Δόσεις 8 δισ. ευρώ πριν από τις γιορτές διεκδικεί η κυβέρνηση

Την άμεση δρομολόγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο θα διεκδικήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την άμεση δρομολόγηση της δόσης των 2 δισ. ευρώ μέσα στον Οκτώβριο θα διεκδικήσει στο Eurogroup της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το επιχείρημα ότι η προετοιμασία της κυβέρνησης (με έκδοση εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων) προχωρεί ικανοποιητικά.
Στη συνεδρίαση των Βρυξελλών θα συζητηθούν τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2016 ενώ θα γίνει ιεράρχηση των δύσκολων προαπαιτούμενων δράσεων που οδηγούν στο υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ από τα συνολικά 26 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο. Οι Ευρωπαίοι ζητούν ταχεία υλοποίηση και απέρριψαν ήδη το αίτημα για παράταση σε ορισμένα θέματα την οποία ζήτησε σε συνεδρίαση του EuroWorking Group ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Επιπλέον 5 δισ. ευρώ


Το νέο στοιχείο είναι ότι μετά την υλοποίηση των οροσήμων (milestones) για τα γνωστά 2+1 δισ. ευρώ, τον Νοέμβριο, θα αρχίσει η αξιολόγηση από την τρόικα η οποία συνδέεται με νέα δόση, ύψους 5 δισ. ευρώ, η οποία θα μπορούσε να εκταμιευθεί πριν από τις γιορτές ή τον Ιανουάριο του 2016. Η νέα αυτή δόση κρίνεται απαραίτητη για να τονωθεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και να «ξεμπλοκάρουν» μέσω ΕΣΠΑ τα έργα στην Περιφέρεια) και επίσης για να προχωρήσει η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Στο Eurogroup της Δευτέρας πέρα από τη δόση, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα ξεκαθαρίσουν ποιες μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς κούρεμα καταθέσεων.
Η ασάφεια που υπήρχε στο θέμα αυτό, αν δηλαδή τα 15 δισ. ευρώ που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση θα συνδεθούν ή όχι με τις δράσεις του προγράμματος, έχει πάψει να υφίσταται. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν απερίφραστα ότι η υλοποίηση των δράσεων του Μνημονίου αποτελεί προϋπόθεση. Αντίθετη γνώμη έχει μόνο η ΕΚΤ, η οποία όμως δεν αναμένεται να επιμείνει, καθώς η άποψη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη διαμορφώσει ισορροπίες στο Eurogroup.
Η δεύτερη δέσμη των οροσήμων για το 1 δισ. ευρώ είναι πιθανό να «συγχωνευθεί» με τις προαπαιτούμενες δράσεις για τα 5 δισ. ευρώ της νέας αξιολόγησης και με το «πράσινο φως» για μια ασφαλή και έγκαιρη ανακεφαλαιοποίηση. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται «εντυπωσιακές» μεταρρυθμίσεις, όπως παραδέχονται οι Βρυξέλλες. Κοντολογίς η κυβέρνηση καλείται να ανοίξει ξανά το Ασφαλιστικό και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο με σειρά αλλαγών. Επιπλέον ζητείται απελευθέρωση των αγορών που συνεπάγεται ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σουπερμάρκετ.
Αυτή την εβδομάδα, μετά το Eurogroup, αναμένονται στην Αθήνα τεχνικά κλιμάκια για τις τράπεζες και τα δημοσιονομικά. Παράλληλα θα εργάζεται ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Μάρτιν Φερφέι. Ο τελευταίος κλήθηκε να προσφέρει τεχνική βοήθεια στο θέμα της προετοιμασίας του νέου φορολογικού. Τέλος, αναμένεται επίσκεψη και της ρουμάνας επιτρόπου για τα διαρθρωτικά ταμεία Κορίνας Κρέτσου.
Χωρίς ισοδύναμα


Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι τα ισοδύναμα. Ο λογαριασμός ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ. Η τριμερής δεν δέχεται τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών που αναφέρουν ότι η απόφαση του ΣτΕ, που χαρακτήρισε αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές που ψηφίστηκαν το 2012, δεν θα έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος και ότι θα βρεθεί φόρμουλα διευθέτησης. Οι δανειστές ζητούν ισοδύναμα ύψους 4,5 δισ. ευρώ ώστε να αντισταθμιστεί το δημοσιονομικό βάρος από την αποκατάσταση των περικοπών του 2012.

«Δεν έχουμε λάβει ισοδύναμα για κανένα θέμα»
αναφέρουν στελέχη της τριμερούς, καθώς εκτός από το θέμα του ΣτΕ λένε ότι περιμένουν εναλλακτικές προτάσεις για την επαναφορά του 5ευρου για τις εξετάσεις στα νοσοκομεία, για την πώληση του ΑΔΜΗΕ και για την εφαρμογή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή πρέπει να εκπονηθεί σαφές σχέδιο για το πώς θα υποστηριχθεί το 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ που χάνουν το επίδομα από 1.1.2016 μέσω της ενίσχυσης της κατώτερης σύνταξης ανασφαλίστων και της καθιέρωσης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, ανάσα για την τήρηση των στόχων αποτελεί η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η οποία προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε στο Reuters καθώς εμφανίστηκε αισιόδοξoς ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί εντός των επόμενων τριών έως έξι μηνών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk