Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2016

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ (894 εκατ. ευρώ) για το 2016 προβλέπει το Προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2016 το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.

Τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού, σε ταμειακή βάση, προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 49,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,8% περίπου (περίπου 1,4 δισ. ευρώ), έναντι των εκτιμήσεων
του 2015.

Το Προσχέδιο προβλέπει ύφεση 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και και ύφεση 1,3% του ΑΕΠ το 2016, μεγέθη που αναμένεται να αναθεωρηθούν επί τα βελτίω κατά την αξιολόγηση του Νοεμβρίου.

Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται ότι θα αυξηθεί από το 24,6% το 2014 σε 25,4% το 2015 και 25,8% το 2016.

Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2016 προβλέπονται στα 2 δισ. ευρώ περίπου. Το σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών θα προέλθει από τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016

Σύμφωνα με το Προσχέδιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα μειωθεί το 2015 κατά 1,6% και 2,4% το 2016.

Αντιστοίχως η δημόσια κατανάλωση θα μειωθεί κατά 1,2% φέτος και 2,1% το 2016.

Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 315.8 δισ. ευρώ ή 181,8% του ΑΕΠ στο τέλος του 2015, έναντι 317.12 δισ. ευρώ ή 177,1% του ΑΕΠ το 2014.

Το 2016, το χρέος προβλέπεται ότι θα εκτιναχθεί στα 333,5 δισ. ευρώ ή 192,4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το προσχέδιο η αύξηση του δημόσιου χρέους το 2016 οφείλεται κυρίως στην πρόβλεψη για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με ποσό 25 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου,η οποία συνοδεύει την κατάθεση του Προσχεδίου:

Για το 2015, το αποτέλεσμα του Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης εκτιμάται πως θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους 418 εκατ. ευρώ ή 0,24% του ΑΕΠ.

Το 2016 ο Προϋπολογισμός της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 894 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ.

Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμβατό με την προγραμματική συμφωνία με τους εταίρους, όπως προβλέπεται στο νομοθετικό πλαίσιο (ν. 4336/15) που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Στον Προϋπολογισμό του 2016 περιλαμβάνονται παρεμβάσεις με κυριότερες αυτές στη φορολογική πολιτική και στην κοινωνική ασφάλιση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις στη φορολογική πολιτική αφορούν κυρίως:

– στην αναμόρφωση του κώδικα ΦΠΑ,

– στην αναμόρφωση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης,

– στην αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,

– στην αύξηση προκαταβολής του φόρου εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες,

– στην αύξηση συντελεστών φορολόγησης εισοδήματος από ενοίκια και

– στην επέκταση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου στο 30% των κερδών του ΟΠΑΠ από παιχνιδομηχανές.

Οι παρεμβάσεις στην κοινωνική ασφάλιση αφορούν κυρίως:

– στην εξοικονόμηση από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης,

– στις εισφορές και λοιπές παροχές στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης μέσω της επιβολής και αύξησης της εισφοράς για την υγειονομική περίθαλψη των συνταξιούχων και

– στην προσαρμογή του συντελεστή για την παροχή εφάπαξ.

Επίσης, σύμφωνα με το Υπουργείο:

– Αυξήθηκε το ανώτατο όριο δαπανών των νοσοκομείων κατά περίπου 150 εκ. ευρώ για το 2015 (σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό) και το νέο αυτό αυξημένο όριο θα διατηρηθεί για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

– Προβλέφθηκαν δαπάνες για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων (περίπου 100 εκ.) που θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

– Προβλέπονται αυξημένες οι δαπάνες του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ την Κυριακή

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), που συνεδρίασε την Κυριακή, ενέκρινε τις βασικές κατευθύνσεις του προσχεδίου που συντάχθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, το ΚΥΣΟΙΠ συζήτησε τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση.

Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν, με εκπροσώπους τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (αντιπροεδρία της κυβέρνησης, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων).

Ακόμη, από το ΚΥΣΟΙΠ εξουσιοδοτήθηκε το υπουργείο Οικονομίας να διερευνήσει τρόπους άμεσης κάλυψης των εκπαιδευτικών κενών στην ειδική αγωγή, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πέραν εκείνων που ήδη καλύφθηκαν από τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk