Αποφάσεις ως τον Δεκέμβριο για αεροδρόμια, Ελληνικό, ΟΛΠ

Φουλ γκάζι σε τρία μέτωπα πατάει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα 2 δισ. ευρώ

Φουλ γκάζι σε τρία μέτωπα πατάει το υπουργείο Οικονομικών, ώστε αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα 2 δισ. ευρώ να μην προκύψουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που οδηγεί σε ασφαλή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

1.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) – σε αντίθεση με τις δηλώσεις υπουργών στη Βουλή – ξεμπλοκάρει άμεσα αποκρατικοποιήσεις-«κλειδιά». Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται εξελίξεις για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, τον ΟΛΠ και το Ελληνικό.

2.
Η κυβέρνηση προωθεί την εξουδετέρωση της «βόμβας» στα θεμέλια του προϋπολογισμού από την απόφαση του ΣτΕ για την αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις και στα εφάπαξ που έγιναν το 2012. Η τρόικα ζητεί άμεση διευθέτηση του θέματος μέσα στον Οκτώβριο, ειδάλλως επιμένει στην εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ!

3.
Σήμερα Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη δέσμευση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι η πρόβλεψη του Ταμείου για την αναγκαιότητα νέων μέτρων 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016 θα μπορούσε να αναθεωρηθεί κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου με βάση τις νέες εκτιμήσεις για μικρότερη ύφεση το 2015.
«Γκάζι» το ΤΑΙΠΕΔ


Στο επίπεδο των ιδιωτικοποιήσεων, το ΤΑΙΠΕΔ επιλέγει τη λύση της τρίμηνης παράτασης της εγγυητικής επιστολής της για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια με το (τυπικό) επιχείρημα ότι οι διαδικασίες καθυστέρησαν λόγω των εκλογών. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη γερμανική Fraport, τη νικήτρια του διαγωνισμού, τον χρόνο που χρειάζεται για να συγκεντρώσει το ποσό του 1,2 δισ. ευρώ του τιμήματος. Στην Αθήνα περιμένουν πλέον ότι οι τελικές υπογραφές θα πέσουν τον Δεκέμβριο.
Για το θέμα του ΟΛΠ αναμένονται δύο αποφάσεις από τα υπουργεία Οικονομικών και Ναυτιλίας ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις παραχώρησης και να υπάρξουν δεσμευτικές προσφορές ως το τέλος Νοεμβρίου. Αρχικά θα παραχωρηθεί το 51% και στη συνέχεια, ανάλογα με τις επενδύσεις που θα γίνουν, το υπόλοιπο 16%.
Στο τρίτο μέτωπο, αυτό του Ελληνικού, μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο σειρά έχει η επεξεργασία του χωροταξικού σχεδίου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη Lamda Development ώστε να υποβληθεί στο ΣτΕ προς έγκριση. Παράλληλα στα «ψιλά» των προαπαιτουμένων του Οκτωβρίου περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση εγκαταστάσεων που βρίσκονται μέσα στην έκταση που θα αξιοποιηθεί. Την ίδια στιγμή προχωρούν κανονικά η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ και το θέμα του ΔΕΣΦΑ.
Παραπλήσια ρύθμιση


Το θέμα των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι περίπλοκο και κρύβει παρασκήνιο. Η τρόικα ζητεί ισοδύναμα 4,5 δισ. ευρώ που θα αντισταθμίζουν το κόστος της εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ που έκρινε παράνομες τις περικοπές στις συντάξεις και στα εφάπαξ που έγιναν το 2012, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Μνημονίου 2. Η κυβέρνηση επιχείρησε αρχικώς να λύσει το θέμα με προφορικές διαβεβαιώσεις, περνώντας το μήνυμα στους θεσμούς ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός. Ωστόσο η τρόικα δεν δέχθηκε τις διαβεβαιώσεις, επέμεινε για ισοδύναμα, και έτσι προωθείται άμεσα ρύθμιση που θα διευθετεί το θέμα. Ως έσχατη λύση κάποιοι θα έβλεπαν την επαναφορά παραπλήσιων διατάξεων με αυτές του 2012 οι οποίες κρίθηκαν παράνομες.
Μετά τα καλά λόγια που άκουσε στο Eurogroup της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συνεχίσει την «επιχείρηση γοητείας» κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού.
Καλύτερες εκτιμήσεις


Το Ταμείο στην έκθεσή του για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) θέτει εμμέσως πλην σαφώς θέμα για νέα δημοσιονομικά μέτρα 1,35 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Πιο απλά, για το 2015 προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 0,25% του ΑΕΠ, γεγονός που ανοίγει «τρύπα» 450 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2016 αναμένει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα είναι μηδενικό έναντι στόχου για πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, άρα προσθέτει νέο κενό 900 εκατ. ευρώ.
Το επιχείρημα του κ. Τσακαλώτου, πέρα από τα δείγματα γραφής στην υλοποίηση των οροσήμων, θα είναι ότι το νέο μακροοικονομικό σενάριο που θα «χτιστεί» κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου σε συνεργασία με τους θεσμούς στην Αθήνα θα στηρίζεται σε καλύτερες εκτιμήσεις για την ύφεση του 2015 (1,5% του ΑΕΠ, έναντι 2,3% που προβλέπουν το Μνημόνιο και το Fiscal Monitor) και έτσι τόσο για εφέτος όσο και για του χρόνου δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα χάρη στην ανάκαμψη των εσόδων.
Ο έλληνας υπουργός υπολογίζει προφανώς στη στήριξη του Ταμείου για τη νέα ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Στο θέμα αυτό το ΔΝΤ πιέζει για νέα ελάφρυνση, εκτιμώντας ότι το χρέος θα εκτιναχθεί στο 206,6% του ΑΕΠ το 2016 έναντι 200,9% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk