα κριθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, καθώς το πρώτο μοιραία θα δημιουργήσει ένα πρώτο κύμα δυσαρέσκειας, ενώ το δεύτερο θα διαμορφώσει τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η διαχείριση της οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Εν αναμονή του πορίσματος της «επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο πεδίο των τραπεζών.
Οπως σημειώνουν διεθνείς πηγές με γνώση και εμπλοκή στη διαδικασία, οι εξελίξεις είναι λίγο-πολύ δρομολογημένες: με βάση τους όρους των ανακεφαλαιοποιήσεων, και με την προϋπόθεση ότι οι ιδιώτες μέτοχοι θα παραμείνουν, οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα οριστούν από την ελληνική κυβέρνηση.
Το πιθανό σημείο τριβής


Στο σημείο αυτό εντοπίζεται ένα πιθανό σημείο τριβής, τουλάχιστον με βάση τα όσα λένε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιλέξει εκείνη τις νέες διοικήσεις. Κάτι τέτοιο είναι εξ ορισμού αποκλεισμένο με βάση τους όρους της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.
Παρά ταύτα ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα σε εμπιστευτική συζήτηση: «Εμείς θα διεκδικήσουμε με βάση τον νέο νόμο για το ΤΧΣ οι μετοχές που διατηρεί το Δημόσιο να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου, κάτι που τώρα δεν συμβαίνει. Ετσι θα αποκτήσουμε και λόγο στον ορισμό των διοικήσεων».
Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να προχωρήσει σε αλλαγές και παρεμβάσεις, με στόχο την ενίσχυση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας. Κάποιοι μιλούν ακόμη και για αλλαγή φιλοσοφίας διακυβέρνησης και υιοθέτησης μιας λογικής «project management», την οποία είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη.
Παρά ταύτα αυτό που διαπιστώνεται μέχρι στιγμής είναι αφενός η έλλειψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου η απροθυμία τεχνοκρατών από άλλους χώρους να «συστρατευθούν».
Συνεχείς συσκέψεις με το «κουαρτέτο»


Εν όψει της νομοτεχνικής ολοκλήρωσης και των τελικών διατυπώσεων του πολυνομοσχεδίου, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου συνεχείς ήταν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια, με συμμετοχή και του μόνιμου εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα Γουές Μακ Γκρου.
Στην Αθήνα βρίσκονται τεχνοκράτες με ειδίκευση στους τομείς του Συνταξιοδοτικού, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων και της ενέργειας.
Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Μάρτιν Φερβέι. Τη Δευτέρα είχε επαφές με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι την Τρίτη ταξίδεψε στη Λέσβο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την έκπληξή του όταν τον αντίκρισε. Η παρουσία του επικεφαλής της Task Force στη Λέσβο συνδέεται με το γεγονός ότι στον κ. Φερβέι έχει ανατεθεί και ο συντονισμός των δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς αναμένεται να διατεθούν σημαντικά κονδύλια.
Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου


Οι εκκρεμότητες που κατά μείζονα λόγο πρέπει να έχουν διευθετηθεί και να έχουν κλείσει εντός της προσεχούς εβδομάδας με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (το οποίο πιθανώς θα περιλαμβάνει περί τα 20 άρθρα) είναι οι εξής:
– Η ακύρωση του άρθρου 2 του νόμου 4328/2015 για τη δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο.
– Η κατάργηση όλων των προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων με ταυτόχρονη θέσπιση «κατάλληλων ποινών» για τις απλές παραβάσεις του ΚΒΣ.
– Η δρομολόγηση της κατάργησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ντίζελ κίνησης των αγροτών σε δύο στάδια, τον Οκτώβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016.
– Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ.
– Ο καθορισμός της έννοιας του «κατ’ επάγγελμα αγρότη».
– Η σταδιακή αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τους αγρότες και του αφορολογήτου για αγροτικές επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ.
– Η μείωση στο μισό της δαπάνης για το επίδομα θέρμανσης.
– Η δημιουργία νέου, πιο ισχυρού δημοσιονομικού συμβουλίου που θα χειρίζεται τον (ημι)αυτόματο κόφτη δαπανών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk